19.4.2022 Pinnalla NYT

Järjestöt, nyt on sivistysajattelun aika

Sivistykseen syventyminen auttaa hahmottamaan arvoja sekä pureutumaan asenteisiin ja niihin keskeisiin asioihin, joissa muutosta tarvitaan. Tule mukaan Järjestöjen sivistyspäivään torstaina 12.5. Osallistua voi tulemalla paikan päälle Helsingin Musiikkitaloon tai etäyhteydellä mistä tahansa!

Siviksen asiantuntija Kristiina Hannukainen. Siviksen asiantuntija Kristiina Hannukainen. ”Avainsanana sivistymiseen on yhdessä. Yhteisesti ja yhdessä opitaan monella tavalla”, toteaa Siviksen asiantuntija Kristiina Hannukainen.

Sivis järjestää toukokuussa Järjestöjen sivistyspäivän. Mitä silloin tapahtuu, Siviksen asiantuntija Kristiina Hannukainen?

Järjestöjen sivistyspäivä on torstaina 12.5.2022. Julkaisemme Sivistys nousee yhteisöistä -julkaisun, joka ottaa kantaa kahdeksan kirjoituksen voimin sivistymiseen yhteisön, oppimisen, kestävyyden ja tulevaisuuden kansalaisvaikuttamisen näkökulmista. Kirjoitukset luovat tietoutta siitä, minkälaista on järjestöllinen sivistys ja mistä se rakentuu. Tekstit nostavat esiin myös tulevaisuuden sivistymistarpeita – erityisesti kun tavoitteena on kestävä elämä.

– Lisäksi Sivis julkistaa toukokuussa Järjestö sivistää -keskustelumallin. Se on tarkoitettu järjestöille sivistyksestä puhumisen tueksi ja sivistyksen tunnistamiseksi. Julkaisu ja keskustelumalli antavat yhdessä todella hyvän tietopaketin järjestöjen sivistystarpeeseen nyt ja tulevaisuudessa, sillä julkaisu sisältää myös järjestöjen sivistysvision.

Miksi kutsumme Siviksen jäsenjärjestöt sivistysajatteluun?

– Viheliäiset ongelmat, kuten ilmastonmuutos, vaativat sivistysajattelua, joka sitoutuu kestävyyteen. Sivistykseen syventyminen auttaa hahmottamaan sekä järjestön omia että osallistujien arvoja, ja pureutumaan asenteisiin ja niihin keskeisiin asioihin, joissa muutosta tarvitaan kohti kestävämpää sivistystä. Sivistys on myös keskeinen perusta demokratialle.

Mikä merkitys on yhteisellä sivistysajattelulla?

– Avainsanana sivistymiseen on yhdessä: yhteisesti ja yhdessä opitaan monella tavalla, rakennetaan luottamusta ja saavutetaan ajattelussa tapahtuvaa muutosta kohti kestävää sivistystä. Lisäksi opituista asioista vinkataan muille. Yhdessä oppiminen on sivistyneen yhteisön voimavara, jossa osallistujat rakentavat yhdessä sivistystä rakentavan dialogin avulla. Samalla tullaan vahvistaneeksi demokratiaa ja keskustelukulttuuria. Järjestöillä on paikka tämän kaiken mahdollistajina.

 

Tapahtuma on maksuton ja osallistuminen on mahdollista sekä paikan päällä että etänä. Kerrothan osallistumistapasi ilmoittautumisen yhteydessä sekä osallistutko maksuttomalle lounaalle. Ilmoittautuminen päättyy keskiviikkona 4.5.2022.

Huom! Tapahtuman striimitallennetta voi katsoa neljän viikon ajan tapahtuman jälkeen. 

Järjestöt ovat upeita sivistäjiä! Tervetuloa mukaan!

 

Sivistys nousee yhteisöistä -julkaisu

Järjestöjen sivistyspäivä on osa Siviksen Kestävää sivistystä järjestöihin -hanketta. Se kuuluu Sitran Sivistys+ -ohjelmaan.

Kuvituskuva: logo.

Järjestöjen sivistyspäivä 12.5.

  • Paikka ja aika: Torstai 12.5.2022 klo 9–16.30. Hybriditilaisuus, johon voit osallistua paikan päällä Helsingin Musiikkitalossa tai etäyhteydellä.
  • Sisältö: Muun muassa näkökulmia tulevaisuuden sivistykseen ja järjestöjen sivistysrooliin, innostavia puheenvuoroja, maistiaisia oppimista ja sivistymistä tukevista työkaluista sekä idea järjestöjen lähitulevaisuuden sivistysroolista.
  • Järjestäjät: Opintokeskus Sivis ja Fingo
Katso tallenne

Lisätietoja