3.12.2021 Järjestökoulutus

Yhdessä onnistuu! Karjalan Liitto tekee verkkokoulutuksen Siviksen kanssa

Ensimmäinen karjalan kielen verkkokoulutus toteutetaan keväällä. Karjalan Liitto käyttää Siviksen verkkokoulutuksen tukea ja rakentaa koulutuksen yhdessä Siviksen asiantuntijoiden kanssa.

Ritva Shemeikka ja Natalia Giloeva juttelevat karjalan kielen pajassa. Ritva Shemeikka ja Natalia Giloeva juttelevat karjalan kielen pajassa. Karjalan kieltä pääsee oppimaan verkossa ensi keväänä. Ritva Shemeikka ja Natalia Giloeva olivat mukana karjalan kielen pajassa pari vuotta sitten.

Yhteistyönä rakennettu Karjalan kielen verkkokoulutus sisältää karjalan kielen ja kulttuurin perustietopaketin sekä kolme murteisiin liittyvää osiota. Suunnittelutyön perustana on koulutuksen osallistujan saama osaaminen sekä opiskeltavien aiheiden ja sanaston helppo yhdistäminen arkielämään.

Opintokeskus Siviksen ja Karjalan Liiton lisäksi verkkokoulutusta ovat tekemässä Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvyttämishanke ja tulevan verkkokoulutuksen kouluttajat.

– On ollut todella hieno kokemus tehdä yhteistyötä alan asiantuntijoiden kanssa! Koko joukko on tehnyt hyvää työtä. Opintokeskus Sivis on tarjonnut erinomaista verkkopedagogiikan asiantuntija-apua, Karjalan Liiton viestintävastaava ja kulttuurituottaja Saija Pelvas kertoo.

Hänen mukaansa verkkokoulutuksen suunnittelu on ollut kaiken kaikkiaan sujuvaa. Karjalan Liitto on järjestänyt karjalan kielen kursseja yli 30 vuoden ajan, joten yhteydet karjalan kielen opettajiin ja karjalankielisiin yhteisöihin olivat valmiina.

Saija Pelvas pitää kirjoja käsissään.
Saija Pelvas.

Digitaaliset kouluttamisen työkalut Siviksen kautta

Karjalan Liitto otti käyttöönsä digitaalisia kouluttamisen työkaluja, esimerkiksi Itslearning-verkko-oppimisympäristön ja Zoom-verkkoneuvottelutyökalun. Sivis tarjoaa jäsenjärjestöilleen maksuttomia verkkotyövälineitä.

Karjalan kielen verkkokoulutus rakennetaan verkko-oppimisympäristö Itslearningiin.

– Pienen opettelun jälkeen Itslearningiin on helppo rakentaa tämänkin kokoluokan koulutuksia. Lisäksi Itsin monenlaiset tehtävätyypit ja vastausvaihtoehdot mahdollistavat mielekkään ja vuorovaikutteisen oppimiskokemuksen – myös tämänlaisella kielikurssilla, Siviksen verkkopedagogi Erkki Ukkola sanoo.

Karjalan kielen verkkokoulutuksessa käytetään myös Zoom-verkkoneuvottelutyökalua. Se sopii loistavasti niin koulutuksen webinaariosuuksiin kuin erilaisten kouluttajien toteuttamien videomateriaalien tallentamiseen.

Verkkokoulutuksen startti on keväällä 2022

Karjalan kielen verkkokoulutus julkaistaan ensi kevään aikana. Koulutus muokataan pysyvämpään muotoonsa ensimmäisten palautteiden perusteella. Tarkoituksena on, että jatkossa verkkokoulutus järjestetään useamman kerran vuodessa.

– Odotamme karjalan kielen tunnettuuden lisäämistä ja uusia innostuneita karjalan kielen taitajia. Verkkokoulutus tarjoaa mahdollisuuden osallistua kurssille mistä päin Suomea tahansa. Lisäksi verkkokoulutus on avoin kaikille, kielen tasosta riippumatta. Kursseilla opitaan paljon myös karjalaisesta kulttuurista, Seija Pelvas sanoo.

 

Karjalan Liiton verkkokoulutus on osa Siviksen Unelmien koulutus -projektia, joka keskittyy järjestökoulutuksen kehittämiseen.

Kuvat: Saija Pelvas ja Mervi Piipponen

Tietokone ja kädet.

Käytä Siviksen verkkokoulutuksen tukea!

Sivis tarjoaa jäsenjärjestöilleen maksuttoman verkkokoulutuksen tuen, työkaluja ja lisäresursseja.

Ota yhteyttä: verkkokoulutus@ok-sivis.fi

 

Siviksen verkkokoulutuksen tuki

Lisätietoja