Vapaaehtoisten koulutus on satsaus demokratiaan ja hyvinvointiin
”Järjestöjen tehtävänä on rohkaista ja vahvistaa vapaaehtoisten osaamista kouluttamalla ja perehdyttämällä osallistujia järjestön toimintaan”, toteaa Marita Salo.
Järjestöjen toiminnan vaikutuksia ja vaikuttavuutta mitattaessa on syytä nostaa esiin myös vapaaehtoisina osallistuneiden itse saamat hyödyt. Kaksi kolmasosaa vapaaehtoistoimintaan osallistuneista koki toiminnan vaikuttaneen myönteisesti omaan elämään, kertoo Vapaaehtoistoiminta Suomessa 2024 -kysely. Neljännes vastaajista tunsi olevansa toiminnan ansiosta vähemmän yksinäinen. Etenkin nuoret kokivat saavansa hyötyjä ja osaamista myös työelämään.
Järjestötoiminnassa opitaan vaikuttamisen taitoja, päätöksenteon mekanismeja ja saadaan välineitä osallistua ja liittyä yhteisöihin.
Vapaaehtoistoiminnan keskeinen koettu hyöty on mahdollisuus vaikuttaa. Järjestötoiminnassa opitaan vaikuttamisen taitoja, päätöksenteon mekanismeja ja saadaan välineitä osallistua ja liittyä yhteisöihin. Tämän syksyn Vapaan sivistystyön päivillä oikeustieteen tutkijatohtori Iina Järvinen totesikin, että sivistyksellisten perusoikeuksien toteutuminen on edellytys monien muiden perusoikeuksien toteutumiselle. Toteamus pätee erityisen hyvin demokraattisen osallistumisen oikeuksiin.
Vapaaehtoistoimintaan satsaaminen on paluuta järjestöjen kansalaistoiminnan ytimeen. Monen järjestön agendalla ovatkin nyt strategiset valinnat ammatillisten palveluiden ja vapaaehtoistoiminnan painotusten välillä. Esimerkiksi SOSTEn tuoreessa Järjestöbarometrissa noin puolet sosiaali- ja terveysalan järjestöistä arvioi vapaaehtoistoiminnan lisääntyneen viimeisen kahden vuoden aikana. Vapaaehtoistoiminnan vahvistamisessa tarvitaan kuitenkin myös ammattilaisten tukea – ja järjestöammattilaisilta osaamista ja työtapoja, jotka aidosti mahdollistavat vapaaehtoisten toiminnan.
Vapaaehtoistoiminnan vahvistamisessa tarvitaan järjestöjen ammattilaisten tukea.
Vapaaehtoistoiminnan hyödyt tulevat vain niille, jotka osallistuvat. Huolestuttava signaali järjestöille on se, että vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneissa on iso joukko ihmisiä, jotka epäilevät osaamisensa riittävyyttä. Järjestöjen tehtävänä on rohkaista ja vahvistaa vapaaehtoisten osaamista kouluttamalla ja perehdyttämällä osallistujia järjestön toimintaan. Samalla järjestöt toteuttavat laajaa yhteiskunnallista sivistystehtäväänsä demokratiaosaamisen vahvistamiseksi.
Uunituoretta tietoa järjestöjen kehittymis- ja osaamistarpeista on tarjolla, kun Siviksen osaamistarvekyselyn tulokset julkistetaan 25.11. Tule mukaan julkistuswebinaariin!
Lue myös
- 18.9.2024 Pinnalla NYT Kyselytutkimus: Vapaaehtoinen auttaa, vaikuttaa ja hyötyy
- 2.8.2024 Pinnalla NYT Järjestöjen osaamistarvekysely käynnistyy jälleen
- 15.3.2024 Pinnalla NYT Millaiselta järjestökoulutus näyttää tulevaisuudessa?
- 18.5.2024 Pinnalla NYT Kyselytutkimus: Suomalaiset luottavat järjestöihin vapaaehtoistoiminnan järjestäjinä
- 18.12.2023 Siviksen äänellä Järjestötoiminnan tuotot: hyvinvointia, tukea ja auttamista
- 9.1.2023 Pinnalla NYT Järjestöjen osaamistarvekysely: varainhankinta ja uudistumiskyky huolettavat