Omakotiliitto innostui Siviksen valmiista verkkokoulutuksista
Valmiiden verkkokoulutusmallien mukaan toteutetut koulutukset lisäsivät Omakotiliiton jäsenyhdistysten osaamista ja porukan sitoutumista.


Valmiiden verkkokoulutusmallien mukaan toteutetut koulutukset lisäsivät Omakotiliiton jäsenyhdistysten osaamista ja porukan sitoutumista.
Omakotiliitto on ensimmäisten joukossa ottanut Siviksen maksuttomat verkkokoulutusmallit käyttöönsä. Omakotiliiton jäsenyhdistykset pääsivät keväällä Yhdistyskehittäjä– ja Vapaaehtoisjohtaja-koulutuksiin. Syyskuussa alkoi kolmas koulutus, Yhdistysviestijä.
– Koulutuksia suorittaneet ovat entistä osaavampia ja sitoutuneempia yhteiseen toimintaan. Verkkokoulutusmallien materiaali on niin laadukasta, että se kasvattaa osaamista ja tietoa. Sitä kautta tulee lisää innostusta toimintaan. Lisäksi on hienoa jakaa kokemuksia muiden kanssa, eli sosiaalisella kanssakäymisellä on iso painoarvo, arvioi Omakotiliiton järjestöpäällikkö Sami Toivanen.
Hänen mukaansa parasta on, että verkkokoulutusmallit voi toteuttaa silloin kun järjestölle ja kurssilaisille parhaiten sopii. Lisäksi verkkototeutus tuo osallistujia niin läheltä kuin kaukaa, kun opetuksen sijainnilla ei ole väliä.
Siviksen valmiit verkkokoulutusmallit on rakennettu niin, että järjestö saa käyttöönsä koulutuksen rakenteen, sisällöt, oppimistehtäviä ja keskusteluja sekä ohjaajan ohjeet.
Jäsenjärjestön tehtäväksi jää koulutuksen ohjaajan tai ohjaajien nimeäminen. Ohjaaja aikatauluttaa ja ohjaa koulutuksen jäsenjärjestön itse valitsemassa rytmissä. Ohjaajan ei tarvitse itse kouluttaa, mutta hän keskustelee, antaa palautetta ja arvioi osallistujien oppimista.
Sami Toivanen oli ohjaajana Omakotiliiton verkkokoulutuksissa. Yhdistyskehittäjä– ja Vapaaehtoisjohtaja-koulutukset toteutettiin kahden viikon jaksoissa.
– Aineistot ovat olleet todella hyviä ja verkkokoulutusmallien ohjaaminen oli siksi helppoa. Myös kurssille osallistuneet kehuivat, että aineistot toimivat hienosti, Toivanen kertoo.
Syksyn Yhdistysviestijä-koulutukseen Omakotiliitto lisäsi väliwebinaareja, koska niitä toivottiin enemmän. Webinaarit antavat tilaa yhteiselle keskustelulle.
Yllätyksiäkin matkan varrella tuli, sillä turhan moni verkkokoulutuksen aloittaneista jätti urakan kesken.
– Kaikki eivät ehkä osanneet etukäteen arvioida verkkokoulutusten työmäärää, epäilee Toivanen.
– Täytyy vielä miettiä, miten koulutuksia voitaisiin markkinoida niin, että ne löytävät oikeat kohderyhmät. Palautteiden perusteella koulutuksiin panostaminen kannattaa, mutta hyödyn saaminen edellyttää opiskelijalta tiivistä sitoutumista kurssin läpikäymiseen.