13.2.2022 Järjestöelämää

Vertaistuki tuo hyvän mielen

Helli Suomisen stipendin saajia | osa 1

Joensuun Reumayhdistyksen Sjögren-jaosto aloittaa Helli Suomisen ryhmästipendin saaneiden juttusarjan. Esittelemme tunnustuksen saaneita ryhmiä kevään aikana.

Mirja Kilpinen ja Eila Venäläinen. Mirja Kilpinen ja Eila Venäläinen. Mirja Kilpinen ja Eila Venäläinen ohjaavat yhdessä Joensuun Reumayhdistyksen Sjögren-ryhmää.

Vertaistukiryhmä, joka jakaa tietoa ja kokemuksia. Se on Joensuun Reumayhdistyksen Sjögren-jaoston tärkein tehtävä.

– Siitä saa hyvän mielen, kun saa kertoa sairaudesta uusille diagnoosin tai epäilyn saaneille, ja antaa vertaistukea, kertoo Sjögren-ryhmän vapaaehtoisena ohjaajana yli 20 vuotta toiminut Mirja Kilpinen.

Sjögrenin syndrooma kuuluu reumasairauksiin. Kilpinen pitää omaa ryhmää tarpeellisena, jotta Sjögrenin oireyhtymää sairastavat saavat ajantasaista tietoa. Lisäksi kokemusten ja oireiden vertailu muiden sairastuneiden kanssa tuntuu tärkeältä.

– On ihan eri juttu kuulla asiasta toisilta vertaisilta. Nuoremmat osaavat hakea tietoa netistä, mutta vanhemmat ihmiset eivät. Heille henkilökohtainen kohtaaminen on todella tärkeä.

Joensuun Sjögren-jaostoon kuuluu parisenkymmentä aktiivista osallistujaa. Ryhmä kokoontuu kuukausittain kesää lukuun ottamatta. Pandemia-aikana tapaamisia on ollut harvemmin. Kokoontumisia on tarkoitus jatkaa helmikuussa.

– Tulossa on vierailijoita muista yhdistyksistä sekä asiantuntijaluentoja. Ja toki se kahvinjuonti ja toisten tapaaminen ovat tärkeitä!

Mirja Kilpisellä on tapana leipoa tarjottavaa tapaamisiin. Esimerkiksi pullaa tai marjapiirakkaa. Helli Suomisen stipendillä ostetaan aineksia leivonnaisiin.

– Kun kuulimme stipendistä, tarjosin heti täytekakkukahvit niin reumayhdistyksen väelle kuin Sjögren-ryhmälle. Hyvä mieli tuli pienestäkin apurahasta!

 

Helli Suomisen stipendien tarkoituksena on tukea ja palkita vertaisopintoryhmien toimintaa ympäri Suomea sekä tehdä vertaisoppimista tunnetuksi. Stipendi voidaan myöntää tunnustuksen luontoiseksi apurahaksi vertaisopintoryhmälle, vertaisopintoryhmän ohjaajalle tai jäsenelle. Stipendihaku on käynnissä 28.3.–15.6.2022. 

 

Hae Helli Suomisen stipendiä