4.3.2022 Järjestökoulutus

Stipendi vie retkelle Saarijärvelle

Helli Suomisen stipendin saajia | osa 2

Keski-Suomen Näkövammaiset ry aikoo käyttää stipendirahansa kevätretkeen ja kirjailijavierailuun. Vertaistuen jakamisen lisäksi yhdistys testaa saavutettavuutta ja järjestää pimeitä kahviloita.

Kaksi ihmistä ja koira metsässä. Kaksi ihmistä ja koira metsässä.

Saavutettavuus on nouseva trendi, ja siitä Keski-Suomen Näkövammaiset on hyvillään. Näkövammaisten liiton alueyhdistys testaa verkkopalvelujen saavutettavuutta. Testipalvelua käyttävät esimerkiksi sote-alan toimijat.

Näkövammaisten haasteisiin saa tuntumaa myös pimeissä kahviloissa. Ne ovat kirjaimellisesti valottomia kahvilailtoja, joissa näkövammaiset toimivat oppaina. Näin näkökykyiset pääsevät kokemaan, miltä tuntuu olla kahvilassa ilman näköaistia.

Mikael Miinala. Kasvokuva.
Mikael Miinala.

– Pimennetyt kahvilat ovat lippulaivapalvelumme. Ne keräävät paljon sekä yleisöä että vapaaehtoisia, Keski-Suomen Näkövammaisten viestintävastaava Mikael Miinala kertoo.

Helli Suomisen stipendirahaa yhdistys aikoo käyttää kevätretkeen ja kirjailijavierailuun. Luku- ja kirjoittajapiiri tekee toukokuussa retken Saarijärvelle Runebergin taloon. Lisäksi lukupiiriin on tarkoitus kutsua kirjailija kertomaan työstään.

Näiden lisäksi Keski-Suomen Näkövammaisten kevääseen kuuluu tapaamisia ja yleisötilaisuuksia (jos koronatilanne sallii), vertaistukea, koulutusta, kokemustoimintaa, yhteydenpitoa päättäjiin ja näkövammaisten toiminnan tutuksi tekemistä.

– Antoisinta on edistää näkövammaisten asioita ja asemaa. Tuntuu hyvältä puolustaa heidän etujaan, Mikael Miinala sanoo.

Haastavaa taas on näkövammaisten tavoittaminen. Viestintäkanavia on niin paljon ja eri-ikäiset suosivat eri kanavia.

– Välillä on hankalaa tavoittaa kaikki ikäluokat ja mahdolliset jäsenet, joille olisi hyötyä tarjoamastamme tiedosta. Mutta teemme parhaamme!

 

Helli Suomisen stipendien tarkoituksena on tukea ja palkita vertaisopintoryhmien toimintaa ympäri Suomea sekä tehdä vertaisoppimista tunnetuksi. Stipendi voidaan myöntää tunnustuksen luontoiseksi apurahaksi vertaisopintoryhmälle, vertaisopintoryhmän ohjaajalle tai jäsenelle. Stipendihaku on käynnissä 28.3.–15.6.2022. 

 

Hae Helli Suomisen stipendiä

Helli Suomisen stipendin saajat 2020