4.11.2023 Pinnalla NYT

Vaikuttavasti.fi avaa järjestötyön vaikuttavuuden ja arvioinnin käsitteitä

Vaikuttavasti.fi on uusi järjestöjen käyttöön suunniteltu itseopiskelusivusto. Sivustolle koottu itseopiskelumateriaali tarjoaa perustiedot vaikuttavuuden ja arvioinnin käsitteistä ja arvioinnin käytännöistä. Oppimista tukevat Siviksen ja järjestöjen yhteiset Arviointiverstaat. 

Kädet siirtämässä palapelin paloja pöydällä. Kädet siirtämässä palapelin paloja pöydällä. Vaikuttavasti.fi-sivusto sisältää kahdeksan eri kokonaisuutta, joiden avulla on helppo perehtyä arvioinnin eri osa-alueisiin.

– Mikäpä järjestö ei haluaisi, että sen toiminnasta on iloa ja hyötyä kaikille, joita se koskettaa. Ovathan järjestöt olemassa muutosta varten! toteaa Vaikuttavasti.fi-sivuston ja materiaalin kehitystyössä mukana ollut Opintokeskus Siviksen asiantuntija Marion Fields.

– Näillä sanoilla toivotetaan kävijät tervetulleeksi myös uudelle vaikuttavuuden itseopiskelusivustolle.

Järjestöt ovat olemassa muutosta varten.

Järjestöt ovat viime vuosina kokeneet koko ajan tarpeellisemmaksi osoittaa, että ne saavat työllään aikaiseksi tuloksia ja vaikutuksia eli että ne ovat sananmukaisesti yleishyödyllisiä toimijoita. Tämä vaatii toiminnan suunnittelussa siirtymisen toiminnasta askeleen eteenpäin: sille tulee asettaa tulostavoitteita, joihin pääsemistä toiminta tukee. Toiminta itsessään ei aina ole tavoiteltava asia.

– Tämän ja monen muun asian pariin johdattelemme Vaikuttavasti.fi-sivustolla, toteaa Fields.

Käytännön vinkkejä, visailukysymyksiä ja pohtimistehtäviä

Vaikuttavasti.fi-sivusto koostuu kahdeksasta osa-alueesta, joissa kussakin on esittelyteksti, käytännön vinkkejä ja pohtimistehtäviä sekä käytännönläheinen järjestön tarina, jossa kahdeksan järjestöä kertoo arviointikokemuksistaan. Jokaisen osa-alueen aiheiden omaksumista pääsee myös testaamaan visailukysymysten avulla. 

Arviointi on aihe, joka vaatii syventymistä.

Arvioinnin käytäntöjen lisäksi sivustolla avataan myös vaikuttavuusviestinnän perusteita.

– Siviksen tuoreimman osaamistarvekyselyn mukaan tarve sen osaamiselle on kasvanut merkittävästi. Järjestöissä ei vielä olla juurikaan puhuttu arvioinnin ja ennakoinnin suhteesta. Tähänkin aiheeseen johdattelemme sivustolla, kertoo Fields.

Vaikuttavasti.fi-sivuston oppeja voi syventää Siviksen kouluttajien ja vertaisten kesken järjestettävällä Arviointiverstaalla. Tilaisuudessa voi esittää myös kysymyksiä mieltä askarruttavista aiheista sekä jakaa kokemuksia.

Sivusto on kehitetty osana Osaamiskeskus Kentaurin toimintaa. Keväästä 2024 alkaen sivustoa ylläpitää Opintokeskus Sivis.

 

Tutustu Vaikuttavasti.fi-sivustoon

Vahvista vaikuttavuusosaamistasi!

  • Toukokuun Arviointiverstas

    Ti 28.5.2024 klo 1314

    Tule mukaan järjestöjen Arviointiverstaalle keskustelemaan järjestötyön vaikuttavuudesta ja kehittämään omaa arviointiosaamistasi!

    Monilla järjestöillä on samanlaisia toiminnan vaikutuksiin ja arviointiin liittyviä kysymyksiä. Verkossa järjestettävällä Arviointiverstaalla järjestötoimijat ja Siviksen asiantuntijat pohtivat yhdessä vaikuttavuutta, arviointia ja mittaamista. Opitaan yhdessä!

    Ilmoittaudu viimeistään 21.5.

Lisätietoja