8.10.2022 Pinnalla NYT

PODCAST: 3. Oppimisen vallankumous ja kansalaisvaikuttaminen

Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin kolmannessa jaksossa keskustelevat oppimisen asiantuntija Johanna Harjunpää Fingosta ja suunnittelupäällikkö Erkka Laininen OKKA-säätiöstä.

>> Podcastin tekstiversio

Elämme kriisien keskellä: ilmastokriisin, energiakriisin, Ukrainan kriisin ja koronapandemian jälkimaininkien. Voivatko järjestöt vaikuttaa tulevaisuuteen?

– Ajattelen, että järjestöjen on pakko voida vaikuttaa tulevaisuuteen. Se on meidän kaikkien velvollisuus! Parhaiten voidaan vaikuttaa niin, että päätetään, minkälainen se tulevaisuus on, mitä kohti olemme menossa. Sitten tehdään tänään sellaisia asioita, jotka johtavat siihen tulevaisuuteen, Fingon oppimisen asiantuntija Johanna Harjunpää sanoo podcastissa.

Hänen mukaansa ongelmana on, että usein keskitytään nykyhetkeen eikä ajatella, mitä kohti ollaan menossa.

– Tulee kysyä, minkälaisen maailman haluamme. Ja mitä meidän pitää tänään tehdä, jotta se on huomenna mahdollinen, Harjunpää sanoo.

Parhaiten voidaan vaikuttaa niin, että päätetään, minkälainen se tulevaisuus on, mitä kohti olemme menossa.

Okka-säätiön suunnittelupäällikön Erkka Lainisen mielestä kysymys on ennen kaikkea tulevaisuuden lukutaidosta.

– Miten pystymme avartamaan käsitystämme tulevaisuudesta ja kuvittelemaan sellaisia tulevaisuuksia, jotka ovat oikeasti toivottavia ja haluttavia? Tulevaisuuslukutaidon ydintä on toimia halutun tulevaisuuden suuntaisesti, Laininen sanoo podcastissa.

Ekososiaalinen sivistys kääntäisi arvojärjestyksen

Erkka Laininen näkee yhtenä ratkaisuna ekososiaalisen sivistyksen. Sen lähtökohtana on, että oppisimme elämään hyvää elämää yhden planeetan rajallisuudessa.

– Ekososiaalisessa sivistyksessä käännetään ympäri nykyinen arvojärjestys, jossa talous tuppaa määrittelemään kaikkea niin, että sille ovat alisteisia niin luonto kuin ihmisoikeudetkin. Ekososiaalinen sivistys tunnustaa ja tunnistaa luonnon meidän elinehtonamme. Talous on vain väline inhimillisen kehityksen edistämisessä.

Ekososiaalinen sivistys tunnustaa ja tunnistaa luonnon meidän elinehtonamme. Talous on vain väline.

Johanna Harjunpää on samaa mieltä. Hän kannattaa ekososiaalisen sivistyksen keinoja tulevaisuuden muokkaamisessa.

– Järjestöt voivat tarjota konkreettisia tapoja, joiden kautta ekososiaalista sivistystä voi toteuttaa. Näin saadaan myös toteutettua asioita, eikä vain suunniteltua. Kriisi on maailmanlaajuinen, ja se ei ratkea sillä, että kierrätämme teepussien metalliniitit tehokkaasti, vaan ongelma on todella laaja ja vaatii isoja muutoksia.

 

Kuuntele podcast ja saa lisää ideoita ja näkökulmia!

Katso video

VIDEO: Lyhyt teaser podcastin sisällöstä! Johanna Harjunpää Fingosta, Erkka Laininen OKKA-säätiöstä ja Tia Yliskylä SivisNYTistä kertovat, mistä podcastin kolmannessa jaksossa keskustellaan.

Kaikki jaksot

Sivistys nousee yhteisöistä -podcast