PODCAST: 3. Oppimisen vallankumous ja kansalaisvaikuttaminen
Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin kolmannessa jaksossa keskustelevat oppimisen asiantuntija Johanna Harjunpää Fingosta ja suunnittelupäällikkö Erkka Laininen OKKA-säätiöstä.


Elämme kriisien keskellä: ilmastokriisin, energiakriisin, Ukrainan kriisin ja koronapandemian jälkimaininkien. Voivatko järjestöt vaikuttaa tulevaisuuteen?
– Ajattelen, että järjestöjen on pakko voida vaikuttaa tulevaisuuteen. Se on meidän kaikkien velvollisuus! Parhaiten voidaan vaikuttaa niin, että päätetään, minkälainen se tulevaisuus on, mitä kohti olemme menossa. Sitten tehdään tänään sellaisia asioita, jotka johtavat siihen tulevaisuuteen, Fingon oppimisen asiantuntija Johanna Harjunpää sanoo podcastissa.
Hänen mukaansa ongelmana on, että usein keskitytään nykyhetkeen eikä ajatella, mitä kohti ollaan menossa.
– Tulee kysyä, minkälaisen maailman haluamme. Ja mitä meidän pitää tänään tehdä, jotta se on huomenna mahdollinen, Harjunpää sanoo.
Parhaiten voidaan vaikuttaa niin, että päätetään, minkälainen se tulevaisuus on, mitä kohti olemme menossa.
Okka-säätiön suunnittelupäällikön Erkka Lainisen mielestä kysymys on ennen kaikkea tulevaisuuden lukutaidosta.
– Miten pystymme avartamaan käsitystämme tulevaisuudesta ja kuvittelemaan sellaisia tulevaisuuksia, jotka ovat oikeasti toivottavia ja haluttavia? Tulevaisuuslukutaidon ydintä on toimia halutun tulevaisuuden suuntaisesti, Laininen sanoo podcastissa.
Ekososiaalinen sivistys kääntäisi arvojärjestyksen
Erkka Laininen näkee yhtenä ratkaisuna ekososiaalisen sivistyksen. Sen lähtökohtana on, että oppisimme elämään hyvää elämää yhden planeetan rajallisuudessa.
– Ekososiaalisessa sivistyksessä käännetään ympäri nykyinen arvojärjestys, jossa talous tuppaa määrittelemään kaikkea niin, että sille ovat alisteisia niin luonto kuin ihmisoikeudetkin. Ekososiaalinen sivistys tunnustaa ja tunnistaa luonnon meidän elinehtonamme. Talous on vain väline inhimillisen kehityksen edistämisessä.
Ekososiaalinen sivistys tunnustaa ja tunnistaa luonnon meidän elinehtonamme. Talous on vain väline.
Johanna Harjunpää on samaa mieltä. Hän kannattaa ekososiaalisen sivistyksen keinoja tulevaisuuden muokkaamisessa.
– Järjestöt voivat tarjota konkreettisia tapoja, joiden kautta ekososiaalista sivistystä voi toteuttaa. Näin saadaan myös toteutettua asioita, eikä vain suunniteltua. Kriisi on maailmanlaajuinen, ja se ei ratkea sillä, että kierrätämme teepussien metalliniitit tehokkaasti, vaan ongelma on todella laaja ja vaatii isoja muutoksia.
VIDEO: Lyhyt teaser podcastin sisällöstä! Johanna Harjunpää Fingosta, Erkka Laininen OKKA-säätiöstä ja Tia Yliskylä SivisNYTistä kertovat, mistä podcastin kolmannessa jaksossa keskustellaan.
Kaikki jaksot
-
Sivistys nousee yhteisöistä -podcast
Jakso 1: Sivistysvisio ja sarjan esittely
Mistä tässä podcastissa puhutaan? Ja mikä on sivistysvisio? Opintokeskus Siviksen asiantuntija Marion Fields esittelee Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin ja kertoo sivistysvisiosta.
Jakso 2: Arvot, sivistys ja kestävä tulevaisuus
Mikä on vapaan sivistystyön oppilaitosten ja järjestöjen sivistystehtävä? Miten arvot ja osaaminen kytkeytyvät toisiinsa? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Tomi Alakoski Suomen 4H-liitosta ja Tytti Pantsar Suomen Kansanopistoyhdistyksestä.
Jakso 3: Oppimisen vallankumous ja kansalaisvaikuttamisen tulevaisuuden näkymät
Mihin tarvitaan oppimisen vallankumousta? Voivatko järjestöt oikeasti vaikuttaa tulevaisuuteensa? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Erkka Laininen OKKA-säätiöstä ja Johanna Harjunpää Fingosta.
Jakso 4: Sivistynyt yhteisö ja tulevaisuuden kansalaisvaikuttaminen
Miten järjestöt edistävät inhimillistä kasvua ja sivistymistä? Mitkä ovat järjestöjen valtteja tulevaisuuden kansalaisvaikuttamisessa? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Tarja Ketola Suomen Luonnonsuojelun Säätiöstä ja Severi Hämäri Kriittisestä Korkeakoulusta.
Jakso 5: Kansalaistoiminta puolustaa demokratiaa
Mikä on suomalaisen kansalaistoiminnan ongelma? Ja miten sitä voi ratkoa? Entä miten kriisit vaikuttavat kansalaistoimintaan? Kysymyksiä ratkovat Kristiina Kumpula Suomen Punaisesta Rististä ja Tia Yliskylä SivisNYTistä.
Sivistys nousee yhteisöistä -podcast
-
Sivistys nousee yhteisöistä -podcast
Viisiosainen podcastsarja on tarkoitettu järjestöjen lisäksi kaikille sivistyksestä ja kansalaisuudesta kiinnostuneille. Podcastin tuottaja on Opintokeskus Sivis ja toimittaja No Niin Media.
Siviksen podcastsarja liittyy olennaisesti samannimiseen julkaisuun. Sivistys nousee yhteisöistä -julkaisu ilmestyi keväällä.
Lue myös
- 17.5.2022 Siviksen äänellä Järjestö, löydä sivistysidentiteettisi
- 9.5.2023 Pinnalla NYT Mitä on sivistys järjestöissä? Lue julkaisu!
- 22.2.2022 Järjestöelämää Oma ajattelu ja kokemus edistävät sivistystä
- 7.12.2021 Järjestöelämää Kulttuuriperintö ja sivistys siivittävät kestävää elämää
- 12.4.2022 Pinnalla NYT Kansalaisyhteiskunnan merkitys ja sivistys esiin
- 14.7.2021 Pinnalla NYT Selvitys: Järjestöissä innostutaan ja sivistytään