9.4.2022 Järjestökoulutus

Sota moninkertaisti Reserviläisliiton uusien jäsenien määrän

Jäseneksi liittyneiden tiedonhalu kannusti Reserviläisliittoa aloittamaan verkkokoulutukset. Webinaarien lisäksi tulossa on hyväntekeväisyyskampanja ukrainalaisten hyväksi.

Kuvituskuva: mies tietokoneen ääressä. Kuvituskuva: mies tietokoneen ääressä.

Kun Ukrainan sota alkoi 24. helmikuuta, Reserviläisliitto sai saman tien merkittävän määrän uusia jäseniä. Trendi on jatkunut samanlaisena yli kuukauden.

Viime vuonna liittoon liittyi noin 2800 uutta jäsentä. Tänä vuonna tuo määrä on jo reilusti ylitetty vain kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

– Muutaman viikon oli sellainen ruuhka, että emme ole koskaan nähneet vastaavaa jäsentulvaa. Kaikilla on myös kova tiedonhalu ja kiinnostus toimintaan, Reserviläisliiton tiedottaja Antti Pynttäri kertoo.

Suinpäin syvään päähän, mutta virtuaalisesti

Kasvokuva: Antti Pynttäri.
Antti Pynttäri.

Uusien jäsenten tiedon tarpeeseen päätettiin vastata saman tien. Reserviläisliitto järjesti nopealla aikataululla webinaarisarjan. Ensimmäinen osa oli maaliskuussa. Silloin aiheena oli Maanpuolustuskoulutuksen kurssitoiminta.

Toinen webinaari järjestettiin maaliskuun lopussa yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Aiheina olivat väestönsuojelu ja kalliosuojakoulutus. Kolmannen webinaarin kärkenä huhtikuun alussa oli SPEKin Selviydy 72 tuntia -konsepti.

– Kaikki webinaarit herättivät paljon kiinnostusta ja keräsivät satoja osallistujia. Tavoitteenamme oli, että uudet jäsenet pääsevät heti mukaan toimintaan, Antti Pynttäri kertoo.

Reserviläisliitto harppasi aimo loikan epämukavuusalueelle, sillä webinaarisarja oli liiton ensimmäinen. Aikaisempaa kokemusta satojen osallistujien etäkoulutuksista ei ollut.

– Uusi tilanne aiheutti monenlaisia ponnisteluja, kun yhtäkkiä tarvittiinkin lisälisenssi Teamsiin ja muita kommervenkkejä. Mutta itse webinaari onnistui hyvin ja saimme todella hyvää palautetta osallistujilta.

Lisää koulutusta ja hyväntekeväisyyskampanja

Onnistunut aloitus inspiroi Reserviläisliittoa jatkamaan etäluentoja. Seuraavaksi järjestetään kaksiosainen Nato-webinaari huhti- ja toukokuussa. Se on tarkoitettu vain liiton jäsenille.

– Nämä etäkoulutukset ovat olleet todella tärkeitä. Tällä tavalla pääsemme kontaktiin uusien jäsenien kanssa. Se lisää Reserviläisliiton tunnettuutta. Tavallisesti liitto lähinnä hallinnoi jäsenjärjestöpalveluja, kun taas varsinainen toiminta, esimerkiksi ampumatoiminta, järjestetään paikallistasolla.

Nämä etäkoulutukset ovat olleet todella tärkeitä. Tällä tavalla pääsemme kontaktiin uusien jäsenien kanssa.

Tänä vuonna panostetaankin erityisesti ampumiskoulutukseen. Esimerkiksi jokainen Reserviläisliiton paikallisyhdistys voi lähettää yhden jäsenistään ampuma-asekouluttajan koulutukseen. Sen maksaa liitto.

– Kouluttaminen on nyt ihan selvästi keskiössä. Olemme saaneet paljon yhteydenottoja jäseniltämme tämänhetkiseen maailmantilanteeseen liittyen. Koulutuksien kautta annamme heille vastauksia.

Kevään aikana Reserviläisliitto järjestää myös valtakunnallisen hyväntekeväisyyskampanjan, jossa kerätään varoja ukrainalaisten hyväksi. Liittohallitus päättää kampanjan sisällöstä tällä viikolla.

Reserviläisliitto

    • Suomen suurin maanpuolustusjärjestö ylläpitää kansalaisten maanpuolustustahtoa ja edistää reserviläisten kenttäkelpoisuutta.
    • Jäsenmäärä 39 057 henkilöä (tilanne 31.12.2021).
    • Kaikkiaan 327 jäsenyhdistystä eri puolilla Suomea.
    • Parhaiten järjestö tunnetaan seppeleenlaskuista ja maanpuolustusjuhlista. Reserviläisliitto tukee myös sotien veteraaneja.
    • Liitto ohjaa ja tukee jäsenyhdistystensä toimintaa, kouluttaa jäseniään, järjestää kokouksia, opiskelu-, esitelmä- ja juhlatilaisuuksia, urheiluammuntaa, erilaisia kilpailuja ja retkeilyjä sekä harjoittaa julkaisu- ja liiketoimintaa.