8.3.2022 Siviksen äänellä

Järjestöjen tehtävänä on edistää demokratiaa

Vapaan järjestötoiminnan ytimessä on heikoimmista huolehtiminen ja hädän hetkellä auttaminen. Järjestöt kokoavat ihmisiä yhteen ja vahvistavat demokratian toteutumista. Vapaa järjestötoiminta on merkki avoimesta yhteiskunnasta.

Ihminen kädet ylhäällä keskellä auringonkukkapeltoa. Ihminen kädet ylhäällä keskellä auringonkukkapeltoa.

Euroopan turvallisuusjärjestys on murtunut, kun Venäjä teki tuomittavan hyökkäyksen Ukrainaan. Siviilit kärsivät sodasta ensimmäisenä. Sota iskee kovimmin lapsiin, vammaisiin ja ikäihmisiin – useimmiten heihin, jotka ovat puolustuskyvyttömiä. Seuraavaksi sota lamaannuttaa yhteiskuntia, tuhoaa infrastruktuuria ja murtaa usein myös vapaan kansalaistoiminnan.

Järjestöt toimivat oman perustehtävänsä mukaisesti. Siviksen perustehtävänä ovat järjestöjen sivistykselliset oikeudet ja Näkövammaisten liitolla taas näkövammaisten ihmisten oikeuksien toteutuminen. 

Järjestöt kokoavat ihmisiä yhteen, vahvistavat demokratian toteutumista, lisäävät sosiaalista vuorovaikutusta, kehittävät elämäntaitoja ja tarjoavat vertaistukea. Monesti haluamme toiminnan kautta oppia uutta ja löytää myös vaikuttamisen paikkoja. Vapaa järjestötoiminta on merkki avoimesta yhteiskunnasta. Venäjällä ja muissa autoritäärisissä maissa kansalaisjärjestötoimintaa on viime vuosien aikana ajettu ahtaalle.

Järjestöt kokoavat ihmisiä yhteen, vahvistavat demokratian toteutumista, lisäävät sosiaalista vuorovaikutusta, kehittävät elämäntaitoja ja tarjoavat vertaistukea.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi herättää pelkoa ja ahdistusta myös Suomessa. Järjestötkin tarjoavat apua ja tukea vaikeiden asioiden käsittelyyn. Auttaminen voi vähentää myös omaa ahdistusta.

Vapaan järjestötoiminnan ytimessä on heikoimmista huolehtiminen ja hädän hetkellä auttaminen. Järjestöaktiiveina haluamme edistää vapaata osallistumista ja oikeudenmukaisuutta sekä lisätä hyvinvointia.

Kirjoittaja

  • Jukka Tahvanainen

    Hallituksen puheenjohtaja, Opintotoiminnan keskusliitto | Toimitusjohtaja, Näkövammaisten liitto