30.8.2022 Pinnalla NYT

PODCAST: 1. Sivistysvisio ja sarjan esittely

Podcast sivistyksestä, olkaa hyvä! Opintokeskus Sivis julkaisee oman Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin. Sen keskiössä ovat sivistys ja järjestöjen sivistysrooli.

>> Podcastin tekstiversio

Viisiosaisessa sarjassa suomalaisten kansalaisjärjestöjen asiantuntijat valottavat järjestöllisen sivistyksen merkitystä ja tulevaisuutta. Miten järjestöt sivistävät? Miksi se on olennaista? Miten sivistystä edistetään jatkossa? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan yhteisissä keskusteluissa.

Aloitusjaksossa Siviksen asiantuntija Marion Fields esittelee Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin ja kertoo sivistysvisiosta. Sivistysvisio katsoo tulevaisuuteen ja hahmottaa järjestöjen sivistysroolia: mikä se on ja mikä siihen lähivuosina vaikuttaa.

– Järjestöissä toimimisessa korostuu entisestään osallisuus ja yhteisöllisyys. Se on aina ollut tärkeää, mutta siitä puhutaan vielä aikaisempaa enemmän. Lisäksi vertaisuus ja vertaisoppiminen ovat järjestöllisen sivistyksen voimavara, ja sen merkitys on nousussa. Kestävyys ja ekologisuus on tullut vahvasti koko järjestökentän asiaksi. Tulevaisuudessa vaikuttamisen taidot muuttuvat, etenkin digitaalisessa ympäristössä, Fields kertoo.

Sivistyskeskustelu on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen niin Euroopassa kuin eri puolilla maailmaa.

Podcast on tarkoitettu järjestöjen lisäksi kaikille sivistyksestä ja kansalaisuudesta kiinnostuneille.

– Järjestöillä on vahva rooli suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa, ja siksi nämä aiheet koskettavat laajaa yleisöä. Sivistyskeskustelu on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen myös muualla, niin Euroopassa kuin globaalisti eri puolilla maailmaa. Olemme hyvin tässä keskustelussa mukana ja muovaamassa ajatusta sivistyksen tulevaisuudesta, Fields sanoo.

Podcastin tuottaja on Opintokeskus Sivis ja toimittaja No Niin Media.

 

Sivistys nousee yhteisöistä -podcast

Katso video

VIDEO: Esittelyvideossa Siviksen asiantuntija Marion Fields ja SivisNYT-toimittaja Tia Yliskylä esittelevät podcast-sarjan ja sivistysvision.

Samanniminen julkaisu taustavaikuttajana

Siviksen podcastsarja liittyy olennaisesti samannimiseen julkaisuun. Sivistys nousee yhteisöistä -julkaisu ilmestyi keväällä. Siinä kahdeksan kirjoittajaa ottaa kantaa sivistymiseen. Julkaisun artikkelit ovat niin mainiot, että niistä riittää kiinnostavaa keskusteltavaa myös podcastiin.

Sivistys nousee yhteisöistä -julkaisu

Sivistys nousee yhteisöistä -podcast

 • Jakso 1: Sivistysvisio ja sarjan esittely

  Mistä tässä podcastissa puhutaan? Ja mikä on sivistysvisio? Opintokeskus Siviksen asiantuntija Marion Fields esittelee Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin ja kertoo sivistysvisiosta.

   

  Jakso 2: Arvot, sivistys ja kestävä tulevaisuus

  Mikä on vapaan sivistystyön oppilaitosten ja järjestöjen sivistystehtävä? Miten arvot ja osaaminen kytkeytyvät toisiinsa? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Tomi Alakoski Suomen 4H-liitosta ja Tytti Pantsar Suomen Kansanopistoyhdistyksestä.

   

  Jakso 3: Oppimisen vallankumous ja kansalaisvaikuttamisen tulevaisuuden näkymät

  Mihin tarvitaan oppimisen vallankumousta? Voivatko järjestöt oikeasti vaikuttaa tulevaisuuteensa? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Erkka Laininen OKKA-säätiöstä ja Johanna Harjunpää Fingosta.

  Jakso julkaistaan pian.

   

  Jakso 4: Sivistynyt yhteisö ja tulevaisuuden kansalaisvaikuttaminen

  Miten järjestöt edistävät inhimillistä kasvua ja sivistymistä? Mitkä ovat järjestöjen valtteja tulevaisuuden kansalaisvaikuttamisessa? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Tarja Ketola Suomen Luonnonsuojelun Säätiöstä ja Severi Hämäri Kriittisestä Korkeakoulusta.

  Jakso julkaistaan pian.

   

  Jakso 5: Kansalaistoiminta puolustaa demokratiaa

  Miten kriisit vaikuttavat kansalaistoimintaan? Mikä on suomalaisen kansalaistoiminnan ongelma? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Kristiina Kumpula Suomen Punaisesta Rististä ja Tia Yliskylä SivisNYTistä.

  Jakso julkaistaan pian.

Lisätietoja