26.11.2024 Pinnalla NYT

Järjestöjen osaamistarvekysely: strategiatyö ja ennakointi korostuvat 

Tänä syksynä toteutetun Järjestöjen osaamistarvekyselyn tulokset heijastelevat järjestöjen toimintakentän äkillisiä muutoksia. Vastauksissa näkyy resurssien nopea väheneminen ja kaikessa toiminnassa mietitään kustannustehokkuutta.
Kolme henkilöä tutkii yhdessä tietokoneen ruutua. Kolme henkilöä tutkii yhdessä tietokoneen ruutua.

Järjestöjen osaamistarvekyselyn 2024 tulokset julkistettiin marraskuun viimeisellä viikolla. Kyselyn toteuttaneen Siviksen asiantuntijan Marion Fieldsin mukaan tulokset heijastavat äkillistä muutosta järjestöjen toimintakentässä.

– Vastauksissa näkyy kautta linjan resurssien nopea väheneminen. Varainhankinnan tarve on suuri ja kaikessa toiminnassa mietitään kustannustehokkuutta aiempaa enemmän. Osa järjestöistä pohtiikin tällä hetkellä, miten tekoälyä voisi hyödyntää toiminnan tehostamisessa.

Strategiatyön ja ennakoinnin yhteys korostuu vastauksissa aiempaa vahvemmin.

Strategiatyön ja ennakoinnin yhteys korostuu vastauksissa aiempaa vahvemmin. Erityisesti valtakunnallisten järjestöjen luottamusjohto kaipaa omaan järjestöönsä strategiaan ja ennakointiin liittyvää osaamista.

– Vastausten perusteella strategia- ja ennakointityötä auttaisi myös osaamisen laajempi jakaminen järjestön sisällä sekä vapaaehtoisten osaamiseen panostaminen.

Sisäinen kehittäminen ja yhteistyö puntarissa

Järjestötoiminnassa korostuu yhdessä tekeminen ja yhteistyö. Verkostoituminen onkin aina ollut järjestöissä tärkeä osaamistarve, mutta tällä hetkellä verkostoista haetaan hyötyä erityisesti oman järjestön kehittämiseen.

Fields toteaa, että vaarana on, että verkostotyössä unohtuu jakaminen ja verkostojen vahvistaminen.

– Suuntauksella voi olla negatiivinen vaikutus järjestöjen vaikuttamistyöhön, joka nojaa nimenomaan verkostoihin.

Osaamista kannattaisi jakaa myös järjestöjen kesken.

– Oman työn kehittäminen ja osaamisen jakaminen ovat tärkeitä asioita, eikä niitäkään ole järjestöissä aina osattu, mutta kehottaisin järjestöjä etsimään tasapainoa sisäänpäin katsomisen ja verkostoitumisen välille. Osaamista kannattaisi jakaa myös järjestöjen kesken, Fields painottaa.

Lyhyet ja joustavat koulutukset kiinnostavat

Tulevaisuudessa opiskelu järjestöissä nojaa vastausten valossa yhä enemmän lyhytkestoisiin koulutuksiin.

– Nyt haetaan helppoja koulutuskonsepteja, joihin voi liittyä mukaan silloin, kun itselle sopii.

Myös oppimisen ilo ja arvostus nousivat vastauksissa esiin.

Pitkään suosiotaan kasvattaneen verkkokoulutuksen suosio on vakiintunut ja tällä kerralla vastauksissa näkyi enemmänkin kaipuu lähitapahtumiin.

– Myös oppimisen ilo ja arvostus nousivat vastauksissa esiin. Niiden vaaliminen lyhytkestoisen vapaaehtoistoiminnan ja koulutuksen aikana on sekä haaste että voimavara, Fields tiivistää.

 

Järjestöjen osaamistarvekysely 2024

 

Järjestöjen osaamistarpeet 2024 TOP 5.

Mikä Järjestöjen osaamistarvekysely?

    • Opintokeskus Sivis on toteuttanut Järjestöjen osaamistarvekyselyjä vuodesta 2012 alkaen. Kyselyn avulla saadaan näkyviin järjestöjen ja yhdistysten osaamistarpeita ja oppimisen trendejä.
    • Joka toinen vuosi toteutettava kysely järjestettiin kuudennen kerran elo–syyskuussa 2024. Vastaajia oli tällä kertaa 376.
    • Kyselyn tuloksia voi hyödyntää muun muassa osana järjestön koulutussuunnittelua ja ennakointia.
    • Aiempien osaamistarvekyselyjen tulosjulkaisut löytyvät Opintokeskus Siviksen Materiaalipankista.

Lisätietoja