24.3.2023 Koulutukset

Digitaito-koulutuksissa saatiin huikeita oppimistuloksia

Työelämän digitaidot kuntoon -koulutukset ovat onnistuneet upeasti. Osallistujien digitaidot ovat kohentuneet roimasti. Digikouluttajan aineisto julkaistaan kevään aikana verkossa.

Lähikuva kädestä tietokoneen hiirellä. Lähikuva kädestä tietokoneen hiirellä.

Miten Työelämän digitaidot kuntoon -koulutukset ovat onnistuneet, Siviksen asiantuntija Virpi Markkanen?

– Hienosti! Tavoitteet ovat täyttyneet ja koulutukset ovat vahvistaneet työikäisten digitaalisia taitoja. Oppimistulokset ovat suorastaan huikeita! Koulutuksiin osallistuneiden varmuus omien digitaitojen riittävyydestä kasvoi lähes kolmanneksella lähtötilanteeseen verrattuna.

Kokemusten pohjalta rakennetaan digitaitojen koulutusmalli. Mistä siinä on kysymys?

– Rakennamme digiperustaitojen koulutusmallin, joka julkaistaan kaikkienmalli.fi-sivustolla kevään aikana. Koulutusmalli on kätevä työkalu digiperustaitojen kouluttamisessa ja se on helppo ottaa käyttöön. Kouluttajan ei tarvitse olla ICT-nero. Koulutusmallin aineistossa on hyödynnetty digitaitomerkistön ohjevideoita. Lisäksi kouluttaja saa helposti käyttöön otettavia menetelmiä ja harjoituksia.

– Koulutusmallia on testattu monien eri kohderyhmien kanssa. Havaitsimme, että digiperustaitoja vahvistamalla tuetaan oppijan toimimista digiyhteiskunnassa – ja myös kouluttaja voi oppia uutta.

– Koulutusmalliin liittyvät digitaitomerkistön perusosaajamerkit. Niiden avulla voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaamista. Koulutusmallia voi käyttää myös ilman osaamismerkkejä.

Miten Siviksen jäsenjärjestöt saavat digiperustaitojen koulutusmallin käyttöönsä?

– Digikouluttajan aineisto julkaistaan Kaikkien-mallin verkkosivulla. Voit jättää sivulle oman sähköpostiosoitteesi, niin saat viestin, kun koulutusmalli on julkaistu.

– Lisäksi koulutusmallia käytetään Digitaidoilla parempaan työelämään -hankkeessa, jossa kouluttajakoulutukset alkavat alkusyksystä. Jos mielit mukaan, ota yhteyttä projektipäällikkö Ville Särkelään.

Työelämän digitaidot kuntoon -hanke

Lisätietoja