15.4.2022 Koulutukset

Äiti kesytti tietokoneesta kelpo kaverin

Anne Saarinen yllättyi, miten hankalia tietotekniset kommervenkit voivat olla. Siviksen Työelämän digitaidot kuntoon -koulutuksessa hän kuitenkin selätti tietokone-peikon ja sai siitä kaverin.

Siviksen mediasuunnittelija Anu Törrö neuvoo Anne Saarista tietokoneen käyttämisessä. Siviksen mediasuunnittelija Anu Törrö neuvoo Anne Saarista tietokoneen käyttämisessä. Siviksen mediasuunnittelija Anu Törrö neuvoo Anne Saarista tietokoneen käyttämisessä.

”Äiti, sinun täytyy itsekin opetella käyttämään tietokonetta.” Näin huokaisivat Anne Saarisen aikuiset tyttäret auttaessaan äitiään ties kuinka monetta kertaa sähköpostin liitetiedostojen kanssa.

Saarinen lupasi hakeutua koulutukseen. Kun hänen työpaikallaan SPR:n Itäkeskuksen Kontti-tavaratalossa kerrottiin Työelämän digitaidot kuntoon -koulutuksesta, Saarinen oli ensimmäisiä ilmoittautujia.

Viiden kerran koulutuksessa on opeteltu esimerkiksi tietokoneen käynnistämistä, Googlen käyttöä, kuvahakuja, kuvankaappauksia, liitetiedostojen liittämistä sähköpostiin sekä Word- ja PowerPoint-ohjelmien käyttöä.

– Yllätyin, miten vaikeaa kaikki oli aluksi. Piti painaa sitä ja tätä nappulaa. Mutta kirjoitin kaiken vihkoon muistiin. Onneksi opetus eteni hitaasti, Saarinen sanoo.

Nyt hänen ja tietokoneen suhde on paremmalla tolalla. Liitetiedostot löytyvät, kuvahaut toimivat ja hiirikin tottelee emäntäänsä.

­– Parasta on ollut kaikki tämä tarpeellinen tieto ja ihanat opettajat! Olemme oppineet juuri sellaisia asioita, joita tarvitsen. On hienoa, että nyt osaan. Tykkään, kun on edetty rauhallisesti ja puhuttu ymmärrettävästi.

Olemme oppineet juuri sellaisia asioita, joita tarvitsen. On hienoa, että nyt osaan.

Saarinen aikoo hyödyntää oppimaansa esimerkiksi laskujen maksamisessa, Kelan kanssa asioinnissa ja omien valokuvien tallentamisessa. Kotona odottaa äidin vanha tietokone. Sen kanssa Saarinen aikoo harjoitella lisää itsekseen.

Työelämän digitaidot kuntoon myös Lahdessa ja Lappeenrannassa

Sivis järjestää työelämän digitaitokoulutuksia yhdessä Kansanvalistusseuran ja Marttaliiton kanssa. Siviksen koulutusten kohderyhmänä ovat SPR:n Kontti-työntekijät pääkaupunkiseudulla, Lahdessa ja Lappeenrannassa.

– Olemme selvästi tavoittaneet juuri ne ihmiset, jotka koulutusta tarvitsevat. Digitaidot eivät ole kaikille itsestäänselvyys, Siviksen mediasuunnittelija Anu Törrö kertoo.

Työelämän digitaidot kuntoon -koulutuksen tavoitteena on kouluttaa digitaitoja tarvitsevia ihmisiä ja kerätä koulutusten pohjalta materiaalipankki kaikkien käyttöön. Koulutuksissa hyödynnetään aikaisempien hankkeiden keräämää tietoa, kuten Kaikkien-mallin toimintatapaa ja Osuvat taidot -osaamismerkkejä.

Koulutus koostuu viidestä lähiopetuspäivästä ja omatoimisista tehtävistä. Opintopisteitä kertyy kaksi.

Olemme selvästi tavoittaneet juuri ne ihmiset, jotka koulutusta tarvitsevat.

Koulutuksen sisältöön vaikuttaa osallistujien taitotaso ja osaamistarpeet. Tarkoituksena on, että koulutukseen osallistuneet oppivat juuri sellaisia digitaitoja, joista on heille eniten hyötyä omassa arjessa ja työelämässä. Ensimmäisessä koulutuksessa opittiin esimerkiksi käyttämään perusohjelmia, kuten Wordia ja PowerPointia, laatimaan perusasiakirjoja ja toimimaan tietoturvallisesti.

Pilottikoulutus järjestettiin Helsingissä huhtikuussa. Seuraava koulutus alkaa Helsingissä keskiviikkona 4.5.2022. Lahdessa ja Lappeenrannassa digitaitoja kohennetaan syksyllä.

Kuinka tärkeä digitaitokoulutus on ollut ensimmäisille osallistujille?

– Asia on selvästi kiinnostavaa ja relevanttia. Osallistujat ovat todella panostaneet koulutukseen sekä syventyneet tehtäviin ja monia ahaa-elämyksiä on syntynyt, Anu Törrö toteaa.

 

Työelämän digitaidot kuntoon -hanke

Kaikkien-malli

Teksti: Tia Yliskylä
Kuva: Virpi Markkanen