18.1.2023 Koulutukset

Digitaidoilla parempaa arkea ja elämää – opi perustaitojen kouluttajaksi

Arjen digitaitojen merkitys kasvaa kaiken aikaa. Siviksen Digitaidoilla parempaan työelämään -hankkeessa koulutetaan sekä digitaitojen kouluttajia että taitoja tarvitsevia. Seuraava Digitaitokouluttaja-koulutus starttaa maaliskuussa.

Ryhmä aikuisia on kokoontunut saman tietokoneen äärelle iloisin ilmein. Ryhmä aikuisia on kokoontunut saman tietokoneen äärelle iloisin ilmein. Digiperustaitojen kouluttajaksi ryhtymisen kynnys on matala. Ei tarvitse olla it-asiantuntija eikä edes tietotekniikkaan perehtynyt.

Digitaitokoulutukset ovat osoittaneet hyödyllisyytensä. Niihin osallistuneet ovat onnistuneet parantamaan digiosaamistaan. Myös digirohkeus on koulutuksen myötä kasvanut. Moni aikaisemmin tietotekniikkaa arastellut on uskaltautunut koulutuksen jälkeen opettelemaan itsenäisesti lisää.

Siviksellä on käytännön kokemusta muun muassa SPR:n Kontti-tavaratalojen työntekijöiden digitaitojen parantamisesta. Sivis koulutti kymmeniä työntekijöitä Työelämän digitaidot kuntoon -koulutuksissa. Hyvät tulokset kertovat, että vastaavanlaiselle koulutukselle on kysyntää.

Digirohkeus on kasvanut. Moni aikaisemmin tietotekniikkaa arastellut uskaltaa opetella itsenäisesti lisää.

Nyt harpataan seuraava askel ja koulutetaan digiperustaitojen kouluttajia. Sivis aloitti syyskuussa digiperustaitojen kouluttajien etäkoulutukset ja seuraava koulutus alkaa maaliskuussa 2024.

Tavoitteena on, että Siviksen jäsenjärjestöjen työntekijät, kouluttajat ja vapaaehtoiset tarttuvat tilaisuuteen ja osallistuvat kouluttajakoulutuksiin.

– Siviksen jäsenjärjestöt tulevat saamaan taloudellista tukea esimerkiksi kouluttajapalkkioihin, tilavuokriin tai muihin koulutusten järjestämiseen liittyviin kuluihin, Digitaidoilla parempaan työelämään -hankkeen projektipäällikkö Ville Särkelä kertoo.

Tarkoitus on oppia arkeen liittyvän tietotekniikan peruskäyttöä

Ville Särkelä vastaa Siviksen Digitaitokouluttaja-koulutuksista. Ne toteutetaan Howspace-oppimisympäristössä etäkoulutuksina. Yhden opintopisteen laajuinen koulutus antaa hyvät eväät digiperustaitojen kouluttamiseen.

Kouluttajat saavat käyttöönsä myös valmiit aineistot.

”Ota yhteyttä, jos järjestössänne on suunnitteilla digiperustaitojen kouluttamista ja yhteistyö Siviksen kanssa kiinnostaa”, vinkkaa Siviksen projektipäällikkö Ville Särkelä.

– Perehdymme esimerkiksi Kaikkien-malliin ja siihen, miten sen avulla voi opettaa. Lisäksi käymme läpi, mitä sisältöjä digiperustaitojen koulutuksissa opetetaan. Tutustumme myös digitaitomerkistöön.

Mitä tulevat digiperustaitojen kouluttajat opettavat? Ainakin tietokoneen, älypuhelimen ja tabletin käyttöä ja hallintaa. Ideana on, että osallistujat oppivat arkeen, työhön ja opiskeluun liittyvää peruskäyttöä, kuten cv:n ja työhakemuksen tekemistä, PowerPoint-esitysten laatimista tai vaikka kotitalouden kuukausibudjetin laskemista Excelillä.

Lisäksi opetetaan turvallista ja vastuullista toimintaa verkossa. Pohditaan, mistä voi tunnistaa digihuijauksen. Keskustellaan netin säännöistä, digihyvinvoinnista ja luotettavasta tiedonhausta. Myös verkossa asiointi ja tunnistautuminen ovat tärkeitä taitoja.

– Tuotamme erilaista tukimateriaalia verkkoon. Kouluttajat voivat hyödyntää sitä digiperustaitokoulutuksissaan.

Kouluttajakoulutukset järjestetään etäyhteydellä

Kouluttajakoulutukset toteutetaan tällä hetkellä etäkoulutuksina verkossa, mutta itse digiperustaitokoulutuksia voidaan järjestää joko paikan päällä kasvotusten tai etäkoulutuksina. Koulutuksia voi järjestää myös yhdessä toisten järjestöjen tai muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

– Kouluttajaksi ryhtymisen kynnys on matala. Ei tarvitse olla it-asiantuntija eikä edes tietotekniikkaan perehtynyt, koska digiperustaitoja opitaan rauhalliseen tahtiin yhdessä. Lisäksi kouluttajat saavat Sivikseltä valmiit aineistot.

 

Seuraava Digitaitokouluttaja-koulutus järjestetään 18.–25.3. Koulutukseen voi ilmoittautua 11.3. saakka.

Ilmoittaudu koulutukseen

 

Digitaidoilla parempaan työelämään -hanke

    • Tavoitteena on jatkokehittää ja ottaa käyttöön Työelämän digitaidot kuntoon -hankkeessa kehitettyä digiperustaitojen koulutusmallia sekä siihen liittyvää tukimateriaalia.
    • Päätavoitteena on vahvistaa työikäisten ihmisten digitaalisia taitoja arjen, työelämän tai opiskelun tueksi. Tavoitteena on myös, että osallistujat saavat innostusta ja rohkeutta opiskella digitaitoja myös tulevaisuudessa.
    • Siviksen koordinoima kaksivuotinen hanke päättyy vuonna 2024. Rahoittajana on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.

    Digitaitoraportti 2022

    Lue lisää hankkeesta

Äiti kesytti tietokoneesta kelpo kaverin

Anne Saarinen yllättyi, miten hankalia tietotekniset kommervenkit voivat olla. Siviksen Työelämän digitaidot kuntoon -koulutuksessa hän kuitenkin selätti tietokone-peikon ja sai siitä kaverin.

”Äiti, sinun täytyy itsekin opetella käyttämään tietokonetta.” Näin huokaisivat Anne Saarisen aikuiset tyttäret auttaessaan äitiään ties kuinka monetta kertaa sähköpostin liitetiedostojen kanssa.

Saarinen lupasi hakeutua koulutukseen. Kun hänen työpaikallaan SPR:n Itäkeskuksen Kontti-tavaratalossa kerrottiin Työelämän digitaidot kuntoon -koulutuksesta, Saarinen oli ensimmäisiä ilmoittautujia.

Parasta on ollut kaikki tämä tarpeellinen tieto ja ihanat opettajat! Olemme oppineet juuri sellaisia asioita, joita tarvitsen.

Anu Törrö ja Anne Saarinen treenaavat tietokoneen käyttöä vierekkäin läppärin edessä.
Siviksen mediasuunnittelija Anu Törrö neuvoi Anne Saarista tietokoneen käyttämisessä.

Viiden kerran koulutuksessa on opeteltu esimerkiksi tietokoneen käynnistämistä, Googlen käyttöä, kuvahakuja, kuvankaappauksia, liitetiedostojen liittämistä sähköpostiin sekä Word- ja PowerPoint-ohjelmien käyttöä.

– Yllätyin, miten vaikeaa kaikki oli aluksi. Piti painaa sitä ja tätä nappulaa. Mutta kirjoitin kaiken vihkoon muistiin. Onneksi opetus eteni hitaasti, Saarinen sanoo.

Nyt hänen ja tietokoneen suhde on paremmalla tolalla. Liitetiedostot löytyvät, kuvahaut toimivat ja hiirikin tottelee emäntäänsä.

­– Parasta on ollut kaikki tämä tarpeellinen tieto ja ihanat opettajat! Olemme oppineet juuri sellaisia asioita, joita tarvitsen. On hienoa, että nyt osaan. Tykkään, kun on edetty rauhallisesti ja puhuttu ymmärrettävästi.

Saarinen aikoo hyödyntää oppimaansa esimerkiksi laskujen maksamisessa, Kelan kanssa asioinnissa ja omien valokuvien tallentamisessa. Kotona odottaa äidin vanha tietokone. Sen kanssa Saarinen aikoo harjoitella lisää itsekseen.

Juttu on julkaistu SivisNYTissä ensimmäisen kerran 15.4.2022.

Lisätietoja