Siviksen koulutukset vastaavat yhteiskunnan tarpeisiin koko Suomessa
Opintokeskus Siviksen koulutuksiin osallistui viime vuonna lähes satatuhatta aikuisopiskelijaa eri puolilla Suomea. Koulutuksia toteutettiin jäsenjärjestöjen kanssa monipuolisesti eri kohderyhmille. Iso osa koulutuksista on kaikille avoimia.


Siviksen koulutukset tavoittivat vuonna 2024 yhteensä lähes 100 000 osallistujaa. Koulutuksia toteutettiin yhdessä 70 jäsenjärjestön kanssa kaikissa Suomen maakunnissa ja 264:ssa Suomen 309 kunnasta.
Siviksen koulutustoiminnassa nousivat esille vuonna 2024 erityisesti vapaaehtoisten koulutuksen kasvu sekä palo- ja pelastusjärjestöjen pitkät koulutukset. Vapaan sivistystyön hengessä Siviksen ja sen jäsenjärjestöjen koulutustarjonnassa oli useita kohderyhmiä, mikä on väestötasollakin merkittävää.
Koulutuksen kanssajärjestäjinä, joille Sivis tarjosi ohjausta ja tukea koulutuksen toteuttamiseen, oli 561 rekisteröityä yhdistystä.
Vuoden aikana toteutettiin noin 6 000 koulutusta. Yli 1 770 koulutusta toteutettiin Uudellamaalla. Maakunnista väestömäärään suhteutettuina Varsinais-Suomi (730), Satakunta (296) ja Pohjois-Karjala (218) ovat koulutusten määrässä erityisen hyvin edustettuja.
Opintokeskuksen opetusohjelmasta suurimman aihealueen (30 %) muodosti kädentaidot ja taideaiheet. Vapaan sivistystyön koulutuksen yksi painopiste on kansalais- ja perustaitojen opetus. Niitä Siviksen opetusohjelman koulutuksista oli noin 15 %. Tämän aihealueen koulutukset ovat lyhyitä, keskimäärin 6 opetustuntia. Opetusohjelman pisimmät koulutukset ovat Pelastus, palo, turvallisuus ja ensiapu aihealueella. Koulutusten kesto on keskimäärin 28 opetustuntia.
Järjestöt panostivat vapaaehtoisten koulutukseen entistä enemmän
Siviksen opetusohjelmaan kuuluvat koulutukset on suunnattu varsin monipuolisesti eri kohderyhmille. Edellisvuoden tapaan noin kolmasosa koulutuksista oli avoimia kaikille. Koulutuksista 90 % toteutettiin suomen kielellä, muita opetuskieliä olivat mm. ruotsi, venäjä ja viro.
Vuoteen 2023 verrattuna järjestöjen vapaaehtoisille suunnattujen koulutusten osuus on noussut Siviksen opetusohjelmassa sekä määrällisesti että osuutena kaikista koulutuksista (20 %), vaikka Siviksen koulutusten määrä laski vuonna 2024 valtionosuuden leikkauksen myötä. Kaikkiaan koulutuksista 26 %:ssa kohderyhmänä olivat nykyiset ja uudet vapaaehtoiset.
‒ Vapaaehtoisiin panostaminen on selkeä trendi järjestöissä, joka nousi esiin myös tuoreessa Siviksen Osaamistarvekyselyssä syksyllä 2024. Kyselyn vastaajista kaksi kolmasosaa piti vapaaehtoisten johtamista ja ohjausta tärkeänä osaamistarpeena omassa järjestössään, kertoo Siviksen asiantuntija Marion Fields.
‒ Vapaaehtoisten merkitys koetaan muidenkin selvitysten valossa suomalaisissa järjestöissä aiempaa tärkeämmäksi. Laadukas vapaaehtoistoiminta taas vaatii koulutusta ja ohjausta, mikä näkyy nyt Siviksen koulutusten kohderyhmissä ja sisällöissä.
Koulutusten sisällöt ja osaamistavoitteet eivät merkittävästi poikkea aiemmista vuosista.
‒ Mitä suurempi osuus koulutuksesta suuntautuu vapaaehtoisille sitä enemmän koulutuksissa kuitenkin korostuvat yhteisöllisyyteen liittyvät taidot, kuten muiden tukeminen ja auttaminen sekä oman yhdistyksen tai muun yhteisön kehittäminen.
Laadukas vapaaehtoistoiminta vaatii koulutusta ja ohjausta, ja se näkyy nyt myös koulutusten kohderyhmissä ja sisällöissä.
Terveyteen ja kasvatukseen liittyvän koulutuksen suuri osuus tarkoittaa sitä, että oppilaitoksena Sivis tarjoaa kanssajärjestäjiensä kanssa runsaasti esimerkiksi ryhmänohjaustaitoja.
‒ Koulutetut ryhmänohjaajat luovat yhdistyksiin arvokasta toimintaa. Aiempien selvitystemme mukaan yhden ryhmänvetäjän koulutuksesta saama osaaminen hyödyttää keskimäärin 8–10 henkilöä, kuten kerhon, vertaistukiryhmän tai muun toimintaryhmän osallistujia, toteaa Fields.
‒ Vapaaehtoisia motivoi erityisesti auttaminen, kuten Vapaaehtoistoiminta Suomessa -kyselyssä on useana vuonna käynyt ilmi.
Esimerkiksi Siviksen jäsenjärjestön Suomen Meripelastusseuran vapaaehtoiset auttoivat viime vuonna 3 614 ihmistä. Meripelastusseura jäsenyhdistyksineen tarjosi Siviksen opetusohjelmassa vapaaehtoisille koulutusta vuonna 2024 yhteensä 1 998 tuntia.
Siviksen koulutukseen osallistuu kaikenikäisiä
Siviksen koulutuksiin osallistui vuoden aikana noin 100 000 osallistujaa, joista naisia oli noin 70 %.
Koulutustaustaltaan osallistujista 10 % oli suorittanut perusasteen tutkinnon tai vähemmän, 40 % toisen asteen ja 50 % korkea-asteen tutkinnon. 50 % koulutuksiin osallistujista on työllisiä, 25 % eläkeläisiä ja opiskelijoita, työttömiä sekä muita oli 25 % osallistuneista.
Ikäjakaumaltaan koulutukseen osallistuneista alle 40-vuotiaita oli 25 %, 40–60-vuotiaita 40 % ja yli 60-vuotiaita 35 %.
Siviksen opetusohjelma tavoitti hyvin erityisen tervetulleita ryhmiä, eli maahanmuuttajia, ikäihmisiä ja henkilöitä, joilla on vähäinen peruskoulutus tai perustaitohaasteita.