18.12.2024 Koulutukset

Vapaaehtoisjohtaja-verkkokurssi tuo uusia näkökulmia toimintaan

Ella Niini osallistui Opintokeskus Siviksen Vapaaehtoisjohtaja-verkkokurssille. ”Suosittelen kurssia kaikille vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreille ja ylipäätään vapaaehtoistoiminnan parissa toimiville”, hän vinkkaa.
Kolme henkilöä istuu portaillaa. Yksi ihminen seisoo heidän edessään katse heihin. Kaikki nauravat. Kolme henkilöä istuu portaillaa. Yksi ihminen seisoo heidän edessään katse heihin. Kaikki nauravat.

Missä yhdistyksessä toimit?

– Työskentelen Suomen Nivelyhdistyksessä hankekoordinaattorina. Toimintamme nojaa vahvasti vapaaehtoisuuteen ja vertaisuuteen. Ilman vapaaehtoisia meillä ei olisi paikallista toimintaa, vertaistuki- ja liikuntaryhmiä eikä muitakaan nivelpiirien järjestämiä tapahtumia. Parhaimmillaan nivelpiirien vertaistoiminnan ympärille rakentuu upeaa, kannattelevaa yhteisöllisyyttä, kertoo Ella Niini.

Mitä uusia oppeja tai oivalluksia sait Vapaaehtoisjohtaja-verkkokurssilta?

– Kurssi vahvisti käsitystäni siitä, että vapaaehtoistoiminnassakin selkeästä ja osaavasta johtamisesta on hyötyä. Parhaita vapaaehtoistyön johtajia ovat ihmiset, jotka haluavat auttaa muita kasvamaan ja onnistumaan.

– Vaikka vapaaehtoisuus on ajaton ilmiö, joka perustuu sille, että ihmiset haluavat tehdä jotakin toisten hyväksi, emme voi pelkästään luottaa tähän ihmisten hyväntekemisen haluun. Vapaaehtoistoiminta pääsee todella kukoistamaan silloin, kun sitä johdetaan myötätuntoisesti.

Miksi kannattaa osallistua Vapaaehtoisjohtaja-kurssille?

– Vapaaehtoisjohtaja-kurssia käydessäni ajattelin, että kurssista olisi hyötyä monelle. Kurssi auttaa ymmärtämään vapaaehtoistoiminnan arvoa. Vapaaehtoiset eivät ole ”ilmaista työvoimaa” vaan vapaaehtoistoiminnan arvo ulottuu paljon syvemmälle. Vapaaehtoistoiminta vaatii panostusta, mutta siihen sijoittaminen kannattaa.

Ella Niinin henkilökuva.
Ella Niini.

– Kurssi on myös käytännönläheinen. Kurssilla tutustutaan erilaisiin menetelmiin ja työkaluihin, joita voi soveltaa omissa johtamis- ja ohjaustehtävissä. Vertaispalautteen kautta kurssi tarjoaa myös oivallisen tilaisuuden tarkastella erilaisia näkökulmia, ja siten ennaltaehkäistä samoille raiteille juuttumista.

Mikä on muuttunut yhdistyksessäsi koulutuksen myötä?

– Suomen Nivelyhdistyksen Vetoa ja voimaa vapaaehtoistoiminnasta -hankkeessa olemme lähteneet siitä, että useimmiten vapaaehtoinen valitsee tehtävänsä mielenkiinnon kohteidensa ja vahvuuksiensa perusteella. Vapaaehtoisjohtaja-kurssilta saimme myös konkreettisia työkaluja tämän ajatuksen toteuttamiseksi. Toki yhdistykseltä saa tukea, jos haluaa oppia ihan uusiakin taitoja.

– Olen kurssin jälkeen kokeillut uuden vapaaehtoisen haastattelussa kurssilla esiteltyä Vapaaehtoispersoona-työkalua. Se toimi mainiosti haastattelun pohjana – olimme molemmat innostuneita! Vapaaehtoinen kiitti mukavasta haastatteluhetkestä ja uskon, että hänelle jäi tunne siitä, että arvostamme häntä ja hänen osaamisensa hyödyntämistä vapaaehtoistoiminnassa.

Kenelle suosittelet koulutusta?

– Kun erilaisissa kyselyissä kysytään ”Kuinka todennäköisesti suosittelisit palvelua tai tuotetta ystävällesi tai kollegallesi?”, en yleensä anna kovin hyviä arvosanoja, koska en edes osaa kuvitella sellaisia hetkiä, joissa luontevasti suosittelisin tuttavalleni palvelua. Tämä kurssi on kuitenkin poikkeus! Suosittelen kurssia kaikille vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreille ja ylipäätään vapaaehtoistoiminnan parissa toimiville. Kurssi sopii myös kokeneemmille vapaaehtoisjohtajille.

Vapaaehtoisjohtaja

  • Käyttövalmis verkkokurssi jäsenjärjestöille

    • Vapaaehtoisjohtaja-verkkokurssi on toteutettu Howspace-verkko-oppimisympäristöön ja se sisältää käyttövalmiin koulutusaineiston. Kurssin kesto on 5–8 viikkoa.
    • Vapaaehtoisjohtaja-kursseja järjestävät sekä Opintokeskus Sivis että Siviksen jäsenjärjestöt.
    • Sivis tarjoaa verkkokurssin maksutta jäsenjärjestöjen käyttöön. Jäsenjärjestöt voivat kouluttaa käyttövalmiin kurssin avulla omia jäseniään.
    • Järjestön itse toteuttamalla kurssilla järjestö saa käyttöönsä täysin valmiin kurssin materiaaleineen. Järjestön vastuulla on huolehtia koulutuksen ohjaamisesta ja käytännön toteutuksesta.
    • Järjestön valitsema kouluttaja syventyy koulutukseen, valitsee kohderyhmän, laatii aikataulun ja suunnittelee koulutuksen markkinoinnin.

    Kiinnostuitko? Haluatko toteuttaa Vapaaehtoisjohtaja-verkkokurssin omassa järjestössäsi? Ota yhteyttä.

    Seuraa myös Siviksen Koulutuskalenteria!

    Lue lisää