Ota käyttöön kestävän koulutuksen tarkistuslistat
Mitä kestävän koulutuksen tarkistuslistat sisältävät, Siviksen asiantuntija Kirsi Ahonen?
– Kestävän koulutuksen tarkistuslistat helpottavat ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen sekä taloudellisen kestävyyden huomioimista ja toteuttamista järjestön koulutustoiminnassa. Tarkistuslistoja on kaksi hieman erilaista: toinen on suunnattu koulutuksen suunnittelijalle ja toinen koulutuksen toteuttajalle.
– Listoihin on koottu Siviksen kestävyystyön hedelmiä, ja myös jäsenjärjestömme pääsivät työstämään niitä tämän syksyn SivisPÄIVÄssä. Tarkistuslistoja päivitetään tarpeen mukaan, joten kuulemme niistä mielellään palautetta!
Miksi kestävän koulutuksen tarkistuslistoja tarvitaan?
– Listat avaavat koulutusten kestävyyttä käytännönläheisesti. Siviksen 81 jäsenjärjestöllä on kaikilla omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa kestävyysasioissa. Listojen onkin tarkoitus havahduttaa toimijoita huomaamaan uusia näkökulmia kestävyyteen. Toisaalta ne tekevät näkyväksi myös niitä asioita, joita järjestössä jo tehdään hyvin ja jopa rutiininomaisesti.
– Järjestöt tavoittavat laajan joukon suomalaisia, joten niiden kestävyysteoilla on merkitystä! Esimerkin näyttäminen ja kestävistä valinnoista viestiminen omille toimijoille innostaa huomioimaan asioita myös omassa arjessa. Parhaimmillaan mahdollisuus toimia konkreettisesti paremman maailman puolesta voi vähentää ihmisten ilmastokriisistä ja yhdenvertaisuuden puutteista kumpuavaa ahdistusta.
Miten järjestöt voivat hyödyntää tarkistuslistoja?
– Tarkistuslista kannattaa ottaa aina käyttöön, kun koulutusta lähtee suunnittelemaan tai toteuttamaan. Sähköisesti täytettävän listan voi tallentaa itselle ja sen voi käydä läpi osana jokaista koulutusta.
– Koska listoista haluttiin tehdä kattavat, on hyvä lähteä liikkeelle pienin askelin ja keskittyä aluksi oman järjestön kannalta tärkeisiin asioihin. Kokemuksen karttuessa voi sitten vähän kerrallaan ottaa uusia kestävyysaskelia. Tsemppiä kestävyysmatkalle!
Nappaa työkalut käyttöösi!
Kestävän koulutuksen tarkistuslistat toimivat tukityökaluna järjestökoulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa, kun tavoitteena on edistää osallistujien kestävyystietoisuuden syvenemistä.
Tarkistuslistat ohjaavat pohtimaan, mitä asiasisältöjä on mahdollista sisällyttää kestävyyttä edistävään koulutukseen ja minkälaisin keinoin niitä voi edistää koulutuksen suunnitteluvaiheessa. Listat auttavat myös tarkastelemaan koulutuksen kestävyyttä edistäviä suoria ja epäsuoria keinoja. Tarkistuslistojen raamina toimii YK:n Agenda2030-ohjelma.