1.10.2022 Vinkkinurkka

OSA 2: Treenaa osaamismerkin vastaanottamista

Luo maksuton tunnus Open Badge Passport -järjestelmään ja opettele vastaanottamaan digitaalisia osaamismerkkejä.

Osaamismerkit tutuiksi | Osa 2

Digitaalisten osaamismerkkien vastaanottaminen on yksinkertaista:

  1. Ensin luodaan maksuton tili Open Badge Passport -palveluun (tai muuhun vastaavaan osaamismerkkipalveluun).
  2. Sitten täytetään osaamismerkkihakemuksia ja vastaanotetaan myönnetyt osaamismerkit.
  3. Lopuksi esitellään omaa osaamista nokkelasti ja nykyaikaisesti esimerkiksi sähköisessä ansioluettelossa tai työhakemuksessa.

– Osaamismerkin hakemiseen ja vastaanottamiseen tarvitaan vain sähköpostiosoite ja tili johonkin osaamismerkkipalveluun, esimerkiksi Open Badge Passport -palveluun. Siellä osaamismerkit otetaan vastaan ja niistä voi tehdä esimerkiksi miniportfolion työnhakua varten, Siviksen asiantuntija Eeva Jeronen kertoo.

Omien osaamismerkkien lisäksi Open Badge Passport -palvelussa pääsee kurkkimaan erilaisia osaamismerkkejä eri puolilta maailmaa.

Osaamismerkin hakemiseen ja vastaanottamiseen tarvitaan vain sähköpostiosoite ja tili osaamismerkkipalveluun.

– Galleria-osiosta saa inspiraatiota siihen, minkälaisesta osallistumisesta ja osaamisesta voisi hakea osaamismerkkiä. Lisäksi saa kokonaiskuvaa siitä, minkälaista osaamista osaamismerkeillä ylipäätään esitellään. Ei siellä toki kaikkia merkkejä ole, mutta hyviä esimerkkejä.

Treenaa Kentaurin harjoitusmerkeillä

Osaamismerkkien hakemista ja vastaanottamista voi harjoitella Osaamiskeskus Kentaurin harjoitusmerkkien avulla. Treenaamiseen tarvitset sähköpostiosoitteen ja tilin Open Badge Passport -palveluun.

– Harjoitusmerkkien ideana on, että ensimmäisen merkin voi hakea itselleen puhtaasti harjoittelumielessä. Toisen merkin kohdalla ehtii jo vähän miettimään, että mistä on kysymys. Ja kolmannen kohdalla ehtii jo ottamaan kuvankaappauksia ja kertomaan muillekin, miten osaamismerkkejä haetaan. Olen itse huomannut, että jos asian tekee vain yhden kerran, sitä ei vielä opi, Eeva Jeronen sanoo.

 

Treenaa harjoitusmerkeillä

 

PSST! Kerro meille ideat, toiveet ja tarpeet osaamismerkkien helpompaan käyttöön:
Mikä auttaa innostumaan osaamismerkeistä? 


Käytännön kokemus:
Partiossa opittu tulee näkyväksi

Petri Louko.

Suomen Partiolaiset otti osaamismerkit käyttöön jo vuonna 2015.

Partiossa kursseista saa edelleen perinteisen todistuksen, mutta lähes kaikesta muusta vapaaehtoisesta toiminnasta on mahdollista hakea osaamismerkkejä.

Käytössä on Partion omia osaamismerkkejä, jotka liittyvät erilaisiin projekteihin, kuten leireihin, tapahtumiin ja luottamustoimiin. Lisäksi käytössä on sekä Opintokeskus Siviksen että Osaamiskeskus Kentaurin merkkejä.

Kaikkein eniten osaamismerkeistä on hyötyä niiden saajalle eli partiolaiselle.

– Aktiivinen partiolainen on vuosikaudet monessa mukana ja oppii partiomenetelmän mukaisesti asioita tekemällä. Opittujen asioiden näkyväksi tekeminen on osaamismerkin saaneen isoin etu itse oppimisen lisäksi, Partion aluetyön järjestökoordinaattori Petri Louko kertoo.

Opittujen asioiden näkyväksi tekeminen on osaamismerkin saaneen isoin etu.

Myös järjestö hyötyy osaamismerkeistä.

– Partiotoiminnassa syntyy koko ajan valtavasti osaamista ja sitä ei voi liiaksi korostaa. Osaamismerkit ovat yksi tapa tuoda asiaa esille.

Jatkossa on olennaista, että osaamismerkkien tunnettuus ja käyttö kasvavat.

– Merkkejä haetaan ja myönnetään potentiaaliin nähden vielä aika vähän. Merkkien tunnettuutta ja niiden käyttöä tulisi markkinoida paljon nykyistä enemmän käyttäjille, Louko ehdottaa.

Hän pohtii myös, voitaisiinko Partiossa muuttaa kurssitodistusten käytäntöä. Mitä jos kurssin suorittanut partiolainen saisi todistuksen lisäksi digitaalisen osaamismerkin?

– Näin saataisiin lisää merkkien käyttäjiä! Samalla kannustettaisiin sanoittamaan omaa osaamista ja hakemaan merkkejä.

Digitaaliset osaamismerkit

    • Osaamismerkin luojana ja myöntäjänä voi toimia esimerkiksi oppilaitos tai järjestö.
    • Osaamismerkin vastaanottaja ja näyttäjä voi olla esimerkiksi opiskelija, vapaaehtoinen tai luottamustoimija.
    • Opintokeskus Sivis käyttää merkkien luomiseen, myöntämiseen ja hallinnointiin Open Badge Factory -palvelua. Sivis on myös jäsen Badge Finland -verkostossa.
    Siviksen osaamismerkit

Lisätietoja