8.8.2022 Pinnalla NYT

Uusia osaamismerkkejä nuorille vapaaehtoisille

Nuorisoalan osaamiskeskus Kentauri on kehittänyt osaamismerkkisarjan nuorille vapaaehtoistoimijoille. Digitaaliset osaamismerkit ovat vapaasti järjestöjen käytettävissä.

Kuvituskuva Kentaurin osaamismerkit Kuvituskuva Kentaurin osaamismerkit

Mistä nuorten osaamismerkeissä on kysymys, Siviksen ja Osaamiskeskus Kentaurin asiantuntija Eeva Jeronen?

– Merkkien avulla voi antaa tunnustuksen nuoren osaamiselle. Seitsemän merkin sarja esitellään torstaina 25.8.2022 klo 13–14 järjestettävässä webinaarissa. Webinaarin jälkeen klo 14.30–15.30 on lisäksi mahdollisuus osallistua työpajaan, jossa saa käytännölliset ohjeet Kentaurin osaamismerkkisarjan käyttöönottoon.

– Toivomme merkkisarjan puhuttelevan erityisesti nuorisojärjestöjä, mutta ne sopivat alasta riippumatta kaikille järjestöille, joissa toimii nuoria ihmisiä.

Miksi nuorten vapaaehtoistoimijoiden osaamismerkkejä tarvitaan?

– Osaamismerkkejä alkaa olla Suomessa käytössä jo jonkin verran, mutta tällaista nimenomaan nuorten vapaaehtoisten osaamista esiin nostavaa merkkisarjaa ei vielä ole. Nuorella ei välttämättä ole vielä kovin pitkää ja syvällistä kokemusta vapaaehtoistehtävästään, mutta silti siitä syntynyt osaaminen ansaitsee tunnustuksen. Tarkoitus on, että näiden merkkien myöntämisen kynnys olisi matala.

Mitä hyötyä nuorten osaamismerkeistä on Siviksen jäsenjärjestöille?  

– Järjestöjen ja yhdistysten vapaaehtoistoiminnassa syntyy valtavasti osaamista, joka sietäisi saada huomattavasti enemmän arvostusta ja näkyvyyttä. Nuori voisi hyödyntää hankkimaansa osaamista lyhentääkseen opiskeluaikaansa tutkintotavoitteisessa oppilaitoksessa tai vaikka työtä hakiessaan. Tämä edellyttää sitä, että osaaminen on kuvattu oppilaitosten ymmärtämällä kielellä.

– Tiedämme, että osaamisen sanoittaminen on vaativaa. Tähän työhön kansalaisjärjestössä ei välttämättä löydy aikaa. Valmiit osaamismerkit tarjoavat oikotien. Merkit ovat osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen asiantuntijoiden suunnittelemia ja osaamisen kriteerit valmiiksi mietittyjä.

Miten jäsenjärjestöt saavat osaamismerkit käyttöön?  

– Osaamismerkit saa Osaamiskeskus Kentaurin kautta käyttöön maksutta, mutta merkkejä hallinnoivaan Open Badge Factory -järjestelmään täytyy ostaa maksullinen käyttäjälisenssi.

– Elokuun webinaarista saa hyvän yleiskäsityksen osaamismerkkien ideasta ja heti perään pääsee tutkimaan merkkejä työpajassa. Pajan voi myös tilata itselleen sopivaan ajankohtaan.

 

WEBINAARI ja TYÖPAJA 25.8.2022 – Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Lisätietoa Kentaurin osaamismerkeistä

Lisätietoja