1.11.2022 Vinkkinurkka

Nappaa materiaalit perustaitojen kouluttamiseen

Luku-, numero- ja digitaitojen haltuun ottamiseen on monia hyviä koulutusmalleja- ja materiaaleja. Niiden avulla perustaitoihin liittyvän koulutuksen toteuttaminen järjestössä tai yhdistyksessä on helppoa.
Mies ja nainen keskustelevat tietokoneen äärellä.. Mies ja nainen keskustelevat tietokoneen äärellä..

Digipolku töihin – vertaisohjaamista ja digiperustaitoja

Digipolku töihin -sivustolta löydät materiaalia digitaitojen vertaisohjaajana toimimiseen ja digitaalisiin perustaitoihin liittyen. Sivuston avulla voi opiskella vertaisohjaajan taitoja, harjoitella digitaalisia taitoja ja pitää omaa digitaalisia taitoja harjoittelevaa vertaisryhmää. Sivustolla on ohjeet ryhmien perustamiseen ja kokoontumiskerroille.

Materiaalien avulla on mahdollista opiskella esimerkiksi työnhaun digitaitoja, tekstinkäsittelyä ja sähköpostin ja sosiaalisen median käyttöä. Mukana on taitojen osaamismäärittelyä ja kolme kyselyä digitaidoista opiskelun eri vaiheissa.

Tutustu ja hyödynnä Digipolku töihin -materiaalia

 

Kaikkien-malli on koulutusmalli perustaitojen oppimiseen ja arjen parantamiseen

Kaikkien-malli on vertaisoppimisen malli, joka tukee tavoitteellista ja vaikuttavaa oppimista. Kaikkien-mallin avulla toteutettava koulutus järjestetään tietyn teeman ympärille. Teema voi olla jokin arkinen kehittämistarve, jota ryhmä työstää yhdessä. Samalla tavoitteena on luku-, numero- ja digitaitojen kehittäminen, joka osaltaan johtaa arjen parantumiseen.

Koulutusmallissa keskeistä on oppijalähtöisyys, paikallisuus ja eri perustaitojen yhdistäminen. Koulutus perustuu kunnioittavaan kohtaamiseen. Mallia voi hyödyntää osana järjestön koulutustoimintaa tai vaikkapa vertaisopintoryhmätoiminnan suunnittelussa.

Ota Kaikkien-malli käyttöön

Ilmoittaudu mukaan Kaikkien-mallin kouluttajaverkostoon

 

Digiperustaitojen koulutusmalli ja tukimateriaali

Parhaillaan käynnissä olevassa Työelämän digitaidot kuntoon -hankkeessa kehitetään järjestöjen ja yhdistysten käyttöön digiperustaitojen koulutusmalli ja tukimateriaali. Digitaitokoulutuksen suunnittelussa hyödynnetään Kaikkien-mallia ja Osuvat taidot  -osaamismerkkijärjestelmää. Koulutusmallin mukaiseen koulutukseen osallistuvat voivat osaamismerkeillä tunnistaa ja tunnustaa oman osaamisensa digitaitojen saralla.

Lue lisää Työelämän digitaidot kuntoon -hankkeesta

 

Puhetta perustaidoista -kampanjan tavoite on tehdä järjestö- ja yhdistystoimijat tietoisiksi aikuisten perustaidoista, niiden merkityksestä aikuisen ihmisen arjessa ja tarpeellisuudesta yhdistystoiminnassa.

Lisää materiaaleja perustaitojen kehittämiseen

  • Perustaitojen kehittämisestä kiinnostuneiden kannattaa tutustua myös TAIKOJA II -koordinaatiohankkeen tekemään listaukseen, johon koulutusmalleja ja materiaaleja on kerätty noin 50 kappaletta. Mukana on muun muassa ohjausosaamista lisääviä toimintamalleja, taitotestejä, valmennuksia ja tukitoimintaa.

    Katso lista