10.2.2025 Siviksen äänellä

Digikehittäminen haastaa järjestöt strategiseen ajatteluun

Millaisia digitaalisia palveluja järjestöllä tulisi olla? Miten taataan digitaalisten palvelujen saavutettavuus ja miten tekoälyä voisi hyödyntää järjestössä? Nämä ovat meitä kaikkia mietityttäviä kysymyksiä, joihin kuumeisesti etsimme vastauksia erilaisissa digikehittämisprojekteissa.

Siviksen viestintä- ja innovointipäällikkö Anne Ilvonen. Siviksen viestintä- ja innovointipäällikkö Anne Ilvonen. Siviksen viestintä- ja innovointipäällikkö Anne Ilvonen.

Meillä Siviksessä on takana lähes kuusi vuotta digitaalisten palveluiden kehittämistä. Tässä ajassa olemme SivisKampus-ohjelman alla uudistaneet verkkosivumme, tämän SivisNYT verkkojulkaisun, rakentaneet SivisAPIn palvelemaan jäsenjärjestöjämme ja hankkineet oman työmme tueksi CRM:n.

Matka jatkuu vielä tänä vuonna koulutuksenhallinnan järjestelmien uudistamisella. Sitten SivisKampuksemme alkaa olla valmis ja jäsenjärjestöjemme käytettävissä.

Katse kohti toiminta-ajatusta

Digikehittäminen mielletään usein erilaisten järjestelmien hankinnaksi ja niiden räätälöinniksi organisaatiolle sopivaksi. SivisKampusta kehittäessä olemme oppineet, että onnistunut digikehittäminen vaatii organisaatiossa ”hyvät perustukset”.

Kiteytän tähän Siviksen SivisKampus-matkalla saamamme opit:

  1. Toiminta-ajatus, strategia ja järjestön kohderyhmät tulee olla ajan tasalla ja kirkkaana mielessä, kun digitaalisia palveluita lähdetään kehittämään. Näin vältytään virhepäätöksiltä ja turhilta hankinnoilta.
  2. Ennen suuria hankintoja kannatta miettiä, mitä on järkevää tehdä digitaalisesti. Meillä Siviksessä kehittämisen myötä kirkastui vielä selkeämmäksi, että asiantuntijatyötä koulutuksen laadun kehittämisessä ja hyvässä järjestöyhteistyössä ei voida ulkoistaa digitaalisille järjestelmille.
  3. Prosesseja tulee tarkastella säännöllisesti ja kriittisesti. Teemmekö asioita vanhasta tottumuksesta vai siksi, että tämä on paras tapa toimia? Yksinkertaiset prosessit ovat kullanarvoisia digitaalisissa ympäristöissä. Ne mahdollistavat hyvän käytettävyyden ja helpottavat hankintoja, kun järjestelmille ei jouduta asettamaan erityisvaatimuksia.
  4. IT-arkkitehtuurin pitää olla tarkkaan mietitty ja selkeä ennen hankintojen tekemistä. Tämä mahdollistaa myös digitaalisten palveluiden jatkuvan kehittämisen.

Elämme Siviksessä tänä vuonna mielenkiintoista aikaa, kun pilotoimme uudenlaista virtuaalista SivisKampusta. Toivottavasti ensi vuonna tähän aikaan me kaikki pääsemme tapaamaan toisemme kampuksella. Kerromme projektin etenemisestä pitkin vuotta viestinnän kanavissamme. Tervetuloa seuraamaan kehitystä!

Kirjoittaja