20.5.2025 Siviksen äänellä

Yhteistyöstä ja verkostoista voimaa muutokseen

”Muutosten keskellä verkostojen merkitys kasvaa. Kevään jäsentyytyväisyyskyselymme perusteella aika on otollinen myös uusille yhteistyön avauksille”, toteaa Opintokeskus Siviksen toiminnanjohtaja ja rehtori Marita Salo.

Marita Salo. Marita Salo. Marita Salo.

Siviksen järjestöjohdon verkostossa on tänä keväänä rakennettu muutoksen karttaa. Julkisen rahoituksen niukkeneminen ja rahoitusympäristön muuttuminen on yksi järjestöjen toimintaan vaikuttava ulkoinen muutosvoima ‒ mutta ei suinkaan ainoa. Käynnissä on murros, joka herättää kansalaisyhteiskuntaa uudistamaan toimintatapojaan ja puntaroimaan ydintehtäviään.

Väestön ikääntyminen ja moninaistuminen sekä ihmisten keskittyminen kaupunkeihin muuttavat järjestöjen toiminnan tarpeita ja edellytyksiä. Myös kestävyyskriisi ja hyvinvoinnin rapautuminen huolettavat. Muutokset turvallisuusympäristössä ja -kokemuksessa laittavat miettimään, mikä oman järjestön tehtävä on yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden ja demokratian vahvistamisessa.

Käynnissä on murros, joka herättää uudistamaan toimintatapoja.

Järjestöt ovat jäsentensä ääni ja toiminnan alusta. Kesäkuun järjestöjohtajien verkostotapaamisessa käännämmekin ajatukset järjestöjen sisälle: Miten kuulemme omia jäseniämme, vapaaehtoisia ja toimintaan osallistuvia? Millaisia havaintoja toimintaympäristöstä ja tarpeista vapaaehtoistoimijoilta nousee esiin? Millaisia odotuksia jäsenistöllä on?

Olemme Siviksessä itsekin muutoksen kartalla, kun käynnissä on strategian puoliväliarviointi ja suunnan tarkistus. Kuuntelemme jäsenten, yhteistyökumppanien ja koulutuksen osallistujien ääntä uutta demokratiainnovaatiota, puntaroivia kansalaiskeskusteluja, pilotoimalla.

Verkostossa yhdessä sparraaminen on vertaisoppimisen ydintä.

Verkostojen arvon merkitys on juuri nyt kasvussa. Siviksen luotsaamissa järjestöjohdon verkostotapaamisissa oli viime vuonna 50 osallistujaa 24 jäsenjärjestöstämme, ja vajaa vuosi sitten perustettuun kouluttajaverkostoon on ilmoittautunut jo lähes 150 kouluttajaa.

Verkostoissa pohditaan ajankohtaisia kysymyksiä ja tulevia tarpeita sekä jaetaan parhaita käytäntöjä ja työkaluja. Yhdessä oppimisen lisäksi näkyvissä on uudenlaisia yhteistyön malleja ja odotuksia resurssiviisaille yhteistyöliittymille.

Myös tänä keväänä toteutetun Siviksen jäsentyytyväisyyskyselyn ensimmäiset tulokset välittävät selkeän viestin: aika on otollinen uusille yhteistyön avauksille ja Sivikseltäkin odotetaan entistä enemmän järjestöjen välisen yhteistyön mahdollistamista. Tähän tärkeään toiveeseen haluamme Siviksessä vastata.

Lämmin kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Kirjoittaja