10.2.2021 Me sivisläiset

Saammeko esitellä: asiantuntija Meri Norola

Filosofian maisteri Meri Norola aloitti vuoden alussa Siviksen asiantuntijana. Hän uskoo tulleensa unelmatyöhön.

Meri Norola keskittyy Siviksessä verkkokoulutukseen ja järjestöjen koulutusten laadun kehittämiseen. Hän toivoo, että Siviksen jäsenjärjestöt huomaavat, miten näppärä verkkokoulutus parhaimmillaan on.

– Pääsen tekemään ammatillista intohimoani, eli koulutuksen kehittämistä. Lisäksi pääsen tukemaan järjestöjä, jotka tekevät yhteiskunnallisesti tärkeää työtä ja sen kautta parempaa maailmaa. Olen tästä mahdollisuudesta todella iloinen.

Digitaitojen kohentaminen edistää verkkokoulutusta

– Verkkokoulutus ei tule ikinä korvaamaan kasvokkaista kohtaamista. Se on koulutuspaletin yksi osa, joka avaa järjestöille uusia mahdollisuuksia. Verkkokoulutuksiin voivat osallistua nekin, jotka eivät pääse paikan päälle.

Norola pitää olennaisena puutteellisten digitaitojen kohentamista, jotta verkkokoulutuksista saadaan kaikki hyöty irti. Sivis auttaakin järjestöjä niin digitaidoissa kuin verkkokoulutusten saavutettavuuden parantamisessa.

Uusin tukimuoto on Siviksen valmiit verkkokoulutusmallit. Jäsenjärjestöjen käytössä on verkkokoulutusmallit yhdistysten kehittämisestä, vapaaehtoisten johtamisesta ja yhdistysten viestinnästä. Niiden toteuttamiseen saa tänä vuonna täyden Sivis-tuen.

Koulutusten laadun kehittämisessä auttaa ajattelutavan muutos. Järjestöjen osaaminen kehittyy, kun tarkastellaan, mitä ja miksi järjestön kannattaa kouluttaa.

– On olennaista, että koulutukset tukevat järjestön tavoitteita. Laatuprosesseissa löytyy ahaa-elämyksiä, kun saadaan kirkastettua, mitkä asiat ovat meidän järjestössämme tärkeitä ja miksi toimimme juuri näin.

Järjestötausta tuo olennaista kokemusta

Sivis oli Meri Norolalle entuudestaan tuttu, koska hän työskenteli aikaisemmin Keliakialiitossa. Se on yksi Siviksen jäsenjärjestöistä.

– Siviksessä on hyvin tiedostettu joustavuuden tarve, kun jäsenjärjestöt ovat erikokoisia ja resurssit, tilanteet ja tarpeet vaihtelevat. Esimerkiksi verkkokoulutuksen uudistaminen ei olisi ollut Keliakialiitossa mahdollista ilman Siviksen apua.

Norola on työskennellyt myös tutkijana ja tuntiopettajana yliopistossa sekä sijaisopettajana yläasteella. Opiskeluaikana hän sai työkokemusta ruokakaupan kassana ja ikkunoiden pesijänä.

Vapaa-ajalla asiantuntija vaihtaa toulilla istumisen tanssiin ja liikuntaan. Tanssimisesta saa energiaa. Siinä tärkeintä on yhdessä tekeminen.

– Ihmisten kanssa tekeminen on minulle ylipäätään tärkeää. Saan muiden kohtaamisesta virtaa ja voimaa.

Viime vuonna iski myös vaelluskärpänen. Tähän mennessä haastavin retki oli Luirojärven lenkki Urho Kekkosen kansallispuistossa.

– Oli ihanaa viettää useampi vuorokausi erämaassa ilman kiirettä ja verkkoyhteyksiä. Norjaan olisi ihana päästä, koska sitä on moni kehunut. Mutta uskon, että Suomessakin riittää koluttavaa.

 

Teksti: Tia Yliskylä
Kuva: Susanna Nordvall

  • Ota yhteyttä

    Meri Norola

    Asiantuntija, verkkopedagogi, Opintokeskus Sivis