2.1.2024 Me sivisläiset

Uusi jäsenjärjestö: Suomen Purjelaivasäätiö

Opintokeskus Sivis on saanut uuden jäsenjärjestön, Suomen Purjelaivasäätiön. Tervetuloa joukkoon!

Purjelaivasäätiön oppilaita kuunari Helenalla. Purjelaivasäätiön oppilaita kuunari Helenalla. Purjelaivasäätiö kouluttaa nuoria kuunari Helenalla.

Miten löysitte Opintokeskus Siviksen?

– Kuulimme opintokeskuksista ja lähdimme tutkimaan, soveltuuko yhteistyö opintokeskuksen kanssa toimintaamme. Ryhdyimme selvittämään, mitä hyötyä opintokeskuksen jäsenyydestä voi olla ja millaista yhteistyötä voi tehdä, kertoo toimitusjohtaja Emma Laitinen Suomen Purjelaivasäätiöstä.

Miksi järjestönne liittyi Opintokeskus Siviksen jäseneksi?

– Haluamme formalisoida koulutustamme. Tavoitteena on, että purjehduksemme alkavat muistuttaa yhä enemmän toisiaan ja että purjehdusten oppimissisällöt on standardoitu.

Toivomme, että pystymme pitämään koulutuksia myös vapaaehtoisille ja tukemaan heitä oppilaspurjehtijoiden kouluttamisessa.

– Järjestämme vuosittain noin 30 koulutusta oppilaspurjehtijoille. Toivomme, että pystymme pitämään koulutuksia myös vapaaehtoisille ja tukemaan heitä oppilaspurjehtijoiden kouluttamisessa. Koulutustaitojen ohella vapaaehtoiset tarvitsevat aluksiin ja niiden järjestelmiin liittyvää koulutusta.

Mitä järjestönne toivoo Opintokeskus Siviksen jäsenyydeltä?

– Toivomme saavamme tavoitteellisuutta kouluttamiseen. Kaipaamme Siviksen apua siihen, että tiedämme, mitä asioita voi kouluttaa, miten kannattaa kouluttaa ja miten saamme vapaaehtoisorganisaationa koulutustemme sisällöt samankaltaisiksi. Kouluttajien määrä säätiössämme on niin suuri, että jokainen kouluttaa tavallaan ja koulutukset samasta aiheesta voivat olla hyvinkin erilaisia.

Mitä konkreettisia ideoita tai toiveita haluatte toteuttaa yhdessä Siviksen kanssa?

– Aluksen miehistölle on erilaisia osaamisvaatimuksia. Tällä hetkellä esimerkiksi perämiehen tai aluksen päällikön koulutuksiin ei ole vakiintunutta suunnitelmaa, koska koulutettavia on hyvin vähän ja koulutuksia järjestetään harvoin. Näihin koulutuksiin on toiveena miettiä tarkemmin sisältöjä.

– Tulevina vuosina vapaaehtoistoimijoissamme on myös tapahtumassa sukupolven vaihdos. Uusien vapaaehtoisten kouluttaminen on siis ajankohtaista. Sivikseltä saamme varmasti niksejä siihen, miten vapaaehtoisia voidaan sitouttaa toimintaan.

Teksti: Carolina Rebhan
Kuvat: Purjelaivasäätiö / Hanna Vanhala ja Tuuli Hanhivaara

Purjehduslaivasäätiön kuunari Helena.

Suomen Purjelaivasäätiö

  • Suomen Purjelaivasäätiö on perustettu vuonna 1973 tarjoamaan nuorisopurjehdustoimintaa ja merellisiä elämyksiä nuorille.
  • Toiminnassa opetellaan purjehdus- ja merenkulkutaitoja sekä aluksella elämistä ja aluksen rutiineja. Purjehduksia järjestetään paitsi Suomen saaristossa Itämerellä, myös maailman merillä, jolloin on mahdollista päästä tekemään vuorokausia kestäviä purjehduksia ja oppia valtamerellä purjehtimista.
  • Säätiöllä on kaksi alusta, kuunari Helena ja Swan 65 -mallinen purjevene Vahine.
  • Toiminnassa on mukana noin 70 vapaaehtoista kouluttajina ja ammattimerenkulkijoina. Vuosittain 200–500 henkilöä osallistuu purjehduksille oppilaina.
staf.fi