29.2.2024 Me sivisläiset

Saammeko esitellä: Marika Pursiainen-Faye

Työelämäntaitojen opettajan uran uusi suunta on koulutuksen kehittäminen ja suunnittelu. Marika Pursiainen-Faye taitaa myös ranskan kielen ja tykkää tanssia.

Valokuvassa Marika Pursiainen-Faye. Valokuvassa Marika Pursiainen-Faye. ”Pääsen kouluttamaan pedagogisia taitoja ja digityökaluja eli opettamaan opettamista. Se on mielenkiintoista!”, toteaa Siviksen asiantuntijana helmikuussa aloittanut Marika Faye-Pursiainen.

Pitkään opettajana toiminut Marika Pursiainen-Faye iloitsee, että pääsee Opintokeskus Siviksen asiantuntijana tutustumaan järjestökoulutuksen maailmaan. Sivikseen hänet toi kiinnostus keskittyä entistä enemmän koulutuksen kehittämiseen ja suunnitteluun.

– Järjestötyö tuli mukana bonuksena. On tärkeää, että työllä on yhteiskunnallinen merkitys, sanoo Pursiainen-Faye, jolle järjestötoiminta on tuttua vapaa-ajalta Pienperheyhdistyksestä ja Yhden vanhemman perheiden liitosta.

Pursiainen-Faye toimii asiantuntija Eeva Jerosen vuorotteluvapaan sijaisena heinäkuun 2024 loppuun asti. Hänen työpisteensä on Siviksen Helsingin-toimistossa.

Kevään aikana Pursiainen-Faye suunnittelee sisältöjä ja kouluttaa kestävästä järjestökoulutuksesta, Erätauko-menetelmästä ja Canvan käytöstä. Hänen vastuullaan on myös Yhdistyskehittäjä-verkkokurssi.

Digiopettajan koulutuksen suorittanut Pursiainen-Faye on mielenkiinnolla tutustunut Siviksessä käytössä oleviin verkkopedagogiikan työkaluihin.

– Pääsen kouluttamaan pedagogisia taitoja ja digityökaluja eli opettamaan opettamista. Se on mielenkiintoista!

Sveitsin ja Tansanian kautta työelämäopettajaksi

Lukion jälkeen Marika Pursiainen-Fayea kutsuivat au pair -pestit Ranskassa ja Sveitsissä. Ranskan kielen taito kehittyi ja ovet Geneven yliopistoon avautuivat. Sieltä Pursiainen-Faye valmistui filosofian maisteriksi pääaineena psykologia. Myöhemmin hän hankki Suomessa myös psykologian aineenopettajan pätevyyden.

On tärkeää, että työllä on yhteiskunnallinen merkitys.

Valmistumisen jälkeinen vapaaehtoisjakso Tansaniassa englannin opettajana tarjosi sukelluksen täysin erilaiseen kulttuuriin.

– Elin Tansaniassa puoli vuotta paikallisten kanssa ja opetin heille englantia. Kokemus oli hyvin vaikuttava ja käänteentekevä.

Opiskelujen aikaisesta seminaariassistentin työstä ja opettajan vapaaehtoistyöstä Tansaniassa jäi kytemään innostus kouluttamiseen, josta lopulta muotoutui uran kulmakivi. Pursiainen-Faye on kouluttanut viitisentoista vuotta maahanmuuttajia erilaisissa valmentavissa koulutuksissa ja kotoutumiskoulutuksissa. Työelämäopettajan tehtäviin kuului esimerkiksi ammatinvalinnan ohjausta ja työelämävalmennusta.

– Myös kolmannen sektorin palvelut tulivat tutuiksi työssä. Monet opiskelijat suorittivat työharjoittelun järjestössä ja toimin yhteyshenkilönä.

Tanssi tarjoaa luovuutta ja energiaa

Tanssi on Marika Pursiainen-Fayelle intohimo, jota hän harrastaa paljon vapaa-ajallaan.

– Viime vuosina olen keskittynyt erilaisiin afrotansseihin. Senegalilainen sabar-tanssi on hyvin energinen tanssi ja erityisen hauskaa on, kun workshopeissa on rumpali mukana.

Aiemmin itämaisen tanssin parissa viihtynyt Pursiainen-Faye on innostunut myös tanssin musiikkipuolesta. Hän on hankkinut itämaisessa tanssissa käytettävän darbuka-rummun, jonka soittamista hän on opetellut rumputunneilla.

– Itämaisessa tanssissa musiikki on mahtavaa, vaikka en osaakaan arabiaa.

Vapaa-aikaan kuuluu myös uintia ja hot joogaa.

– Jooga on enemmän rauhoittumista, uinti kuntoilua, mutta tanssissa on se luovuus, mistä tykkään.

Kuka?

  • Marika Pursiainen-Faye

    • Opintokeskus Siviksen asiantuntija
    • Filosofian maisteri, aikuiskouluttaja ja digiopettaja
    • Asuinpaikka: Helsinki
    • Harrastukset: Tanssi eri muodoissa, hot jooga, uinti

Teksti: Carolina Rebhan
Kuva: Anu Törrö