10.5.2021 Koulutukset

Webinaari: Nuorten ilmastohuoli kevenee ylisukupolvisella yhteistyöllä

Aktiivinen ilmastokansalaisuus ja ylisukupolvinen yhteistyö helpottavat nuorten ilmastoahdistusta. Aiheesta keskustellaan Opintokeskus Siviksen ja Itä-Suomen yliopiston ALL-YOUTH -tutkijaryhmän järjestämässä valtakunnallisessa Ympäristötieto kiertoon ylisukupolvisesti -webinaarissa 24. toukokuuta.

Nuorten hätä ja huoli ilmastosta kasvaa. Ahdistusta syventää kokemus riittämättömyydestä, kun omat mahdollisuudet vaikuttaa ovat rajalliset, eikä hätähuuto tunnu tavoittavan asioista heidän puolestaan päättäviä.

Webinaarimme tavoitteena on kohdata nuorten huoli ylisukupolvisesti ja keventää huolitaakkaa, sillä nuorten ilmastoahdistukseen on mahdollista vastata eri ikäisten ja monialaisten toimijoiden yhteistyöllä. Keskitymme erityisesti ilmastokasvatuksen kehittämisen kannalta keskeisiin toimintamalleihin ja monialaisen ja -tieteisen yhteistoiminnan (koulu, nuorisotyö, vapaa sivistystyö, tutkijat ja järjestöt) hyötyihin ja mahdollisuuksiin. Tilaisuus tuo myös esille ajassamme tarpeellisen, sukupolvia yhdistävän uudistavan oppimisen merkityksen.

Virtuaalitilaisuuteen osallistuvat ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, työelämäprofessori Reijo Karhinen, ALL-YOUTH -tutkimushankkeen tutkija Nina Tokola, OKM:n nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston johtaja Henni Axelin ja Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Riku Eskelinen. Tieto kiertoon -ryhmien puheenvuoroissa kuullaan erilaisista tavoista kohdata ja käsitellä ilmastohuolta. Toiminnanjohtaja Marita Salo ja asiantuntija Marion Fields tuovat webinaariin Opintokeskus Siviksen näkökulmaa: 

Opintokeskus tutkii ja tuottaa parhaillaan tapoja, joilla kansalaisjärjestöjen vahvuus yhdistää oppiminen käytäntöön saadaan entistä paremmin edistämään kestävän sivistyksen tavoitteita.

Webinaari toteutetaan Zoom-yhteydellä ja sitä seuraamaan ovat tervetulleita kaikki nuorten hyvinvoinnista huolta kantavat ja ilmastokasvatuksen parissa toimivat.

 

WEBINAARIN OHJELMA klo 15.00 – 17.30

Tervetulosanat
Marita Salo, toiminnanjohtaja, Opintokeskus Sivis
Markus Hirvonen, maakuntajohtaja, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto


Nuorten ilmastohuoli ja sen kohtaaminen
Nina Tokola, tutkija, FT, Itä-Suomen yliopisto, ALL-YOUTH -tutkimushanke 
Tieto kiertoon -ryhmien ajatuksia
Henni Axelin, johtaja, nuoriso-osasto, opetus- ja kulttuuriministeriö
Riku Eskelinen, toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto ry

Ympäristö- ja ilmastoministerin puheenvuoro
Krista Mikkonen, ympäristö- ja ilmastoministeri

Onko aika uudistaa käsityksemme kiertotaloudesta?
Reijo Karhinen, työelämäprofessori, valtakunnallisen Kiertotalous-työryhmän puheenjohtaja

Kestävää sivistystä oppimisesta
Marion Fields, asiantuntija, VTT, Opintokeskus Sivis

Avoin keskustelu aiheesta
Fasilitaattorina toimii Itä-Suomen yliopiston ALL-YOUTH -osatutkimuksen johtaja, professori Irmeli Mustalahti

 

ALL-YOUTH on monitieteinen tutkimushanke, joka tutkii 16–25-vuotiaiden nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen edellytyksiä ja tuottaa uusia ratkaisuja nuorten aktiiviseen kansalaisuuteen.

Tieto kiertoon -toiminnan tavoitteena on vahvistaa nuorten ympäristö- ja ilmastokansalaisuutta ja tukea heidän työelämäpolkujaan yhdessä eri ikäisten toimijoiden kanssa.

Opintokeskus Sivis on vapaan sivistystyön oppilaitos ja sivistysjärjestö, joko kokoaa yhteen 75 ajassamme tarvittavaa muutosvoimaa, kestävää elämää ja hyvinvointia edistävää kansalaisjärjestöä.

Ilmoittaudu mukaan webinaariin!

 

 

 

Lisätietoja