1.8.2024 Vinkkinurkka

Uudet dialogioppaat auttavat kehittämään keskustelutaitoja

Omassa arjessa ja yhteisöissä tarvittavia keskustelutaitoja voi oppia harjoittelemalla. Dialogia kaikille -oppaat tarjoavat työvälineitä jokaisen omien keskustelutaitojen kehittämiseen ja yhteisöjen keskustelukulttuurin parantamiseen.
Valokuva Avain dialogitaitoihin -oppaista. Valokuva Avain dialogitaitoihin -oppaista.

‒ Dialogin voi nähdä perustaitona, jota tarvitsemme monenlaisissa arjen tilanteissa. Dialogitaidoissa kyse on siitä, kuinka meidän tulisi viestiä ja olla toistemme kanssa rakentavasti ja kunnioittavasti, kertoo Siviksen asiantuntija Heidi Ristolainen.

Dialogitaitoja voi harjoitella. Se onnistuu nyt uusien Dialogia kaikille -oppaiden avulla. Oppaita on kaksi: Avain dialogitaitoihin ja Vapauta yhteisösi dialogitaidot.

Avain dialogitaitoihin -opas on suunnattu kaikille omien kommunikointitaitojen kehittämisestä kiinnostuneille. Vapauta yhteisösi dialogitaidot -oppaan avulla voi kehittää keskustelukulttuuria esimerkiksi yhdistyksessä.

‒ Oppaat ovat hyödyllisiä erityisesti arjen näkökulmasta. Usein emme arjessa mieti, miten kommunikoimme, mistä saattaa seurata väärinymmärryksiä, sanoo Siviksen asiantuntija Marion Fields.

Kohti turvallista keskusteluilmapiiriä

Avain dialogitaitoihin -opas on suunnattu jokaiselle, joka haluaa tutustua dialogisuuteen ja kehittää omia dialogitaitojaan. Oppaassa on esitelty kymmenen arjen tilannetta, joissa dialogia tarvitaan. Näitä ovat esimerkiksi yhdistysten kokoukset, vanhempainillat ja verkkokeskustelut.

‒ Oppaassa kerrotaan käytännönläheisesti, miten esimerkiksi toisen aktiivista kuuntelemista voi harjoitella tai miksi kannattaa odottaa hetki, ennen kuin reagoi voimakkaalla tunteella toisen sanomaan, kertoo Ristolainen.

Harjoittelu auttaa toimimaan myös haastavissa tilanteissa.

Vapauta yhteisösi dialogitaidot -oppaan opeilla dialogia voi edistää omassa yhteisössään, esimerkiksi yhdistyksessä. Oppaan harjoitukset auttavat ohjaamaan keskusteluja erilaisille kohderyhmille, rakentamaan turvallista keskusteluilmapiiriä ja toimimaan haastavissa keskustelutilanteissa.

‒ Mukana on koulutusmalli harjoitteineen dialogilähettiläiden koulutukseen, jota voi hyödyntää esimerkiksi yhdistystoiminnassa. Oppaassa annetaan myös ideoita siihen, miten dialogista saadaan yhteisöön pysyvä toimintatapa, sanoo Fields.

Onnistunut dialogi osallistaa ja voimauttaa

Vuorovaikutustaitoja tarvitaan jokaisessa kohtaamisessa. Mitä hyötyä dialogitaitojen opettelusta on?

‒ Dialogin harjoittelu turvallisessa ympäristössä mahdollistaa uuden oppimista ja osallisuutta, sanoo Fields.

Dialogitaidot ovat kuin lihaksia, joita pitää harjoittaa.

‒ Dialogitaidot ovat kuin lihaksia. Niitä pitää harjoittaa, jotta pystymme toimimaan yhdessä esimerkiksi kotona tai töissä, Fields jatkaa.

Dialogitaitojen avulla myös avoimuus uusia näkökulmia kohtaan lisääntyy ja kanssakäynti muiden ihmisten kanssa helpottuu.

‒ Hyvä dialogi rakentaa ihmisten välille ja yhteisöihin turvallista ja luottamuksellista ilmapiiriä ja vähentää ihmisten välisiä konflikteja. Kun asetumme dialogiin, voimme aidosti oppia uutta ja tehdä entistä toimivampaa yhteistyötä. Parhaimmillaan onnistunut dialogi on sen osapuolille voimauttava kokemus, sanoo Ristolainen.

 

Tutustu Dialogia kaikille -oppaisiin

 

Dialogia kaikille -oppaat on tuotettu Erasmus+-projektissa Dialogue in Adult Learning (DIAL).

 

Opi lisää dialogista!

Teksti ja kuva: Carolina Rebhan

Lisätietoja