2.6.2022 Koulutukset

Tulossa: uusi koulutus järjestöjen hallituksille

Valtakunnallisten järjestöjen hallitusten jäsenet saavat uuden ja laadukkaan koulutuspaketin. Sen tarkoituksena on syventää hallitustyöskentelyssä tarvittavaa osaamista.

Ryhmä ihmisiä keskustelemassa. Ryhmä ihmisiä keskustelemassa.

Siviksen jäsenjärjestöjen toiveet ja ideat kantavat hedelmää! Suomen Latu ja Diabetesliitto ehdottivat Sivikselle järjestöjen hallitusten jäsenten yhteistä kouluttamista ja nyt suunnittelu etenee kohti toteutusta. Tähän mennessä järjestöt ovat kouluttaneet hallitustensa jäsenet itse.

– Järjestöiltä tullut idea on loistava. Useammalle järjestölle suunnatuissa yhteisissä koulutuksissa pääsemme toteuttamaan opintokeskuksille keskeistä vertaisoppimisen periaatetta, Siviksen asiantuntija Meri Norola sanoo.

Sivis tekee yhteistyökumppaneidensa kanssa Järjestön hallitusosaaja -koulutusta. Siitä tulee standardoitu hallitustyöskentelyn koulutusmalli, jonka avulla kaikki opintokeskukset voivat kouluttaa järjestöjen luottamushenkilöitä. Kompakti ja laadukas koulutuskokonaisuus tulee syventämään järjestöjen hallitustyöskentelyssä tarvittavaa osaamista.

Järjestön hallitusosaaja -koulutuksesta tulee standardoitu hallitustyöskentelyn koulutusmalli, jonka avulla kaikki opintokeskukset voivat kouluttaa järjestöjen luottamushenkilöitä.

– Hoksasimme, että monilla opintokeskuksilla on sama tarve. Siksi toteutamme koulutuskokonaisuuden opintokeskusten yhteishankkeena, Siviksen asiantuntija Annika Tahvanainen-Jaatinen kertoo.

Siviksen kanssa koulutusta rakentavat Maaseudun Sivistysliitto MSL ja Työväen Sivistysliitto TSL. Suunnittelussa on mukana myös muita opintokeskuksia ja järjestöjä.

Pilotin testaaminen alkaa syksyllä

Koulutuksen suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Keväällä on koottu laajan kehittäjäjoukon näkemyksiä ja syksyllä ensimmäisiä koulutuksia testataan.

– Rakennamme standardoitua koulutusta nimenomaan järjestöjen hallitustyöskentelyyn. Sellaista ei tällä hetkellä ole. Esimerkiksi yritysten ja kuntien hallituksissa toimimiseen löytyy jo paljon koulutusta, Meri Norola sanoo.

Rakennamme standardoitua koulutusta nimenomaan järjestöjen hallitustyöskentelyyn. Sellaista ei tällä hetkellä ole.

Sisältöjen suunnittelu on vielä kesken, mutta kokonaisuudesta tulee noin kahden opintopisteen laajuinen. Se tarkoittaa muutamaa koulutuspäivää ja välitehtäviä.

Hyvä käytännön esimerkki yhteiskehittämisestä

Siviksellä on pitkä kokemus yhteiskehittämisestä omien järjestöjensä kanssa, mutta näin laajaa yhteistyötä ei olla aikaisemmin tehty muiden opintokeskusten ja järjestöjen kanssa. Järjestön hallitusosaaja -koulutuksesta tuleekin oivallinen käytännön esimerkki eri toimijoiden yhteiskehittämisestä.

– Tässä näkyy yhteinen innostus ja halu jakaa omaa osaamista avoimesti. Kaikki ovat täysillä mukana, ja silloin on helppo rakentaa koulutusta yhdessä, Annika Tahvanainen-Jaatinen iloitsee.

Lisätietoja