19.4.2021 Pinnalla NYT

Kehitteillä perehdytyskurssi uusille järjestötyöntekijöille

Kehitteillä on uudenlainen verkkokurssi järjestömaailmaan sukeltamisen tueksi. Osallistu kehitystyöhön vastaamalla kyselyyn!
Neljä ihmistä tietokoneen ääressä. Neljä ihmistä tietokoneen ääressä.

Järjestöt tarjoavat kiinnostavia ja monipuolisia työtehtäviä. Avoimet työpaikat houkuttelevat niin vastavalmistuneita kuin kokeneita osaajia järjestösektorin ulkopuolelta. Mikä avuksi, jos rekrytointi on kohdistumassa tai kohdistunut henkilöön, jolla ei ole järjestökokemusta? 

Joissakin järjestöissä uusien työntekijöiden perehdyttämiseen varaudutaan kokonaisella koulutusohjelmalla ja ajantasaisilla tietovarastoilla. Aika monessa järjestössä ja yhdistyksessä perehdytysmateriaalin ja -käytäntöjen tarpeeseen havahdutaan kuitenkin vasta tilanteen tullen.

Joulukuussa käynnistynyt eurooppalainen Foundations 4 Sector 3 -hanke (Foundations for the Third Sectorkehittää perehdytyskurssia uusille työntekijöille kolmannen sektorin organisaatioissa. Hanke etsii keinoja helpottaa järjestöjen työntekijöiden rekrytointiin, työtehtävien omaksumiseen ja työhön sitoutumiseen liittyviä haasteita. 

Järjestötyön erityispiirteet tutuksi

 F4S3-hankkeessa Opintokeskus Sivistä edustavat asiantuntijat Eeva Jeronen ja Sirpa Sulku. 

 – Usein perehdytyksessä keskitytään vain käsillä oleviin työtehtäviin, mikä saattaa jättää työntekijän ymmälleen toimintaympäristöstä laajemminJärjestökenttä kuitenkin eroaa työpaikkana merkittävästi yritysmaailmasta ja julkisesta sektorista, eikä esimerkiksi vastavalmistuneeseen ammattilaiseen ole välttämättä tarttunut koulun penkiltä mitään tietoa kansalaisjärjestöistä, kuvailee Eeva Jeronen tavallista tilannetta. 

 – Uuden työntekijän on hyväkin katsoa asioita vähän ulkopuolisen silmin. Mutta ihan kaikkea ei tarvitsisi jäädä ihmettelemään. Jotkut valinnat ja menettelyt saavat selityksen järjestötoiminnan ominaispiirteistä. Perehdytyskurssin tavoitteena on käsitellä juuri tällaisia järjestötyölle yhteisiä asioita, kertoo Sirpa Sulku.  

Kehitteillä ketterä verkkokurssi 

Perehdytyskurssi koostuu kahdesta jaksosta. Ensimmäinen keskittyy kolmannen sektorin organisaatioiden rakenteisiin, rahoitukseen ja vaikuttamistyöhön.

Toisen jakson aikana paneudutaan järjestöissä tarvittaviin työelämätaitoihin, kuten projektin- ja ajanhallintaan, verkostotyöhön ja oman työhyvinvoinnin ylläpitämiseen. 

Kurssin kokeiluversio sisältää neljä lähipäivää ja neljä webinaaria. Testausvaiheen jälkeen Sivis muokkaa aineistoista ketterän verkkokurssin. 

 – Kevään aikana kokoamme ja kirjoitamme kurssin oppimateriaalia yhdessä hankkeen eurooppalaisten kumppanien kanssaAlkusyksyllä käännämme ja mukautamme materiaalia Suomen oloihin sopivaksi. Olemme jo laatineet rungon kurssin sisällöiksi, ja nyt tarvitsemme järjestöiltä ja yhdistyksiltä näkemyksiä siitä, osuvatko suunnitelmat oikeaan. Kaipaamme vastauksia monenkokoisista yhdistyksistä ja järjestöistätoivoo Eeva Jeronen. 

F4S3-hanketta koordinoi irlantilainen The Wheel, kansalaisjärjestöjen katto-organisaatio, edunvalvoja ja kouluttaja. Siviksen lisäksi muut kumppanit ovat Bambergin yliopisto Saksasta ja WCVA Walesista (Isosta-Britanniasta). Hanke saa rahoituksen Erasmus+-ohjelmasta. 

Perehdytyskurssista toteutetaan keväällä 2022 kaksi kurssipilottia. Osallistujia rekrytoidaan tämän vuoden loppupuolella. Pidä mahdollisuus mielessä ja seuraa Siviksen viestintää! 

Lue lisää F4S3-hankkeen taustoista Siviksen verkkosivuilta 

Lisätietoja