14.7.2021 Pinnalla NYT

Keskustelua kestävästä elämästä SuomiAreenalla – katso tallenne

Opintokeskus Sivis ja Vapaa Sivistystyö järjestävät Miten mahdollistetaan kestävä elämä? -keskustelun SuomiAreena-tapahtumassa heinäkuussa.

Miten järjestöt voivat edistää kestävää kehitystä sekä kirittää poliitikkoja ja yrityksiä? Mitä on ekososiaalinen sivistys? Miten saadaan kaikki mukaan talkoisiin?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Siviksen ja Vapaan Sivistystyön Miten mahdollistetaan kestävä elämä? –keskustelussa SuomiAreenalla heinäkuussa.

Kestävän elämän näkökulmista keskustelevat professori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja Suomen partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero. Puhetta johtavat toiminnanjohtaja Marita Salo Siviksestä ja puheenjohtaja Björn Wallén Vapaasta Sivistystyöstä.

– Näemme, että järjestöillä ja vapaalla sivistystyöllä on iso rooli ja mahdollisuus toimia kestävän elämän eteen. Järjestöillä on keskeinen rooli kasvatus- ja sivistystyössä. Haluamme nostaa esiin vapaa-ajalla oppimisen merkityksen kestävän elämän edistämisessä, Marita Salo sanoo.

Suora lähetys MTV:n studiolta

Keskustelu käydään MTV:n studiolla Pöllölaaksossa. Ohjelmaa voi seurata suorana MTV3-kanavan ja mtv-palvelun lisäksi myös SuomiAreenaTV-kanavalla.

Yleisö pääsee osallistumaan keskusteluun sosiaalisen median kanavissa tunnuksin #kestäväelämä, #kestäväsivistys, @sivisnyt, @sivistystyo ja #suomiareena.

– Tarkoitus on, että syntyy aitoa keskustelua. Etukäteen valitut aiheet rytmittävät keskustelua. Lisäksi ääneen pääsevät myös Hämeenlinnan seudun 4H:n nuoret ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijat etukäteen tehdyissä videoissa.

Mtv-palvelun kautta keskustelun voi katsoa myös myöhemmin tallenteena.

Pääaiheena koulutus ja kestävä sivistys järjestöissä

SuomiAreena-keskustelun yhteydessä julkaistaan Siviksen uusin selvitys Järjestöissä me innostutaan – Oppiminen ja kestävä sivistys järjestötoiminnassa. Se luo kuvaa siitä, minkälaista sivistystyötä järjestöissä tehdään.

Selvityksen pohjalta nostetaan puheenaiheiksi kolme pääteemaa:

 1. Yhteisöllisyys. Järjestöjen koulutus on pitkälti yhteisöllistä. Miten kestävän kehityksen kysymyksiä käsitellään yhteisöllisessä oppimisessa?
 2. Uudistava oppiminen. Mitä se on ja mikä on vapaan sivistystyön rooli siinä? Tietojen ja taitojen lisäksi tarvitaan myös tunneosaamista ja uudistavaa oppimista.
 3. Vaikuttaminen. Mikä on järjestöjen rooli kirittäjänä päätöksenteossa, yritysten toiminnassa ja ihmisten toiminnassa?

Keskustelussa nostetaan esiin myös ekososiaalisen sivistyksen idea. Yhteisessä vuoropuhelussa pohditaan, mikä rooli järjestöillä on ekososiaalisen sivistyksen edistämisessä.

Lisäksi puhutaan nuorten näkökulmasta. Miten he näkevät ekososiaalisen sivistyksen osana yhteiskunnan muutosta? Miten saadaan nuorten ääni kuuluviin ja kanavoitua vaikuttavaksi toiminnaksi?

– Kestävä kehitys on paitsi kestäviä ympäristöratkaisuja myös sosiaalista kestävyyttä, kokemusta arvokkaasta elämästä ja yhteisöön kuulumisesta. Kestävämpi tulevaisuus saadaan aikaan kasvatuksella, koulutuksella ja johtamisella. Järjestöt tavoittavat, osallistavat, voimaannuttavat ja kouluttavat toiminnallaan satoja tuhansia osallistujia, Marita Salo sanoo.

 

Teksti: Tia Yliskylä

Miten mahdollistetaan kestävä elämä?

 • Keskustelu SuomiAreenalla 14.7.2021 klo 11-11.45

  Missä?
  MTV3-kanavan ja mtv-palvelun lisäksi myös SuomiAreenaTV-kanavalla.

 • Ketkä?
  Keskustelemassa professori Arto O. Salonen, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja Suomen partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero. Puhetta johtavat toiminnanjohtaja Marita Salo Siviksestä ja puheenjohtaja Björn Wallén Vapaasta Sivistystyöstä.

 • Osallistu keskusteluun somessa:  #suomiareena #kestäväelämä #kestäväsivistys @sivisnyt @sivistystyo

  Katso keskustelun tallenne