20.8.2021 Me sivisläiset

Saammeko esitellä: verkkopedagogi Erkki Ukkola

Yhteiskuntatieteiden maisteri Erkki Ukkola on Siviksen uusi verkkopedagogi. Hänen tavoitteenaan on auttaa jäsenjärjestöjä niin, että järjestöt voivat tuottaa laadukkaita ja toimivia verkkokoulutuksia.

Eihän tämä verkkokoulutus tule maailmasta katoamaan vaikka korona katoaisikin, Erkki Ukkola toteaa. Jo pelkästään maantieteellisten rajojen ylittäminen tekee verkkokoulutuksesta niin houkuttelevan, että sitä tuotetaan korona-ajan jälkeenkin.

– Tärkeintä on, että verkkokoulutus tehdään laadukkaasti. Se vaatii aikaa ja vaivaa niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Laadukkaan verkkokoulutuksen suunnittelu alkaa olennaisesta kysymyksestä: mitä koulutukseen osallistuva oppii ja miten hänen osaamisensa lisääntyy? Vastaus antaa idean niin sisältöön kuin verkkokoulutuksen toteuttamistapaan.

– Itse inhoan puhuva pää -koulutuksia, joissa osallistujat sulkevat kameransa ja menevät tekemään ties mitä pyykinpesusta ruoanlaittoon. Tykkään vuorovaikutteisuudesta. Sitä pystyy tekemään verkossa eri tavoin, mutta se vaatii heittäytymistä.

Unelmien koulutusten toteuttaminen alkaa

Ukkola aloitti kesäkuussa verkkopedagogina Siviksessä. Puolet työajasta on verkkokoulutusten kehittämistä ja jäsenjärjestöjen tukemista.

Toinen puolisko varataan Siviksen Unelmien koulutus -projektiin. Siinä Ukkola etsii ja toteuttaa yhdessä Siviksen asiantuntijan Virpi Markkasen kanssa jäsenjärjestöjen unelmakoulutuksia. Parhaillaan on alkamassa toinen hakukierros.

– Unelmien koulutus on hieno mahdollisuus saada suunnitteluresursseja myös korkealentoisiin koulutusideoihin.

Golfkentältä opettajaksi ja hankekoordinaattoriksi

Erkki Ukkola on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Yhteiskuntapolitiikan lisäksi hän opiskeli aikuisopettajan pedagogiset opinnot. Taustalta löytyy myös kaksi ammatillista tutkintoa: sähköalan perustutkinto ja golfkentänhoitajan ammattitutkinto.

– Sähkötöitä en ole tehnyt päivääkään, mutta golfkentillä vietin 10 vuotta.

Ukkolalla on työkokemusta myös vaikeassa asemassa olevien nuorten opettajana, mielenterveyskuntoutujien opintovalmentajana ja talousneuvontahankkeen koordinaattorina.

Leipomista, ruoanlaittoa ja juoksua

Keittiön herkulliset tuoksut inspiroivat Ukkolaa. Hän harrastaa sekä kokkaamista että leipomista.

– Vaimoni tekee arkiruoat ja mie kokeelliset jutut. Olisi kiva leipoa enemmänkin, mutta meitä on vain neljä syöjää, eikä lapsille voi antaa liikaa sokeria.

Leivontainto on saattanut periytyä Ukkolan äidiltä, joka työskenteli ravintola-alan yrittäjänä. Lapsuudenkodissa leivottiin tämän tästä. Ruisleipäjuuri oli ainakin 100 vuotta vanha. Ukkola leipoo mieluiten suklaakakkuja.

– Kun joku kysyy, että miten sie osaat, sanon, että mie luen ohjeet. Jopa kaksi kertaa, ettei tule yllätyksiä. Ei leipominen ole mitään taikuutta.

Astioita löytyy myös Ukkolan saunasta. Siellä hän valmistaa itse olutta. Hyvä olut vaatii tarkkaa hygieniaa, Ukkola tietää.

Lopuksi mainitaan vielä juoksuharrastus. ”Ettei jäisi niin epäterveellistä mielikuvaa”, Ukkola sanoo. Hän hölkkää Helsingissä kotikulmillaan ja mieluusti yksin.

– Silloin on vain mie ja musiikki. Mötörheadilla saan parhaat vauhdit.

Teksti: Tia Yliskylä
Kuva: Sivis / Susanna Nordvall

Kuka?

  • Erkki Ukkola

    • Siviksen verkkopedagogi ja asiantuntija
    • Koulutus: Yhteiskuntatieteiden maisteri (yhteiskuntapolitiikka, Itä-Suomen yliopisto) ja aikuisopettajan pedagogiset opinnot
    • Asuinpaikka: Helsinki
    • Harrastukset: Leipominen, ruoanlaitto ja juoksu