Resurssien puute haastaa osaamisen tunnistamista järjestöissä
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen koetaan järjestöissä tärkeäksi, mutta niiden toteuttamiseen liittyy myös haasteita. Suurimpana haasteena järjestöt kokevat resurssien puutteet.
Opintokeskus Sivis toteutti kyselyn osaamisen tunnistamisen käytännöistä järjestökentälle keväällä 2024. Kyselyn pohjana käytettiin vuonna 2020 nuorisojärjestöille tehtyä kyselyä.
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen järjestöissä on kyselyjen perusteella lisääntynyt. Vuonna 2020 toteutetussa kyselyssä alle puolet vastanneista järjestöistä tunnisti ja tunnusti osaamista, nyt luku oli noussut 65 prosenttiin. Erityisesti isoissa järjestöissä on käytössä jokin osaamisen tunnustamisen keino, yleensä koulutuksesta saatava todistus.
Koulutuksesta saadun osaamisen lisäksi tunnistetaan ja tunnustetaan esimerkiksi vapaaehtoistoiminnasta syntyvää osaamista.
– Vastausten perusteella järjestöt tunnistavat ja tunnustavat koulutuksesta saadun osaamisen lisäksi esimerkiksi vapaaehtoistoiminnasta syntyvää osaamista, toteaa Siviksen asiantuntija Sanna Saarimaa.
Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen asiat koettiin tärkeiksi, mutta niiden toteuttamiseen liittyi myös haasteita. Suurimpana haasteena järjestöt kokevat resurssien puutteet.
Resurssien riittämättömyys tuli esille myös avovastauksissa:
”Ajatus on erittäin hyvä vapaaehtoistoimintaan motivoimiseksi, mutta vaatisi kehitystyötä sellaisessa laajuudessa, että meillä ei toistaiseksi ole siihen mahdollisuuksia.”
Digitaalisten tunnustusmuotojen käyttö on yleistynyt
Kyselyn vastausten perusteella digitaalisten osaamisen tunnustusmuotojen käyttö on yleisempää kuin aiemmin, vaikka paperisia todistuksia on edelleen käytössä.
Tietoa osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta ole riittävästi.
Digitaalisten osaamismerkkien käyttö taas oli hieman vähäisempää kuin aiemmassa kyselyssä.
– Tulosten perusteella voidaan arvioida, että digitaalisten osaamismerkkien käytön kasvua ei ole tapahtunut siinä määrin kuin sen ehkä aiemmin odotettiin kasvavan. Digitaaliset osaamismerkit kuitenkin kiinnostavat järjestöjä tulevaisuudessa.
– Lisäksi vastauksista nousi esiin, ettei tietoa osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta ole riittävästi ja asia ei ole sen vuoksi edennyt järjestöissä, tiivistää Saarimaa.
Selvitys osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen keinoista järjestöissä
-
Lue tutkimusartikkeli
- Opintokeskus Sivis toteutti kyselyn järjestöjen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen käytännöistä keväällä 2024. Kyselyn teki korkeakouluharjoittelua Siviksessä suorittanut kasvatuspsykologian opiskelija Fanny Valtanen Oulun yliopistosta.
- Kyselyn pohjana käytettiin vuonna 2020 nuorisojärjestöille samasta aiheesta tehtyä kyselyä. Tavoitteena oli saada tietoa, miten järjestöissä ollaan etenemässä osaamisen tunnustamisen asioissa.
- Vastauksia kyselyyn saatiin 57 eri järjestöstä. Vastaajien joukoissa oli paljon samoja järjestöjä kuin aiemmassa kyselyssä. Lisäksi tavoitettiin uusia vastaajia harrastejärjestöistä sekä poliittisista nuorisojärjestöistä. Suurimpana vastaajaryhmänä kyselyssä olivat sosiaali- ja terveysalan järjestöjen edustajat.