28.4.2024 Järjestökoulutus

Opintosetelikoulutus vei äijäkerholaiset makumatkalle

Kupponen kuumaa maistuu aina ja kunnon opastuksen ja seuran kera maku on vielä tavallistakin parempi. Marttojen Teen kiehtova maailma -koulutus herätteli Turun Runosmäen Äijäkerhon makuhermoja.
Kolme vanhempaa miestä istuu pöydän ääressä juomassa teetä. Kolme vanhempaa miestä istuu pöydän ääressä juomassa teetä. Jarmo, Tenho ja Kake nauttivat Äijäkerhon teekoulutuksen antimista.

Lounais-Suomen Martat innostui järjestämään opintosetelikoulutusta keväällä 2024. Teen kiehtova maailma -koulutuksen kohderyhmäksi valikoituivat Turun seudun eläkeläiset. Yhteistyökumppaneiden kautta osallistujia löytyi helposti ja koulutuksia saatiin järjestettyä eri puolilla Turkua. 

Marttojen kotitalousasiantuntija Riitta Laatu.
Riitta Laatu on toiminut Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntijana vuodesta 2010 lähtien.

– Olemme järjestäneet tee-koulutuksia nyt jo noin vuoden verran. Ne ovat olleet suosittuja, vaikka suomalaisia pidetään kahvinjuojakansana, toteaa Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Riitta Laatu.

Koulutuksessa opitaan valitsemaan ja tunnistamaan eri teelaatuja ja valmistamaan maukasta teetä.

Koulutukset ovat kerhossa toivottuja

Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen projektisuunnittelija Vesa Lehto saapuu tuttuun tapaan torstaina Runosmäen kirjastossa kokoontuvaan Äijäkerhoon.

– Erilaiset koulutukset ovat mieluista ja toivottua sisältöä meidän äijille, kertoo Lehto.

Turun Lähimmäispalveluyhdistys järjestää palveluja ikääntyville sekä torjuu yli 60-vuotiaiden syrjäytymistä esimerkiksi Varjosta valoon -hankkeen avulla. Yhteisöllisyyttä lisääviä ryhmiä kokoontuu eri puolilla kaupunkia.  

Erilaiset koulutukset ovat mieluista sisältöä kerholaisille.

Kellon lähestyessä puoli yhtä kerholaisia saapuu lisää Runosmäen kirjaston liikuntasaliin. Päivän koulutus on saanut niin paljon väkeä liikkeelle, että pöytään haetaan jatkopala, jotta kaikki mahtuvat istumaan. 

Äijäkerholaiset kuuntelevat tarkasti tarinoita teen historiasta.
Äijäkerholaiset kuuntelevat tarkasti tarinoita teen historiasta.

Riitta Laatu kertoo pöydän ympärillä istuville äijäkerholaisille teen historiasta ja erilaisista teelaaduista. Teen Eurooppaan ovat tuoneet hollantilaiset, joten osallistujien veikkaus englantilaisista osoittautuu hutivastaukseksi.

Aimo annos aromeja ja reseptejä

Myös teelaatujen määrä yllättää ja eri laatujen maistelu onkin äijäkerholaisille mieluista puuhaa. Teelaatujen aromit ja niiden erot niissä huomaa parhaiten, kun niitä pääsee itse maistelemalla arvioimaan.

– Teeveden lämpötilalla on iso vaikutus teen makuun ja siksi eri laaduille suositellaankin erilaisia lämpötiloja, kertoo Laatu maistelun lomassa.

Teen seurana nautitaan kurkkuvoileipiä. Resepti on niin helppo, että sen voi ottaa käyttöön myös kotikeittiössä, vaikka kokkaustaidot eivät olisikaan huipputasoa.

– Paahtoleipä sivellään majoneesilla, päälle laitetaan tuorekurkkua ja ripaus suolaa. Elegantin englantilaisen säväyksen tekee, kun leivän reunat leikataan pois ja leipä leikataan kahtia kolmion malliseksi.

Kotiin viemiseksi osallistujat saavat myös skonssi-reseptin Marttojen tapaan.

Entä mikä tee valikoituu äijäkerholaisten suosikiksi? Musta tee voittaa niukalla kahden äänen enemmistöllä. Runsaasti antioksidantteja sisältävä vihreä tee tulee hyväksi kakkoseksi.

Ehkäpä seuraavalla kauppareissuilla äijillä valikoituu kahvipaketin seuraksi ostoskoriin myös teetä. Matka teen kiehtovaan maailmaan jatkuu! 

 

Mikä opintosetelikoulutus?

    • Opintoseteli on tarkoitettu tukemaan tiettyjen kohderyhmien osallistumista vapaan sivistystyön aikuiskoulutukseen. Avustuksen avulla voidaan jättää perimättä tai alentaa osallistumismaksuja kohderyhmiltä, joiden kouluttautumista halutaan erityisesti edistää.
    • Siviksen jäsenjärjestöt voivat hyödyntää opintosetelitukea omissa perustaitokoulutuksissaan. Tukea voi hakea kaksi kertaa vuodessa.
    • Seuraava opintosetelikoulusten haku käynnistyy syksyllä 2024. Haku koskee kevään 2025 koulutuksia.
    • Jos olet kiinnostunut opintoseteliavustuksen hyödyntämisestä järjestösi koulutuksessa, ota rohkeasti yhteyttä!
    Täytä yhteydenottolomake

Lisätietoja