20.2.2025 Vinkkinurkka

Opintopisteytetty koulutusmalli on hyödyllinen työkalu

Järjestökoulutus on mahdollista toteuttaa opintopisteytettynä koulutusmallina, josta saa virallisten koulutusten rinnalla näkyvän suoritusmerkinnän. Näin koulutusta voi hyödyntää kätevästi esimerkiksi jatko-opinnoissa tai työnhaussa.
Kaksi henkilöä keskustelee pöydän ja tietokoneen ääressä. Kaksi henkilöä keskustelee pöydän ja tietokoneen ääressä.

Mikä on opintopisteytetty koulutusmalli, Siviksen asiantuntija Kirsi Ahonen?

– Siviksen jäsenjärjestöillä on mahdollisuus suunnitella yhdessä Siviksen asiantuntijoiden kanssa opintopisteytettyjä koulutusmalleja, joiden avulla koulutuksen sisältö säilyy vakiona. Opintopisteytettynä koulutusmallina toteutettu järjestökoulutus on myös mahdollista saada näkyviin virallisten tutkintojen rinnalle osallistujan Oma Opintopolkuun. Samalla nostetaan esiin järjestökoulutuksen hyötyjä ja vaikuttavuutta.

Mitä hyötyä koulutusmallin käytöstä on koulutukseen osallistujalle?

– Osallistujat hyötyvät saadessaan opintosuorituksesta virallisen merkinnän, jonka ansiosta omaa osaamista on helpompi esitellä esimerkiksi työnantajalle tai lukea hyväksi opinnoissa.

– Järjestökoulutus mielletään helposti harrastustoiminnaksi tai puuhasteluksi mukavien asioiden parissa – ja sitä se saa toki ollakin. Usein järjestöjen toteuttama koulutus kartuttaa kuitenkin opinnollisesti, ammatillisesti ja yhteiskunnallisestikin merkittävää osaamista. Opintopisteytetyn koulutusmallin avulla osaamista on mahdollista näyttää aiempaa helpommin ja laajemmin.

Mitä hyötyä koulutusmalleista on Siviksen jäsenjärjestöille?

– Siviksen kanssa opintopisteytetyissä koulutuksissa opitaan muun muassa tukemaan nuoria ja mielenterveyttä, toteuttamaan turvallista pelastustoimintaa, tukemaan elintapamuutosta ja toimimaan autismikoiran ohjaajana. Kaikki tämä ruohonjuuritasolla hyvinvointia lisäävä osaaminen saadaan nyt näkyviin virallisten tutkintojen rinnalle.

– Isommassa mittakaavassa tämä tarkoittaa, että järjestökoulutus näkyy ja tunnistetaan yhteiskunnallisesti merkittävänä. Näin myös rahoittajille on helpompi perustella toiminnan vaikutuksia.

– Opintopisteytetty koulutusmalli suunnitellaan yhdessä Siviksen asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyönä toteutettua suunnittelua on pidetty hyvänä toimintatapana, ja järjestöt ovat kokeneet, että suunnitteluprosessin myötä koulutuksesta tulee laadukkaampaa. Yhteistyö auttaa myös varmistamaan, että koulutus tuottaa järjestön toiminnan kannalta tärkeää osaamista.

Miten jäsenjärjestöt pääsevät mukaan?

– Jos oman järjestön koulutuksen opintopisteyttäminen kiinnostaa, ota yhteyttä lähettämällä viesti osoitteeseen koulutusmallit@opintokseskussivis.fi, niin saat ohjeet ja työkalut opintopisteytetyn koulutusmallin työstämiseen.

Mikä opintopisteytetty koulutusmalli?

    • Osaamistavoitteet ja sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta riippumatta.
    • Koulutus on opintopisteytetty.
    • Koulutukselle määritellään arviointikriteerit, joiden avulla osallistujan osaaminen arvioidaan.
    • Koulutuksen suorittaneelle osallistujalle myönnetään todistus ja merkintä opintorekisteriin. Osallistujan suostumuksen jälkeen suoritustiedot näkyvät opiskelijalle Oma Opintopolku -palvelussa.
    • Koulutus tehdään yhteistyössä Siviksen kanssa koulutusmallityökalua hyödyntäen.
    • Uusia opintopisteytettyjä koulutusmalleja julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Vuonna 2025 uusia koulutusmalleja julkaistaan 28.2., 16.6., 30.9. ja 15.12.
    • Helmikuussa päivitetyssä Siviksen opetussuunnitelmassa on yhteensä 86 koulutusmallikoulutusta, joiden laajuus on 1–22 opintopistettä.
    Lue lisää

Lisätietoja