Onneksi olkoon 200 vuotta täyttävä pistekirjoitus!
Pistekirjoituksen merkitys on valtava. Kaksisataa vuotta sitten kehitetty pistekirjoitusjärjestelmä on näkövammaisille avain kielen oppimiseen ja se tukee tänäkin päivänä näkövammaisten ihmisten itsenäistä elämää.


Kansainvälinen näkövammaisyhteisö juhlistaa tänä vuonna 200 vuotta täyttävää pistekirjoitusta. Näkövammaisten liitto viettää juhlavuotta teemalla Täydet pisteet, sillä satavuotisjuhlaa vietettiin Suomessa 1925.
‒ Haluamme kertoa ja muistuttaa pistekirjoituksen merkityksestä näkövammaisille ja lisätä sen tunnettuutta. Koska pistekirjoitus on merkkijärjestelmä eikä kieli, sillä on ollut ja on tärkeä merkitys näkövammaisten ihmisten luku- ja kirjoitustaidolle, Näkövammaisten liiton järjestöpäällikkö Markku Möttönen toteaa.
Juhlavuosi näkyy tapahtumissa
Parisataa vuotta sitten kehitetty järjestelmä on edistänyt näkövammaisten tiedonsaantia, ja se tukee edelleen monen näkövammaisen itsenäistä elämää, kuten opiskelua, työntekoa ja harrastamista.
Teemavuotta juhlistetaan erilaisilla tapahtumilla.
‒ Esimerkiksi somekanavissa on maaliskuun loppun asti käynnissä Bongaa pisteet -kilpailu, joka haastaa löytämään pistekirjoitusta rakennuksista, esineistä ja pakkauksista, vinkkaa Möttönen.
Näkövammaisten liitto jakaa myös saavutettavuuspalkinnon saavutettavuuspäivänä 15.5.2025. Palkinnolla halutaan huomioida yksittäisen henkilön tai organisaation tekemä työ saavutettavuuden edistämiseksi.
Lisäksi Heurekassa avautuu kevään aikana näkövammaisuutta käsittelevä pienoisnäyttely.
Koulutusta pistekirjoituksesta
Opintokeskus Sivis järjestää yhdessä jäsenjärjestöjensä Näkövammaisten liiton ja Näkövammaisten Kulttuuripalvelun kanssa koulutuksia pistekirjoituksesta.
Näkövammaisten liittoon kuuluvat jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea pistekirjoituksen peruskoulutuksia. Näissä koulutuksissa tutustutaan kirjainmerkkeihin, harjoitellaan pistekirjoitusta käytännössä sekä opetellaan pistekirjoituksen apuvälineiden ja pistekirjoituskoneen käyttöä.
Näkövammaisten kulttuuripalvelun koulutuksissa puolestaan pääsee oppimaan eri tyylilajien kirjoittamista vaikkapa pistekirjoitusta hyödyntäen. Koulutusten aiheita ovat esimerkiksi luova kirjoittaminen, asiakirjoittaminen ja omaelämäkerrallinen kirjoittaminen.
Tutustu Siviksen Koulutuskalenteriin
Mikä pistekirjoitus?
-
Lue lisää pistekirjoituksesta
- Pistekirjoitus on kohokirjoitusjärjestelmä, jota luetaan sormin.
- Kirjoitusjärjestelmä palvelee sokeita ja vaikeasti heikkonäköisiä ihmisiä.
- Järjestelmässä on kuusi pistettä, joista saadaan 63 erilaista pistemerkkiä, kuten aakkoset ja välimerkit. Muut merkit muodostetaan yhdistelemällä.
- Pistekirjoituksen kehitti vuonna 1824 ranskalainen Louis Braille.
- Pistekirjoitusjärjestelmä perusidealtaan on samanlainen koko maailmassa.