Kriittisen korkeakoulun kurssit kannustavat sivistymään
Järjestökoulutus NYT | Osa 5
‒ Demokratian rakentaminen, polarisaation purkaminen sekä kohtaamisten ja keskustelukulttuurin vaaliminen ovat keskeisiä tässä ajassa. Näitä asioita edistämme Kriittisen korkeakoulun koulutustoiminnassa, kertoo toiminnanjohtaja Jaakko Vilja.
Kriittinen korkeakoulu on koulutus- ja kulttuurikeskus, jonka kursseille ja luennoille osallistuu vuosittain noin 2000 henkilöä. Toiminnan kulmakivinä ovat sivistys ja itsensä ja yhteisöjen kehittäminen.
Tavoitteena on mahdollistaa inhimillinen kasvu.
‒ Tavoitteena on mahdollistaa tilaisuuksiimme osallistuville inhimillinen kasvu. Itse kukin kasvaa yksilönä omalla tavallaan ja Kriittinen korkeakoulu fasilitoi tätä kasvua koulutustoiminnassaan.
Yleisöluentoja, harrastekursseja ja ammatillisen osaamisen kehittämistä
Opintokeskus Siviksen tuella Kriittinen korkeakoulu järjestää vapaan sivistystyön kursseja esimerkiksi kirjoittamisen, filosofian, musiikin ja kuvataiteiden aloilta.
‒ Tuntimäärässä mitaten ehdottomasti suurin aihepiiri on luova kirjoittaminen. Kaikki verkossa pidettävät kirjoittamisen kurssit vetävät väkeä. Filosofian kurssit ovat myös suosittuja.
Kriittisen korkeakoulun yleisöluennoissa on useimmiten filosofinen näkökulma, mutta aihepiirit vaihtelevat. Tilaisuuksissa on puhumassa asiantuntijoita esimerkiksi politiikan, talouden, luonnontieteiden ja humanististen tieteiden aloilta.
‒ Yleisöluennot ovat keskustelualusta, joka mahdollistaa erilaisten aatteiden, oppien ja mielipiteiden kohtaamisen.
Kirjoittajakoulussa opiskelee vuosittain useita julkaisevia kirjailijoita.
Kaikille avoimien yleisöluentojen ja harrastetyyppisten kurssien ohella Kriittinen korkeakoulu järjestää ammatillista osaamista kehittäviä koulutuksia, kuten kaksi vuotta kestävän Kirjoittajakoulun.
‒ Kirjoittajakoulussa opiskelee vuosittain useita julkaisevia kirjailijoita. Myös muut tekstejä työssään kirjoittavat, kuten toimittajat, hyötyvät koulutuksesta.
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen kiinnostaa
Kriittinen korkeakoulu järjestää lähikoulutusta paljon, mutta myös Siviksen verkkokoulutuspalvelut ovat hyötykäytössä. Yleisöluentoja striimataan Siviksen Zoom-lisenssillä. Verkkokursseilla käytössä on Howspace-alusta.
Koulutuksen kehittämisajatukset liittyvät myös verkkoon.
‒ Haaveilemme itseopiskelukursseista, jotka oppija voi suorittaa kokonaan verkossa omaan tahtiin. Pilotoimme myös Sivisverkon käyttöä koulutustemme ilmoittautumisjärjestelmänä.
Koulutustoiminnan kehittämisessä toinen kiinnostava kokonaisuus on osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen edistäminen.
‒ Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen asioita on hyödyllistä pohtia. Joidenkin koulutusten kohdalla opintopisteytetty todistus voisi tulla jatkossa kyseeseen.
Kriittinen korkeakoulu
-
KriittinenKorkeakoulu.fi
- Kriittinen korkeakoulu on vuonna 1968 perustettu koulutus- ja kulttuurikeskus, jota ylläpitää Kriittinen korkeakoulu ry.
- Kriittistä korkeakoulua perustettaessa tausta-ajatus oli akateemisen keskustelun ja akateemisen tiedon avaaminen laajalle yleisölle.
- Kriittisen korkeakoulun toiminta painottuu koulutukseen.
- Tavoitteena on tarjota tietoa ja virikkeitä kaikille aikamme ilmiöistä kiinnostuneille.
Teksti: Carolina Rebhan
Kuvat: Sivis / Susanna Nordvall