Kiinnitä huomiosi onnistumisiin – se kannattaa!
Kun kiinnitämme huomiomme hyvään, alamme nähdä toivoa ja mahdollisuuksia, kirjoittaa Siviksen hallintopäällikkö Satu-Päivikki Lehtonen.
Työarjen sujumisen takana on paljon osaamista ja kokemusta, jota helposti pidämme itsestäänselvyytenä. Asiantuntijaorganisaatiossa asioita katsellaan usein kehittämissuurennuslasin läpi. Ja voi käydä niin, että nähdään paljon epäkohtia, joita pitäisi kehittää.
Onnistuneessakin tapahtumassa saatamme nähdä vain sen asian, joka ei mennyt ihan suunnitelmamme mukaisesti. Se kasvaa mihin huomio kiinnittyy. Kun kiinnitämme huomiomme epäkohtiin ja epäonnistumisiin, niitä alkaakin huomata entistä enemmän.
Vastaavasti kun kiinnitämme huomiomme hyvään, alamme nähdä toivoa ja mahdollisuuksia. Kyky nähdä onnistumista ja kyvykkyyttä itsessä ja muissa ihmisissä edistää työssä kehittymistä ja uusien onnistumisten syntymistä. Vaatii kuitenkin harjoittelua, että hyvän näkemisen kyky arkisissa työasioissa vahvistuu.
Kun monet työskentelevät itsenäisesti kotoa käsin, itsensä johtamisen taidot korostuvat. Ajankäytön ja tehtävien hallinta, stressinhallinta, epävarmuuden sietokyky ja oman hyvinvoinnin ylläpito ovat olleet viime aikoina erittäin tarpeellisia taitoja.
Kyky nähdä onnistumista ja kyvykkyyttä edistää työssä kehittymistä ja uusien onnistumisten syntymistä.
Hyvinvointi lasketaan nykyään työelämän taidoksi, jota voidaan oppia. Kiitollisuuspäiväkirjamenetelmä on monille tuttu työkalu hyvien asioiden tunnistamiseen. Siinä päivän päätteeksi kirjataan ylös asioita, joista voi olla kiitollinen.
Olisi hyvä pysähtyä ja miettiä, missä onnistuin työssäni – jos ei ihan päivittäin niin ainakin viikoittain. Eikä aikaakaan, kun mieli alkaa toimia niin, että onnistumisia huomaa ilahduttavan usein.
Missä sinä onnistuit tänään? Minä opin pari Excel-niksiä, jotka sujuvoittavat raportointia, ja onnistuin myös lyhentämään rästitöiden listaani. Hyvä minä ja hyvä Sivis!