Filatelistiliiton koulutuksissa sivistytään postimerkkien kautta
Filatelistiliitto tarjoaa tietoa ja koulutuksia postimerkkeilystä, kuvapostikorteista ja postin kulun historiasta kiinnostuneille. Keräilijöiden kokoelmat johdattelevat mitä mielenkiintoisimpiin aiheisiin.
Järjestökoulutus NYT | Osa 8
Tiesitkö, että postimerkeillä voi kertoa tarinan? Tai että postimerkeistä voi löytää virheitä?
Filatelistiliitto kokoaa yhteen postimerkkeilystä, kuvapostikorttien keräämisestä ja postin kulun historiasta kiinnostuneita. Toiminnan tavoitteena on tarjota aiheeseen liittyvää tietoa.
Postimerkkeilyssä näyttelyt ovat tärkeässä roolissa.
Liiton jäsenyhdistykset järjestävät Opintokeskus Siviksen tuella koulutusta useimmiten kerhoiltojensa yhteydessä. Koulutuksissa tutustutaan erityisesti keräilyyn.
– Koulutuksissa joko yhdistyksen aktiivi tai vieraileva kouluttaja kertoo omasta kokoelmastaan: mitä kokoelmaan sisältyy ja miten kokoelma on kerätty. Koulutukset ovat aihepiireiltään koko keräilyn kattavia, Filatelistiliiton puheenjohtaja Petteri Hannula kertoo.
Filatelistiliitto on koonnut jäsenyhdistyksilleen listan kouluttajista aiheineen. Listan avulla koulutusta järjestävän yhdistyksen on helppo kartoittaa tarjontaa. Tulevaisuudessa listaa on tarkoitus hiljalleen laajentaa ja päivittää.
– Koulutuksissa esitelmöijä jakaa merkkien keräilystä omia hyviä ja huonoja kokemuksiaan. Kantapään kautta opittujen asioiden jakaminen on hyödyllistä siinä mielessä, että toiset voivat välttää samoja virheitä.
Postimerkkeilyssä näyttelyt ovat tärkeässä roolissa. Ne ovat ikään kuin postimerkkeilyn SM-kilpailuja.
– Koulutuksissa perehdytään näyttelyfilateliaan. Osa kerää postimerkkejä itsensä ja läheistensä iloksi. Silloin ei ole mitään rajaa, miten sen tekee. Näyttelyissä on kuitenkin aika tarkkojakin rajauksia, miten kokoelma kootaan.
Yleissivistystä ja keräilyaiheita laidasta laitaan
Postimerkkeily on yleissivistävä harrastus. Keräilymateriaalin kautta tutustutaan moniin eri aihepiireihin.
– Koulutuksilla on yleissivistävä aspekti ja niissä opitaan erilaisista aiheista. Erityispiirteenä on se, että havainnollistaminen tapahtuu filateelisilla materiaaleilla: postimerkeillä, postileimoilla ja kuvapostikorteilla.
Kuulemalla muiden kokoelmista koulutuksiin osallistujat saavat oivalluksia, mistä kaikista erilaisista aiheista kokoelman voi rakentaa ja millä tavoin. Kokoelman aihepiiri voi käytännössä olla mitä vain.
– Aiheena voi olla esimerkiksi tee, Jupiter, sisävesilaivat tai poliittiset iskulauseet. Kokoelma voi muodostua myös historialliseen tapahtumaan liittyvistä tai jonkin tietyn maan tai maanosan postimerkeistä.
Parhaimmillaan kokoelma on tarina, joka havainnollistetaan filateelisella materiaalilla.
Kokoelman avulla voi kertoa myös tarinan.
– Parhaimmillaan kokoelma on tarina, joka havainnollistetaan filateelisella materiaalilla. Eräässä kokoelmassa esimerkiksi kävellään Helsingin tuomiokirkon lähikorttelit postimerkkien ja postikorttien kuvittamana.
Yksi mielenkiintoinen keräilyaihe on virheet postimerkeissä.
– Postimerkkejä tarkastelemalla voi löytää erilaisia virheitä niistä. Yksi esimerkki on postimerkki, jossa Kolumbuksella on kaukoputki. Kaukoputki keksittiin todellisuudessa vasta yli sata vuotta Kolumbuksen elinajan jälkeen.
Filatelistiliitto
-
Filatelisti.fi
- Filatelistiliitto on suomalaisten postimerkkeily-yhdistysten kattojärjestö.
- Filatelistiliitolla on noin 1000 henkilöjäsentä ja 60 jäsenyhdistystä. Jäsenyhdistyksiin kuuluu noin 3000 henkilöä.
- Filatelistiliitto tarjota jäsenilleen postimerkkeilyyn ja postikorttikeräilyyn liittyvää tietoa ja tietolähteitä.
- Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä Filatelia-lehti on liiton keskeinen jäsenpalvelu.
Teksti: Carolina Rebhan
Kuva: Filatelistiliitto