24.2.2022 Siviksen äänellä

Ennakointitossut ja strategiasaappaat jalkaan

Siviksessä valmistellaan uutta strategiaa. Ennakointityötyö on havaintoja, uteliasta tutkimista, keskustelua ja tulevaisuuden kuvittelua.

Marita Salo. Marita Salo.

Sivis tarjoaa koulutuksia, aineistoja ja työkaluja järjestöille ennakoinnin ja tulevaisuustyön tueksi. Mutta missä kunnossa ovat suutarin omat kengät? Se selviää, kun Siviksessä valmistellaan uutta strategiaa.

Strategiatyö on käynnistynyt aineistojen kokoamisella toimintaympäristöömme liittyen. Tunnistamme olevamme kahden toimintaympäristön vaikutuspiirissä, koulutuksen ja järjestöjen. Molemmat reagoivat herkästi muutoksiin ja muovaavat tulevaisuutta. Niihin vaikuttavat ajankohtaiset ilmiöt kuten digitaalisuus, kestävyyskriisi ja jatkuvan oppimisen välttämättömyys.

Ennakointiaineisto järjestöistä antaa signaaleja muuttuvasta jäsenyydestä ja vapaaehtoisuudesta sekä ennakoi toiminnan rakenteiden muutoksia. Koulutuksen ja vapaaehtoistoiminnan kentällä huolestuttaa kasautuminen: miten tavoittaa toimijoiden moninaisuus ja varmistaa osallisuuden mahdollistavat perustaidot tulevaisuudessa?

Opetushallituksen osaamisen ennakointifoorumi listaa koulutuksen alan tärkeimmiksi osaamistarpeiksi vuonna 2035 analyyttiset ja kriittiset ajattelutaidot, digitaalisuuteen liittyviä taitoja, eettisyyden, innostamis- ja motivointikyvyn, vuorovaikutustaidot sekä monikulttuurisuustaidot.

Millaiseksi toivomme tulevaisuuden?

Strategian ennakointityötyö on havaintoja, uteliasta tutkimista, keskustelua ja tulevaisuuden kuvittelua. Mitä tunnistamme meille tärkeiksi trendeiksi ja signaaleiksi? Miten kuvittelemme niiden vaikuttavan? Millaiseksi toivomme tulevaisuuden? Tätä keskustelua varten kutsumme keväällä viisi alueellista tapaamista jäsenjärjestöjen kanssa.

Lopuksi edessämme on kysymys: millaisilla valinnoilla vaikutamme tulevaisuuden suuntaan ja palvelemme jäsenjärjestöjämme parhaiten toivotun tulevaisuuden tekemisessä? Tähän löydämme ja tuotamme vastauksia Siviksen strategiatyössä.

Kirjoittaja