Yhteisöllisyys ja vuoropuhelu ruokkivat kestäviä valintoja
Sivistys nousee yhteisöistä -podcast | Jakso 2
Kestävä tulevaisuus ei synny itsestään, vaan se täytyy tehdä. Suomen Kansanopistoyhdistys ja Suomen 4H-liitto rakentavat kestäviä valintoja muun muassa yhteisöllisyyden, vuoropuhelun ja kokonaisvaltaisen oppimisen voimalla.
![Kuvituskuva: Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.](https://www.sivisnyt.fi/wp-content/uploads/2023/02/sivis_sivistys_podcast_jakso2.jpg)
![Kuvituskuva: Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.](https://www.sivisnyt.fi/wp-content/uploads/2023/02/sivis_sivistys_podcast_jakso2.jpg)
”Mun maailma on rikki, mutta helvetin kaunis”, laulaa Ellips eli Elisa Tiilikainen sanoittamassaan pop-kappaleessa. Kuvaus on varsin ajankohtainen, kun katsotaan maailman nykytilannetta. Kriisejä ja sotia, mutta toivoa ja taistelutahtoa.
– Minä ajattelen, että meidän täytyy oppia olemaan uudestaan ihmisiksi ja ymmärtää maailmamme rajallisuudet. Kestävä tulevaisuus ei vain synny itsestään, tai insinöörit eivät tee sitä meille, vaan siinä tarvitaan meitä kaikkia, Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar sanoo Opintokeskus Siviksen Sivistys nousee yhteisöistä -podcastissa.
Pantsar pitää vuoropuhelua olennaisena välineenä uuden maailmankuvan rakentamisessa. Hänen mukaansa järjestöt ja vapaan sivistystyön oppilaitokset voivat olla sellaisia yhteisöjä, joissa tällaista dialogia käydään.
Meidän täytyy oppia olemaan uudestaan ihmisiksi ja ymmärtää maailmamme rajallisuudet.
– Vapaalla sivistystyöllä ja järjestöillä on erityistä pedagogista osaamista myös luoda tällaista dialogia, joka samalla herättää meissä toivoa tulevaisuudesta ja tulevaisuuden uskoa, Pantsar sanoo.
Nuoret tarvitsevat tulevaisuususkoa
Samoilla linjoilla on Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski. Hän pitää kolmatta sektoria vahvana resurssina koko yhteiskunnassa.
Meidän aikuisten tehtävänämme on luoda tulevaisuususkoa ja näköpiiriä sinne tulevaisuuteen.
– No vuoropuhelu ei ole koskaan huono asia, koska opimme koko ajan toinen toisiltamme. Minusta on tärkeää, että oppiminenkin nähdään vähän kokonaisvaltaisemmin. Oppimista tapahtuu muuallakin kuin vain formaalin oppimisen viitekehyksessä. Moni on esimerkiksi harrastustoiminnassa löytänyt omat vahvuutensa, Alakoski sanoo.
4H-järjestöllä on tiivis yhteys nuoriin. Miten voimme auttaa nuoria kasvamaan kestävään elämään?
– Meidän aikuisten tehtävänämme on luoda tulevaisuususkoa ja näköpiiriä sinne tulevaisuuteen. Kun lapsille ja nuorille tarjoaa mahdollisuuksia, niin heillä on merkityksellisyyttä elämässä. Ja sitä kautta minulla on vahva usko siihen, että kun me aikuiset osaamme toimia tulevaisuususkoisesti, niin meidän lapset ja nuoretkin kokevat osallisuutta ja kiinnittymistä yhteiskuntaan, Alakoski sanoo.
Kuuntele lisää Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin toisessa jaksossa:
Kuuntele koko podcast-sarja
Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin keskiössä ovat sivistys ja järjestöjen sivistysrooli. Podcastissa suomalaisten kansalaisjärjestöjen asiantuntijat valottavat järjestöllisen sivistyksen merkitystä ja tulevaisuutta.
Mikä on vapaan sivistystyön oppilaitosten ja järjestöjen sivistystehtävä? Mitkä ovat järjestöjen valtteja tulevaisuuden kansalaisvaikuttamisessa? Entä mikä on suomalaisen kansalaistoiminnan ongelma ja miten sitä voi ratkoa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan viisiosaisessa podcast-sarjassa.
Kuuntele koko viisiosainen podcast:
Sivistys nousee yhteistöistä -podcast
- 30.8.2022 Pinnalla NYT PODCAST: 1. Sivistysvisio ja sarjan esittely
- 13.9.2022 Pinnalla NYT PODCAST: 2. Arvot, sivistys ja kestävä tulevaisuus
- 8.10.2022 Pinnalla NYT PODCAST: 3. Oppimisen vallankumous ja kansalaisvaikuttaminen
- 17.10.2022 Pinnalla NYT PODCAST: 4. Sivistynyt yhteisö ja tulevaisuuden kansalaisvaikuttaminen
- 14.11.2022 Pinnalla NYT PODCAST: 5. Kansalaistoiminta puolustaa demokratiaa