9.2.2023 Pinnalla NYT

Yhdistyslaki muuttui – me kerromme miten

Katso Siviksen webinaaritallenne, niin tiedät, mikä yhdistyslaissa helmikuun alussa muuttui ja miten se vaikuttaa järjestöjen toimintaan.

Kaksi ihmistä tutkimassa pöydällä olevia papereita. Kaksi ihmistä tutkimassa pöydällä olevia papereita.

Katso video

WEBINAARITALLENNE: Yhdistyslain muutokset tulivat voimaan 8.2.2023. SOSTEn lakimies Patrik Metsätähti kertoo, mikä muuttui.

Uudistus ei sisältänyt mitään uutta pakottavaa, vaan lähinnä se tarjoaa yhdistyksille uusia mahdollisuuksia.

Yhdistyslain muutokset tulivat voimaan 8.2.2023. Sivis ja SOSTE järjestivät tammikuussa Yhdistyslakimuutos pähkinänkuoressa -webinaarin, jossa SOSTEn lakimies Patrik Metsätähti esitteli muutokset.

– Helmikuussa voimaan tullut uudistus ei sisältänyt mitään uutta pakottavaa, vaan lähinnä se tarjoaa yhdistyksille uusia mahdollisuuksia. Yhdistysten ei siis tarvitse muuttaa toiminnassaan eikä säännöissään mitään, mutta ne voivat tehdä niin, jos haluavat ottaa uusia työkaluja käyttöönsä, Metsätähti kertoo.

Uutta ovat esimerkiksi nämä mahdollisuudet:

1. Pienimmille yhdistyksille helpotettu tilinpito

– Tämä on periaatteessa isoin ja kiinnostavin uudistus, Patrik Metsätähti sanoo.

Kevyemmän tilinpidon mallia voidaan soveltaa niissä yhdistyksissä, joissa liikevaihto on sekä päättyneellä että sitä edeltävällä tilikaudella enintään 30 000 €, tai joiden rekisteröinnistä on alle kaksi vuotta ja liikevaihtoraja ei ole ylittymässä. Yhdistys ei saa harjoittaa liiketoimintaa.

– Kevyempi tilinpidon malli tarkoittaa maksu- tai kassaperusteista yksinkertaista kirjanpitoa. Mallia on mahdollista soveltaa aikaisintaan heinäkuusta 2023.

2. Päätösvallan delegointi jäsenasioissa

Yhdistyksen hallitus voi valtuuttaa jonkun päättämään jäseneksi ottamisesta ja ottamaan vastaan eroilmoituksia. Näin ollen itse päätöksenteko voidaan ulkoistaa vaikka toiminnanjohtajalle tai rekisterinpitäjälle. Näin on jo monesti toimittukin, mutta epävirallisesti.

Jäsenasioiden delegoinnissa pitää huomioida seuraava ero: eroilmoitusten vastaanottamisen delegoinnista ei välttämättä tarvitse kirjata yhdistyksen sääntöihin. Jollei säännöissä ole määrätty toisin, riittää hallituksen päätös, että eroilmoituksen voi ottaa vastaan hallituksen lisäksi sen puheenjohtaja tai muu hallituksen nimeämä taho. Lain mukaan jäseneksi hyväksymisestä päättää hallitus, jollei säännöissä ole toisin määrätty. Jäseneksi hyväksymisestä tehtävien päätösten delegointi hallitukselta muulle taholle edellyttää aina sääntömuutosta, Siviksen asiantuntija Annika Tahvanainen-Jaatinen muistuttaa. 

3. Jäsen- ja liittoäänestys

Yhdistyksen säännöissä voidaan jatkossa sallia jäsen- ja liittoäänestys yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan ja hallituksen muiden jäsenten valitsemiseksi.

Lisätietoa lakimuutoksesta ja kokouskäytännöistä löytyy 27.1.2023 järjestetyn webinaarin tallenteesta sekä Kokouskäytännöt.fi-sivustolta.

 

Katso Yhdistyslakimuutos pähkinänkuoressa -webinaarin tallenne

Kokouskäytännöt.fi -sivusto

Lisätietoja