27.11.2023 Vinkkinurkka

Videosarja vie kohti kestävää ja hyvää elämää

Miten kestävän elämän aiheita voi käsitellä? Kohti kestävää ja hyvää elämää -videot innostavat keskustelemaan kestävästä tulevaisuudesta ja merkityksellisestä elämästä.  
Kolme ihmistä keskustelemassa. Kolme ihmistä keskustelemassa. Videosarja on suunniteltu järjestöjen ja oppilaitosten vapaaseen käyttöön. Videoita voi hyödyntää esimerkiksi keskustelun alustuksena.

Opettajille, kouluttajille ja erilaisten ryhmien ohjaajille suunnattu uusi Kohti kestävää ja hyvää elämää -hankkeen videosarja sisältää yhdeksän videota erilaisista kestävän elämän teemoista. Videosarjassa on kaikkiaan viisi asiantuntijadialogeihin perustuvaa videota sekä neljä kansalaispuheenvuoroa. 

Videoiden aiheet koskettavat meitä kaikkia.

Videot kannustavat keskusteluihin kestävästä tulevaisuudesta ja merkityksellisestä elämästä.

– Videoiden aiheet koskettavat meitä kaikkia. Videoiden avulla voi pohtia vaikka hyvän elämän eväitä, tulevaisuuden näkymiä tai omaa suhdetta ympäröivään todellisuuteen, toteaa Siviksen asiantuntija Milla Holmberg 

Kokeile rohkeasti erilaisissa ryhmissä 

Videosarjan rinnalle tehty fasilitaattorin opas antaa vinkkejä ja ideoita siihen, miten videoiden aiheita voidaan käsitellä erilaisissa ryhmäkokoontumisissa.

Videoita voi käyttää keskustelunavaajina muun muassa ryhmätoiminnassa, työyhteisöissä tai vaikka yhdistysten kokoontumisissa.

Yhtä oikeaa käsittelytapaa ei ole. Kaikkea voi vapaasti kokeilla.

Syksyllä 2023 järjestetyt videosarjan piloteista saatiin valtavasti uusia ideoita videoiden käyttömahdollisuuksista.

– Videoita pidettiin hyvänä materiaalina esimerkiksi teematapahtumiin ja henkilöstökoulutuksiin. Niiden katsottiin sopivan mainiosti myös oppimateriaaliksi, tietoiskuiksi tai vaikka inspiraation lähteiksi kirjoitus- tai taidekurssilla, luettelee Holmberg.

Hyödynnä yksittäin tai sarjana

Videoita voi hyödyntää tarpeen mukaan yksittäin tai erilaisina sarjoina. 

– Videoiden katsomisen jälkeinen oppimistuokiokin voi vaihdella ryhmästä riippuen. Aiheita voidaan käsitellä perinteisesti keskustelemalla tai vaikka erilaisia luovia menetelmiä hyödyntäen.

Videosarjan piloteissa toteutettiin ennakkoluulottomasti erilaisia käsittelytapoja. Jotkut järjestivät Erätauko-keskusteluja, toiset taas piirsivät ajatuksia hyvästä elämästä tai keräsivät osallistujien ajatuksia fläppitaululle.

– Opas ja valmiit ideat auttavat hyvin alkuun, mutta yhtä oikeaa käsittelytapaa ei ole. Kaikkea voi vapaasti kokeilla. Sopiva toimintamalli nousee ryhmän tarpeista, tilanteesta ja ympäristöstä käsin, toteaa Holmberg.

 

Tutustu videosarjaan

Lue lisää kestävästä järjestötoiminnasta

 

Videosarja on kehitetty osana Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittamaa Kohti kestävää ja hyvää elämää -hanketta. Hankkeessa (2022-2023) olivat mukana OKKA-säätiöKansalaisopistojen liitto sekä Opintokeskus Sivis.  

Kohti kestävää ja hyvää elämää -videosarja

  • ASIANTUNTIJADIALOGIEN AIHEET

    • Ekologinen jälleenrakennus
      –  Tutkija Ville Lähde
    • Tulevaisuus on avoin mahdollisuuksille
      – Tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää, teologi ja tutkija Panu Pihkala
    • Merkityksellisen elämän eväät
      – Professori Arto Salonen ja psykologi Juni Sinkkonen
    • Kadonnutta maailmayhteyttä etsimässä
      – Tutkija Maria Joutsenvirta ja taitelija-tutkija Raisa Foster
    • Kulttuurin muutosvoima
      – Kalevalaisten Naisten Liiton toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian taiteilija-tutkija Henna Laininen
  • KANSALAISPUHEENVUOROJEN TEEMAT

    • Kokemus tulevaisuudesta
    • Kokemus yhteydestä
    • Kokemus hyvästä elämästä
    • Kokemus omasta ainutlaatuisuudesta
    Tutustu videoihin

Lisätietoja