Vapaaehtoisena hankittu osaaminen hyväksyttiin tutkintoon
Hanna Alanen on hankkinut hyödyllisiä taitoja niin työssä kuin vapaa-ajallaan. Esimerkiksi ensiapuryhmässä, taloyhtiön hallituksessa sekä erä- ja luonto-oppaan työssä saatu osaaminen hyväksyttiin osaksi yhteisöpedagogin tutkintoa.
Turhaan ei ole Hanna Alanen ollut aktiivinen harrastaja. Ilon ja kokemusten lisäksi vapaa-ajan harrastuksista on muutakin hyötyä: niissä hankittua osaamista ja työkokemusta luettiin hyväksi yhteisöpedagogin tutkintoon. Alanen sai ison osan kursseista hyväksyttyä harrastus- ja työtodistusten ansiosta.
– Kannattaa siis kerätä harrastustenkin todistukset talteen! Olen ollut vähän höveli, enkä ole sitä tajunnut, mutta onneksi äitini yllytti, Alanen sanoo.
Kannattaa siis kerätä harrastustenkin todistukset talteen! Onneksi äitini yllytti.
Hänellä on niin paljon tutkintoon liittyvää osaamista ja työkokemusta, että niillä kuitattiin jopa 50 opintopisteen verran kursseja. Näyttää siltä, että hyväksilukujen ansiosta Alanen valmistuu noin vuoden etuajassa. Perheelliselle aikuisopiskelijalle se on iso ilo.
– Olisin saanut hyväksilukuja vieläkin enemmän, mutta en halunnut, koska esimerkiksi työharjoitteluissa saa hyviä verkostoja ja uutta kokemusta. Olen kuitenkin etsimässä uutta uraa ja työpaikkaa.
Johtaminen, ryhmätyö ja hallinto hoituivat kokemuksella
Hanna Alanen opiskelee yhteisöpedagogin tutkintoa Humanistisessa ammattikorkeakoulussa järjestö- ja nuoristyön koulutusohjelmassa monimuotoverkkotutkintona.
Vapaaehtoistyössä hankittu osaaminen hyödytti etenkin johtamisen, ryhmätyötaitojen, hallinnon ja ohjaamisen kursseissa.
Esimerkiksi tällaiset opinnot Alanen sai korvattua kokemuksellaan ja osaamisellaan:
Johtaminen ja työyhteisötaidot, 5 opintopistettä
Opinnot korvaavaksi luettiin muun muassa
- aktiivisuus vapaapalokunnassa: nuoriso-osastossa kouluttaminen, johtaminen ja apukouluttajien ohjaaminen viikon mittaisilla leireillä
- Toiminta SPR:n ensiapuryhmässä: ensiapupäivystystä, kadonneiden etsimistä, kisajoukkueen johtamista ja ensiaputaitojen ylläpitoa
Valmentava työote -kurssi, 5 opintopistettä
Opinnot korvaavaksi luettiin muun muassa
- Eräoppaan työkokemus ja toimiminen vapaaehtoisena melonnanohjaajana melontaseurassa
Taloussuunnittelu ja hallinto, 5 opintopistettä
Opinnot korvaavaksi luettiin muun muassa
- Yrittäjäkokemus ja hallitustyöskentely: verkostomarkkinoinnin yrittäjä ja yli 10 vuoden kokemus kerrostaloyhtiön hallituksessa
– Osa taidoista on kertynyt jo kauan sitten, 10–20 vuoden aikana. Mukana on myös työkokemusta erä- ja luonto-oppaana, tuntiopettajana kansalaisopistossa ja ohjaajana yhdistyksissä.
Ehdotus korvaamisesta ja todistukset skanneriin
Hyväksi luettavien kokemusten ja koulutusten yhdistäminen opintovaatimuksiin oli hikinen urakka. Ensin Alanen analysoi, millä osaamisella voisi korvata mitäkin. Sitten hän skannasi ison kasan vanhoja todistuksiaan.
– Opiskelijan täytyi itse osata kohdistaa, mikä kokemus sopisi mihinkin kurssiin, ja sanoittaa se selkeästi. Kartoitin osaamistani myös valmentajalehtorin kanssa.
Opiskelijan täytyi itse osata kohdistaa, mikä kokemus sopisi mihinkin kurssiin, ja sanoittaa se selkeästi.
Alanen perehtyi tarkasti tutkinnon vaatimuksiin ja yksittäisten kurssien sisältöihin. Vaiva kannatti.
– Siitä tuli hieno fiilis, kun ruohonjuuritason harrastusta ja vapaaehtoistyötä arvostettiin niin paljon, että niistä sai ammattikorkeakouluun hyväksilukuja. Vapaaehtoistyötunteja on kuitenkin tuhansia. Mikään aikaisempi työ ei ole mennyt hukkaan.
Kuka?
Hanna Alanen
- Opiskelee yhteisöpedagogin tutkintoa
- Aiemmat opinnot: Erä- ja luonto-oppaan koulutus, taidelasiartesaani
- Vapaaehtoistyö: partiolainen, vapaapalokuntalainen, ensiapuryhmäläinen, melontaseuralainen, taloyhtiön hallituksen jäsen
Hannan vinkit harrastuksissa hankitun osaamisen hyödyntämiseen opiskelussa
-
- Kerää harrastuksista todistukset talteen ja säilytä ne. Kurssitodistusten lisäksi kannattaa pyytää todistus vapaaehtoisena tehdyistä töistä ja projekteista.
- Pohdi, milloin aiemmin hankittua osaamista kannattaa lukea hyväksi ja milloin ei. Joskus on järkevämpää käydä kurssi läpi, jotta saa opiskeltua viimeisimmän tiedon.