24.11.2021 Koulutukset

Järjestökoulutusten uusi aika: käyttövalmiit verkkokoulutukset ovat täällä!

Siviksen jäsenjärjestöillä on nyt oivallinen mahdollisuus ottaa käyttöön kolme uutta verkkokoulutusta: Yhdistyskehittäjä, Yhdistysviestijä ja Vapaaehtoisjohtaja. Käyttövalmiisiin verkkokoulutuksiin saa vuonna 2022 myös täyden Sivis-tuen.

Sivis valmiit verkkokurssit järjestöille Sivis valmiit verkkokurssit järjestöille

Siviksen uudet verkkokoulutuspohjat Yhdistyskehittäjä, Yhdistysviestijä ja Vapaaehtoisjohtaja on kehitetty järjestöjen käyttöön. Koulutuspohjien avulla Siviksen jäsenjärjestöt voivat kouluttaa yhdistystoimijoita ja vapaaehtoisia entistä vaivattomammin.

– Verkkokoulutuspohjien käyttö on jäsenjärjestöille maksutonta ja ne voi ottaa käyttöön sellaisenaan tai osana järjestön omaa koulutusta. Lisäksi pohjien mukaisisista koulutuksista saa vuonna 2022 sataprosenttisen Sivis-tuen eli käytännössä koulutuksen välittömät kulut, kuten kouluttajan käyttämä työaika, korvataan täysin, Siviksen asiantuntija Kirsi Ahonen kertoo.

Siviksen viestintäasiantuntija Carolina Rebhan pitää verkkokoulutuspohjia hyvänä keinoja jalkauttaa keskus- tai kattojärjestön tai liiton käytäntöjä yhdistyksiin.

– Esimerkiksi Yhdistysviestijä-koulutus on hyvä keino kirkastaa koko järjestön viestinnän yhteisiä tavoitteita paikallistoiminnassa.

Monipuoliset koulutuskokonaisuudet ja ajantasaiset oppimateriaalit

Koulutuspohjat tarjoavat Siviksen jäsenjärjestöille asiantuntevia koulutuskokonaisuuksia ja ajankohtaisia oppimateriaaleja. Koulutuspohjiin sisältyy koulutuksen rakenne, sisällöt, oppimistehtäviä ja keskusteluja sekä ohjaajan ohjeet. Yhden koulutuksen laajuus on kaksi opintopistettä.

Jäsenjärjestön tehtäväksi jää koulutuksen ohjaajan tai ohjaajien nimeäminen. Ohjaaja aikatauluttaa ja ohjaa kurssin jäsenjärjestön itse valitsemassa rytmissä. Ohjaajan ei tarvitse itse kouluttaa, mutta hän keskustelee, antaa palautetta ja arvioi osallistujien oppimista.

– Järjestön valitsema ohjaaja huolehtii koulutuksen aikatauluttamisesta, tiedottamisesta ja yleisestä ohjaustyöstä. Kouluttaa ei tarvitse, koska kaikki tarvittava löytyy aineistosta. Kyseessä on täysin valmis verkkokoulutus, jossa on alku ja loppu, Kirsi Ahonen selventää.

Koulutuksen sisältyy monipuolisia materiaaleja. Aineistoissa on lukuosuuksia, videohaastatteluja, järjestöesimerkkejä, luentotallenteita, työkaluja, menetelmäohjeita sekä lisä- ja lähdemateriaaleja.

– Tärkeää on osallistujaryhmän vuorovaikutus ja vertaistyöskentely. Korostamme ryhmässä oppimista ja vuorovaikutusta. Kokemusten ja oivallusten jakaminen sekä toisten sparraaminen ovat koulutuksissa olennaisessa osassa, Ahonen painottaa.

Helppoutta ja tehokkuutta järjestökoulutuksiin

Siviksen jäsenjärjestöt saavat käyttää verkkokoulutuspohjien aineistoa varsin luovasti. Aineistoon voi esimerkiksi lisätä jäsenjärjestön omaa materiaalia tai kokonaisuudesta voi tarvittaessa poistaa osia. Verkkokoulutuksen voi ohjata sellaisenaan eli valmiina koulutuksina tai ne voi sisällyttää osaksi järjestön omaa koulutusta. Tai sitten voi käyttää vain yksittäisiä osia Siviksen koulutuspohjista.

– Tarkoitus on helpottaa järjestötyöntekijöiden urakkaa. Nyt jokaisen ei tarvitse itse suunnitella koulutusta, kun kaikille tarpeellista aineistoa on saatavilla. Verkkokoulutuksen tarve ja käyttö ovat yleisesti lisääntyneet, koska se on kätevää, kustannustehokasta ja tavoittaa osallistujia eri puolilta Suomea, listaa Kirsi Ahonen valmiiden verkkokoulutusten etuja.

Verkkokoulutuksia voi järjestää myös yhteistyössä muiden jäsenjärjestöjen kanssa.

– Muutamat järjestöt ovat jo onnistuneesti kokeilleet yhteiskoulutuksia. Ja Siviksessä on myös koottu vinkkejä ja ideoita järjestöjen yhteiskoulutuksiin, vinkkaa Carolina Rebhan.

Tarjolla vaihtoehtoisia tekniikoita ja tukea

Verkkokoulutukset toimivat tällä hetkellä Itslearning-oppimisympäristössä. Syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana koulutusten toteutusta voi kokeilla myös Howspace-ympäristössä.

– Koulutusten käyttöönotto ei edellytä aikaisempaa kokemusta Itslearningistä tai Howspacesta. Valmiiden pohjien käyttö on näppärää ja hoituu sutjakkaasti kokemattomaltakin. Lisäksi Sivis tukee uusia käyttäjiä joustavasti tarpeen mukaan, Carolina Rebhan lupaa.

Koulutuspohjat on kehitetty yhteistyössä jäsenjärjestöjen kanssa ja niitä kehitetään jatkuvasti yhdessä. Luvassa on myös sparraustilaisuuksia, joissa koulutusten ohjaajat saavat monenlaista tukea ja vinkkejä.

Jäsenjärjestöjen kouluttajat voivat tilata maksuttomat Itslearning-tunnukset Siviksen Itslearning-lomakkeella. Howspaceen voi pyytää pääsyä sähköpostilla: [email protected]

Lue lisää verkkokoulutuspohjista

Ilmoittaudu Verkkokoulutuspohjien käyttöönotto -koulutukseen 26.1.2022

Katso video

Esimerkkivideolla vuorovaikutuksen asiantuntija Lari Karreinen Osanasta kertoo lyhyesti etäosallistumisesta. Lisää Karreisen vinkkejä ja muuta hyödyllistä opittavaa Opintokeskus Siviksen Yhdistyskehittäjä-verkkokurssilla.

Kolme kurssia: Yhdistyskehittäjä, Yhdistysviestijä ja Vapaaehtoisjohtaja

 • YHDISTYSKEHITTÄJÄ
  Yhdistyskehittäjä on verkkokoulutus yhdistystoiminnan organisoimisesta ja kehittämisestä. Tavoitteena on osallistujien oman yhdistyksen toiminnan kehittäminen koulutusmateriaalin ja oppimistehtävien avulla.

  Lue lisää
 • YHDISTYSVIESTIJÄ
  Yhdistysviestijä koulutuksessa opiskellaan yhdistyksen viestinnän perusasiat: viestinnän tavoitteet, kohderyhmät, ydinviestit sekä viestinnän vastuut yhdistyksen eri tehtävissä.

  Lue lisää
 • VAPAAEHTOISJOHTAJA
  Koulutus lisää osallistujien valmiuksia suunnitella, ohjata ja koordinoida vapaaehtoistoimintaa sekä tarjoaa mahdollisuuden keskinäiseen verkostoitumiseen muiden vapaaehtoisten ohjaajien ja koordinaattorien kanssa.

  Lue lisää

Lisätietoja