22.9.2021 Vinkkinurkka

Järjestökoulutusten uusi aika: valmiit verkkokoulutusmallit

Siviksen jäsenjärjestöillä on nyt oivallinen mahdollisuus ottaa käyttöön kolme uutta verkkokoulutusmallia: Yhdistyskehittäjä, Yhdistysviestijä ja Vapaaehtoisjohtaja. Mallin mukaisiin verkkokoulutuksiin saa vuonna 2021 myös täyden Sivis-tuen.

Sivis valmiit verkkokurssit järjestöille Sivis valmiit verkkokurssit järjestöille

Siviksen uusien verkkokoulutusmallit Yhdistyskehittäjä, Yhdistysviestijä ja Vapaaehtoisjohtaja on kehitetty järjestöjen käyttöön. Koulutusmallien avulla Siviksen jäsenjärjestöt voivat kouluttaa yhdistystoimijoita ja vapaaehtoisia entistä vaivattomammin.

– Verkkokoulutusmallien käyttö on jäsenjärjestöille maksutonta ja ne voi ottaa käyttöön sellaisenaan tai osana järjestön omaa koulutusta. Lisäksi mallien mukaisisista koulutuksista saa vuonna 2021 sataprosenttisen Sivis-tuen, Siviksen verkkokoulutustiimin vetäjä Sirpa Sulku kertoo.

Monipuoliset koulutuskokonaisuudet ja ajantasaiset oppimateriaalit

Koulutusmallit tarjoavat Siviksen jäsenjärjestöille asiantuntevia koulutuskokonaisuuksia ja ajankohtaisia oppimateriaaleja. Koulutusmalleihin sisältyy koulutuksen rakenne, sisällöt, oppimistehtäviä ja keskusteluja sekä ohjaajan ohjeet. Yhden koulutuksen laajuus on kaksi opintopistettä.

Jäsenjärjestön tehtäväksi jää koulutuksen ohjaajan tai ohjaajien nimeäminen. Ohjaaja aikatauluttaa ja ohjaa kurssin jäsenjärjestön itse valitsemassa rytmissä. Ohjaajan ei tarvitse itse kouluttaa, mutta hän keskustelee, antaa palautetta ja arvioi osallistujien oppimista.

– Järjestön valitsema ohjaaja huolehtii koulutuksen aikatauluttamisesta, tiedottamisesta ja yleisestä ohjaustyöstä. Kouluttaa ei tarvitse, koska kaikki tarvittava löytyy aineistosta. Kyseessä on täysin valmis verkkokoulutus, jossa on alku ja loppu, Sirpa Sulku selventää.

Koulutuksen sisältyy monipuolisia materiaaleja. Aineistoissa on lukuosuuksia, videohaastatteluja, järjestöesimerkkejä, luentotallenteita, työkaluja, menetelmäohjeita sekä lisä- ja lähdemateriaaleja.

– Tärkeää on osallistujaryhmän vuorovaikutus ja vertaistyöskentely. Korostamme ryhmässä oppimista ja vuorovaikutusta. Kokemusten ja oivallusten jakaminen sekä toisten sparraaminen ovat koulutuksissa olennaisessa osassa, Sulku painottaa.

Helppoutta ja tehokkuutta järjestökoulutuksiin

Siviksen jäsenjärjestöt saavat käyttää verkkokurssien aineistoa varsin luovasti. Aineistoon voi esimerkiksi lisätä jäsenjärjestön omaa materiaalia tai kokonaisuudesta voi tarvittaessa poistaa osia. Verkkokurssit voi ohjata sellaisenaan eli valmiina koulutuksina tai ne voi sisällyttää osaksi järjestön omaa koulutusta. Tai sitten voi käyttää vain yksittäisiä osia Siviksen kursseista.

– Tarkoitus on helpottaa järjestötyöntekijöiden urakkaa. Nyt jokaisen ei tarvitse itse suunnitella verkkokurssia, kun kaikille tarpeellista aineistoa on saatavilla. Verkkokurssien tarve ja käyttö ovat yleisesti lisääntyneet. Verkkokurssit ovat käteviä, kustannustehokkaita ja tavoittavat osallistujia eri puolilta Suomea, listaa Sirpa Sulku valmiiden verkkokurssien etuja.

Verkkokoulutuksia voi järjestää myös yhteistyössä muiden jäsenjärjestöjen kanssa.

– Muutamat järjestöt ovat jo onnistuneesti kokeilleet yhteiskoulutuksia. Ja Siviksessä on myös koottu vinkkejä ja ideoita järjestöjen yhteiskoulutuksiin, vinkkaa Sulku.

Tarjolla vaihtoehtoisia tekniikoita ja tukea

Verkkokoulutukset toimivat tällä hetkellä Itslearning-oppimisympäristössä. Syksyn 2021 aikana koulutusten toteutusta voi kokeilla myös Howspace-ympäristössä.

– Koulutusten käyttöönotto ei edellytä aikaisempaa kokemusta Itslearningistä tai Howspacesta. Valmiiden mallien käyttö on näppärää ja hoituu sutjakkaasti kokemattomaltakin. Lisäksi Sivis tukee uusia käyttäjiä joustavasti tarpeen mukaan, Sirpa Sulku lupaa.

Koulutusmallit on kehitetty yhteistyössä jäsenjärjestöjen kanssa ja kursseja kehitetään jatkuvasti yhdessä. Luvassa on myös sparraustilaisuuksia, joissa koulutusten ohjaajat saavat monenlaista tukea ja vinkkejä.

Jäsenjärjestöjen kouluttajat voivat tilata maksuttomat Itslearning-tunnukset Siviksen Itslearning-lomakkeella. Howspaceen voi pyytää pääsyä sähköpostilla: [email protected]

Lue lisää verkkokoulutusmalleista

Katso video

Esimerkkivideolla vuorovaikutuksen asiantuntija Lari Karreinen Osana Oy:stä kertoo lyhyesti etäosallistumisesta. Lisää Karreisen vinkkejä ja muuta hyödyllistä opittavaa Opintokeskus Siviksen Yhdistyskehittäjä-verkkokurssilla.

Kolme kurssia: Yhdistyskehittäjä, Yhdistysviestijä ja Vapaaehtoisjohtaja

 • YHDISTYSKEHITTÄJÄ
  Yhdistyskehittäjä on verkkokoulutus yhdistystoiminnan organisoimisesta ja kehittämisestä. Tavoitteena on osallistujien oman yhdistyksen toiminnan kehittäminen koulutusmateriaalin ja oppimistehtävien avulla.

  Lue lisää
 • YHDISTYSVIESTIJÄ
  Yhdistysviestijä koulutuksessa opiskellaan yhdistyksen viestinnän perusasiat: viestinnän tavoitteet, kohderyhmät, ydinviestit sekä viestinnän vastuut yhdistyksen eri tehtävissä.

  Lue lisää
 • VAPAAEHTOISJOHTAJA
  Koulutus lisää osallistujien valmiuksia suunnitella, ohjata ja koordinoida vapaaehtoistoimintaa sekä tarjoaa mahdollisuuden keskinäiseen verkostoitumiseen muiden vapaaehtoisten ohjaajien ja koordinaattorien kanssa.

  Lue lisää

Lisätietoja