3.10.2021 Koulutukset

Vahva startti koulutusten osaamisperusteisuuteen

Siviksen toteuttama Startti osaamisperusteisuuteen -hanke antoi uusia taitoja osaamislähtöiseen koulutuksen suunnitteluun ja laadun kehittämiseen.

Kuvituskuva. Kuvituskuva.

Keväällä 2021 toteutetuissa Startti osaamisperusteisuuteen -koulutuksissa ja -työpajoissa sukellettiin osaamisperusteisuuteen eri näkökulmista ja lähtökohdista. Osaamisperusteisuutta peilattiin myös organisaatioiden omaan koulutus- tai vapaaehtoistoiminnan suunnitteluun.

Maaseudun Sivistysliitossa päätettiin jo edellisvuonna satsata osaamisperusteisuuteen ja sen haltuunottoon. Startti-koulutuksessa mukana oli nelihenkinen tiimi.

– Minua auttoi kokonaisuuden hahmottamisessa se, kun käytiin hyvin seikkaperäisesti läpi, mitä osaamisperusteinen koulutussuunnittelu on. Muutkin sanoivat, että idea selkiytyi. Lisäksi saimme konkreettisia työkaluja. Koulutus oli hyvin keskusteleva ja rakenteeltaan onnistuneesti suunniteltu, kommentoi MSL:n koulutuspäällikkö Virpi Skippari.

Saadut opit jo käytössä

Kaikki osallistujat pääsivät harjoittelemaan osaamistavoitteiden linjakasta toteuttamista. Osa sai valmiiksi käyttökelpoisia osaamistavoitteita ja osa kokonaisen koulutussuunnitelman.

Koulutus vahvisti osaamista ja ymmärrystä siitä, mitä osaamisperusteisuus on.

Maaseudun Sivistysliitto otti uudet opit heti käyttöön ja julkaisi viime viikolla ensimmäisen osaamisperusteisesti rakennetun koulutuksen.

– Se on nyt totta! On aika hyvä fiilis. Kun työ aloitettiin, emme ollenkaan odottaneet, että homma menisi näin nopeasti. Uskon, että meidän koulutusten laatu paranee nyt ihan huikeasti, Skippari toteaa.

Harjoitus tekee mestarin

Opintokeskus Siviksestä koulutukseen osallistui muun muassa asiantuntija Marion Fields. Hänelle osaamisperusteisuus oli entuudestaan tuttua, mutta etenkin käytännön harjoitukset olivat hyödyllisiä.

– Teimme käytännön harjoitustyön yhdessä kollegani Raisa Omaheimon kanssa. Rakensimme Osaamiskeskus Kentaurin vaikuttavuuskoulutuksen osaamisperusteisuuden lähtökohdista, Fields kertoo.

– Koulutus vahvisti osaamista ja ymmärrystä siitä, mitä osaamisperusteisuus on ja miten voimme arvioida osaamista vapaan sivistystyön järjestöllisen koulutuksen maailmassa.

Mikä?

  • Startti osaamisperusteisuuteen -hanke

    • Opintokeskusten ja liikunnan koulutuskeskusten henkilöstölle suunnattu koulutus osaamislähtöisyydestä.
    • Tavoitteena oli henkilöstön osaamisen sekä laadukkaan ja osaamisperusteisen koulutuksen ymmärryksen lisääminen.
    • Koulutus koostui verkkotyöpajoista sekä niitä tukevasta verkkokurssista Howspacessa. Työpajoissa harjoiteltiin muun muassa osaamistavoitteiden määrittelyä.
    • Koulutus keräsi noin 40 osallistujaa. Päätoteuttaja oli Opintokeskus Sivis ja mukana olivat myös Urheiluopistojen liitto ja Opintokeskukset ry.
    • Hankkeen rahoittajana oli Opetushallitus.

Kuvituskuva, 4 logoa.

Lisätietoja