20.5.2023 Siviksen äänellä

Tekoäly toimii myös järjestöjen koulutuksissa

Tekoälystä puhutaan nyt kaikkialla, mutta mitä tekoäly voi tarjota järjestöille ja järjestökoulutuksille? Pilottivaiheessa oleva Osaamiskiekko on oiva esimerkki tekoälyn käytöstä. Sivis järjestää kesäkuussa myös verkkokoulutuksen, joka tarjoaa ideoita tekoälyn käyttöön kouluttajan työssä.

Puolikuva Susannasta. Hän nojaa rennosti kallioon. Puolikuva Susannasta. Hän nojaa rennosti kallioon. ”Tekoälyä hyödynnetään muun muassa Osaamiskiekossa järjestöjen koulutusten osaamisen tunnistamisessa”, toteaa Siviksen koulutuspäällikkö Susanna Plathan.

Viime aikoina monessa keskustelussa on pyörinyt tekoäly ChatGPT ja sen erilaiset mahdollisuudet. Tekoälyyn liittyvissä keskusteluissa on noussut esiin myös monenlaisia tunteita huolista innostukseen. Miten helppoa onkaan antaa tekoälylle tehtäviä, jotka ihmisen tekemänä vievät paljon aikaa tai tuottavat helposti inhimillisiä virheitä. Mihin ihmistä siis enää jatkossa tarvitaan?

Tekoälyä hyödyntää myös Osaamiskiekko, jota voi hyödyntää järjestöjen koulutusten osaamisen tunnistamisessa. Osaamiskiekko on yksi Osaamiskeskus Kentaurin työkaluista, joita myös Sivis on ollut Kentaurissa kehittämisessä.

Osaamiskiekon avulla henkilö voi tutkia, voisiko järjestössä suoritettu kurssi sopia osaksi tutkintotavoitteista koulutusta, esimerkiksi ammattitutkinnon osaksi. Lisäksi Osaamiskiekon avulla voi verrata opintokeskusten jäsenjärjestöjen opintopisteytettyjen koulutusten sisältöjä ammatti- ja ammattikorkeakoulujen tutkintoihin.

Nyt pilotointivaihessa, kun Osaamiskiekon tekoälyä kehitetään, ovat kaikki kokemukset suositusten toimivuudesta tärkeitä. Osaamiskiekossa voi peukuttaa ylös- tai alaspäin ja antaa kirjallista palautetta siitä, miten kokee tekoälyn tekemän suosituksen osuvan maaliin. Jos vastaavaa vertailua tehtäisiin ilman tekoälyä siten, että oppilaitosten ja järjestöjen yhteyshenkilöt pohtisivat yhdessä mahdollisia vastaavuuksia ja suositusmahdollisuuksia, kyseessä olisi loppumaton työ.

Osaamiskiekossa voi peukuttaa ja antaa palautetta siitä, miten kokee tekoälyn tekemän suosituksen osuvan maaliin.

Osaamiskiekko onkin mainio esimerkki sellaisesta järjestökoulutuksessa syntyvän osaamisen esiin tuomisen keinosta, jossa tekoäly tekee kehittämis- ja rakentamisvaiheen jälkeen varsinaisen työn ihmisten puolesta. Ihmisten aikaa voi silloin keskittää muihin työtehtäviin.

Sivis järjestää 7.6. klo 9–11 Tekoäly järjestökoulutuksessa: uusimmat innovaatiot ja parhaat käytännöt -koulutuksen. Verkkokoulutuksessa kerrotaan, miten saat valjastettua kaikki hyödyt ChatGPT:stä tai yksinkertaisesti: miten sitä hyödynnetään? Ilmoittaudu koulutukseen, jos innostuit!

On sanomattakin selvää, että koulutuksen nimenkin keksimisessä hyödynnettiin tekoälyä. Ja mainioita ehdotuksia sieltä tulikin – joskin sopiva nimi valittiin lopulta tekoälyn ja ihmisen antamien vaihtoehtojen väliltä.

 

Ilmoittaudu mukaan tekoälykoulutukseen

Kirjoittaja