28.11.2022 Pinnalla NYT

Tee toivottua tulevaisuutta – toimi ja vaikuta

Järjestöt voivat ennakoida ja muokata omaa tulevaisuuttaan. SivisNYT analysoi näkymät ja koosti keskeisen tehtävälistan. Nyt on aika tarttua toimeen!

Ihmisiä heittelemässä syksyn lehtiä ilmaan. Ihmisiä heittelemässä syksyn lehtiä ilmaan.

Tulevaisuus on jotain, jota ei vielä ole olemassa. Koska tulevaisuus ei ole vielä tapahtunut, meillä kaikilla on valtaa vaikuttaa siihen. Voimme luoda tulevaisuutta, tehdä valintoja ja työskennellä toivotun tulevaisuuden eteen.

Siviksen asiantuntija Raisa Omaheimo rohkaisee järjestöjä aktiiviseen näkökulmaan. Meidän ei tarvitse vain varautua tulevaisuuteen. Voimme valita, minkälaisen tulevaisuuden haluamme.

– Mitä haluamme, että järjestössämme tapahtuu 10 vuoden päästä? Entä viiden vuoden päästä? Mitä meidän pitää tehdä nyt, jotta näistä tulevaisuuksista tulee mahdollisia? Tällaisilla kysymyksillä päästään tekemään toivottua tulevaisuutta pelkän varautumisen sijaan, Omaheimo sanoo.

Ennakointitaidot pitävät järjestöt elinvoimaisina. Ennakointia ja tulevaisuuteen vaikuttamista voi oppia ja kehittää.

– Minun visiossani paras näkymä on sellainen, jossa kansalaisyhteiskunnan, järjestöjen ja vapaaehtoistyön merkitys hyvinvoinnin lisääjänä on kiistaton ja tunnustettu.

Opintokeskus Siviksen asiantuntija Raisa Omaheimo.
Raisa Omaheimo.

Sivis tukee järjestöjen tulevaisuustaitoja

Maailma muuttuu niin nopeasti, että vaikka suurista kehityslinjoista on tietoa, kaikkea on mahdotonta ennakoida. Pandemia, sota tai jokin muu yllättää jossain vaiheessa.

Silti ennakointitaidot pitävät järjestöt elinvoimaisina. Ennakointia ja tulevaisuuteen vaikuttamista voi oppia ja kehittää.

– Tulevaisuustaidot eivät koske vain järjestöjen johtajia, vaan myös hallituksen jäseniä, työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Kaikkien tulee ymmärtää, mitä omassa järjestössä tehdään ja minkä eteen tehdään töitä, Raisa Omaheimo sanoo.

Sivis tukee jäsenjärjestöjään erilaisilla tulevaisuuskoulutuksilla ja työkaluilla. Tänä syksynä järjestöjen luottamusjohto oppi tulevaisuustaitoja. Ensi vuonna koulutukset jatkuvat eri kohderyhmille.

Osa ennakointia on Siviksen joka toinen vuosi toteutettava osaamistarvekysely. Uusimmat tulokset julkaistiin vuoden 2022 lopussa.

 

Tutustu vuoden 2022 Osaamistarvekyselyn tuloksiin

 

Kolme konstia vaikuttaa järjestöjen tulevaisuuteen

1. Ennakoi suuret muutokset

Järjestöillä on näkyvissä kolme suurta muutosvoimaa: rahoitus, vapaaehtoisuus ja järjestöjen jäsenyys.
– Rahoituskuvioiden kaikista uudistuksista ei vielä tiedetä.
– Vapaaehtoisuuden käsitys on murrosvaiheessa. Kilpailu ihmisten ajasta pakottaa järjestöt pohtimaan omaa paikkaansa, tehtäväänsä ja toimintatapaansa.
– Järjestöjen jäsenyyteen ei enää sitouduta vuosikausiksi, vaan toimintaan tullaan mukaan lyhytkestoisemmin. Se vaikuttaa muun muassa järjestöjen talouteen.

2. Säilytä toiveikkuus

Ennakointi on toiveikkuutta. Vaikka maailma mullistuu, ennakointi luo toimintamahdollisuuksia. Yhdessä tehty ennakointi vahvistaa tuntumaa siitä, että me voimme vaikuttaa tulevaan ja toiminta on arvokasta.

3. Tiedosta vallankäyttö

Kun järjestö määrittelee toivomaansa tulevaisuutta, kannattaa miettiä, kenen ääni siinä tulevaisuudessa kuuluu. Kenen näkökulmasta tulevaisuus on hyvä? Määrittely on aina vallankäyttöä. Siksi määrittelyvaiheessa tulee kuulla ja osallistaa eri ihmisiä, etenkin kohderyhmään kuuluvia.

Tulevasta sanottua

  • Sivistys nousee yhteisöistä -podcastissa on puhuttu paljon järjestöjen tulevaisuudesta:

    ”Vapaan sivistystyön oppilaitokset ja järjestöt voivat toimia arvovaikuttajina. Ne voivat luoda myönteistä kuvaa tulevaisuudesta ja herätellä meitä ajattelemaan, mikä on tavoittelemisen arvoinen tulevaisuus.”
    Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys
    > Jakso 2

    ”Miten pystymme avartamaan käsitystämme tulevaisuudesta ja kuvittelemaan sellaisia tulevaisuuksia, jotka ovat oikeasti toivottavia ja haluttavia?”
    Erkka Laininen, OKKA-säätiö
    > Jakso 3

  • ”Parhaiten voidaan vaikuttaa niin, että päätetään, minkälainen se tulevaisuus on, mitä kohti olemme menossa. Sitten tehdään tänään sellaisia asioita, jotka johtavat siihen tulevaisuuteen.”
    Johanna Harjunpää, Fingo
    > Jakso 3

    ”Osa järjestöistä toimii aktiivisesti ja löytää uusia jäseniä. Samanaikaisesti on suuri joukko järjestöjä, joiden jäsenmäärä, toiminta ja resurssit pienenevät koko ajan.”
    Severi Hämäri, Kriittinen Korkeakoulu
    > Jakso 4

    Kuuntele koko podcast

Lisätietoja