13.9.2022 Pinnalla NYT

PODCAST: 2. Arvot, sivistys ja kestävä tulevaisuus

Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin toisessa jaksossa keskustelevat Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

>> Podcastin tekstiversio

Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin toisen jakson aiheet ovat ajankohtaiset: arvot, sivistys ja kestävä tulevaisuus. Sivistys on laaja käsite ja sivistystyöhönkin liittyy monta näkökulmaa. Mikä on vapaan sivistystyön oppilaitosten ja järjestöjen sivistystehtävä?

– Meitä ihmisiä vaivaa vähän merkityskato. Monet pohtivat, voimmeko vaikuttaa omiin asioihimme ja mikä on oma rooli yhteiskunnassa. Sivistystoimijat voivat luoda ihmisille merkityksiä. Vapaan sivistystyön oppilaitokset ja järjestöt voivat toimia arvovaikuttajina. Ne voivat luoda myönteistä kuvaa tulevaisuudesta ja herätellä meitä ajattelemaan, mikä on tavoittelemisen arvoinen tulevaisuus, Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar sanoo.

Meitä ihmisiä vaivaa merkityskato. Monet pohtivat, voimmeko vaikuttaa omiin asioihimme.

Arvot ovat selvästi muodissa. 4H:ssa oikeastaan koko toiminta perustuu arvoihin. Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski, miten arvot ja osaaminen kytkeytyvät 4H:ssa toisiinsa?

– Arvot ovat kaiken toimintamme lähtökohta. Ajatuksena on, että ihmistä pitäisi kehittää kokonaisvaltaisesti. Meidän filosofiaamme kuuluu tekemällä oppiminen, ja siinä on erityisen tärkeää, että tehdään kokonaisvaltaisesti, esimerkiksi 4H-yrittäjien ohjaamisessa. Vastuullisuus on keskeinen arvo nuorten 4H-yrityksissä. Se näkyy niin tuotteissa kuin palveluissa, Tomi Alakoski sanoo.

Tytti Pantsarin mukaan arvoilla on tärkeä rooli esimerkiksi kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.

– Arvot antavat meille sen tahtomisen suunnan. Kestävän tulevaisuuden rakentamisessa tarvitaan vankkaa arvopohjaa ja yhteiskunnallista keskustelua siitä, mitkä arvot ohjaavat toimintaamme.

Katso video

VIDEO: Vilkaisu podcastin sisältöön! Tomi Alakoski Suomen 4H-liitosta, Tytti Pantsar Suomen Kansanopistoyhdistyksestä ja SivisNYT-toimittaja Tia Yliskylä kertovat, mistä Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin toisessa jaksossa puhutaan.

Kaikki jaksot

Sivistys nousee yhteisöistä -podcast