PODCAST: 2. Arvot, sivistys ja kestävä tulevaisuus
Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin toisessa jaksossa keskustelevat Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.
Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin toisen jakson aiheet ovat ajankohtaiset: arvot, sivistys ja kestävä tulevaisuus. Sivistys on laaja käsite ja sivistystyöhönkin liittyy monta näkökulmaa. Mikä on vapaan sivistystyön oppilaitosten ja järjestöjen sivistystehtävä?
– Meitä ihmisiä vaivaa vähän merkityskato. Monet pohtivat, voimmeko vaikuttaa omiin asioihimme ja mikä on oma rooli yhteiskunnassa. Sivistystoimijat voivat luoda ihmisille merkityksiä. Vapaan sivistystyön oppilaitokset ja järjestöt voivat toimia arvovaikuttajina. Ne voivat luoda myönteistä kuvaa tulevaisuudesta ja herätellä meitä ajattelemaan, mikä on tavoittelemisen arvoinen tulevaisuus, Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar sanoo.
Meitä ihmisiä vaivaa merkityskato. Monet pohtivat, voimmeko vaikuttaa omiin asioihimme.
Arvot ovat selvästi muodissa. 4H:ssa oikeastaan koko toiminta perustuu arvoihin. Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski, miten arvot ja osaaminen kytkeytyvät 4H:ssa toisiinsa?
– Arvot ovat kaiken toimintamme lähtökohta. Ajatuksena on, että ihmistä pitäisi kehittää kokonaisvaltaisesti. Meidän filosofiaamme kuuluu tekemällä oppiminen, ja siinä on erityisen tärkeää, että tehdään kokonaisvaltaisesti, esimerkiksi 4H-yrittäjien ohjaamisessa. Vastuullisuus on keskeinen arvo nuorten 4H-yrityksissä. Se näkyy niin tuotteissa kuin palveluissa, Tomi Alakoski sanoo.
Tytti Pantsarin mukaan arvoilla on tärkeä rooli esimerkiksi kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.
– Arvot antavat meille sen tahtomisen suunnan. Kestävän tulevaisuuden rakentamisessa tarvitaan vankkaa arvopohjaa ja yhteiskunnallista keskustelua siitä, mitkä arvot ohjaavat toimintaamme.
VIDEO: Vilkaisu podcastin sisältöön! Tomi Alakoski Suomen 4H-liitosta, Tytti Pantsar Suomen Kansanopistoyhdistyksestä ja SivisNYT-toimittaja Tia Yliskylä kertovat, mistä Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin toisessa jaksossa puhutaan.
Kaikki jaksot
-
Sivistys nousee yhteisöistä -podcast
Jakso 1: Sivistysvisio ja sarjan esittely
Mistä tässä podcastissa puhutaan? Ja mikä on sivistysvisio? Opintokeskus Siviksen asiantuntija Marion Fields esittelee Sivistys nousee yhteisöistä -podcastin ja kertoo sivistysvisiosta.
Jakso 2: Arvot, sivistys ja kestävä tulevaisuus
Mikä on vapaan sivistystyön oppilaitosten ja järjestöjen sivistystehtävä? Miten arvot ja osaaminen kytkeytyvät toisiinsa? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Tomi Alakoski Suomen 4H-liitosta ja Tytti Pantsar Suomen Kansanopistoyhdistyksestä.
Jakso 3: Oppimisen vallankumous ja kansalaisvaikuttamisen tulevaisuuden näkymät
Mihin tarvitaan oppimisen vallankumousta? Voivatko järjestöt oikeasti vaikuttaa tulevaisuuteensa? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Erkka Laininen OKKA-säätiöstä ja Johanna Harjunpää Fingosta.
Jakso 4: Sivistynyt yhteisö ja tulevaisuuden kansalaisvaikuttaminen
Miten järjestöt edistävät inhimillistä kasvua ja sivistymistä? Mitkä ovat järjestöjen valtteja tulevaisuuden kansalaisvaikuttamisessa? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Tarja Ketola Suomen Luonnonsuojelun Säätiöstä ja Severi Hämäri Kriittisestä Korkeakoulusta.
Jakso 5: Kansalaistoiminta puolustaa demokratiaa
Mikä on suomalaisen kansalaistoiminnan ongelma? Ja miten sitä voi ratkoa? Entä miten kriisit vaikuttavat kansalaistoimintaan? Kysymyksiä ratkovat Kristiina Kumpula Suomen Punaisesta Rististä ja Tia Yliskylä SivisNYTistä.
Sivistys nousee yhteisöistä -podcast
-
Sivistys nousee yhteisöistä -podcast
Viisiosainen podcastsarja on tarkoitettu järjestöjen lisäksi kaikille sivistyksestä ja kansalaisuudesta kiinnostuneille. Podcastin tuottaja on Opintokeskus Sivis ja toimittaja No Niin Media.
Siviksen podcastsarja liittyy olennaisesti samannimiseen julkaisuun. Sivistys nousee yhteisöistä -julkaisu ilmestyi keväällä.