21.11.2022 Vinkkinurkka

OSA 3: Hae järjestötoiminnan osaamismerkkejä

Opintokeskus Sivis myöntää järjestötoimijoille kertyneistä taidoista kertovia osaamismerkkejä. Merkkien avulla voi tunnistaa ja tunnustaa osaamista. Ne toimivat myös positiivisena palautteena järjestöjen työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Kolme nuorta aikuista tutkimassa tietokoneen ruutua. Kolme nuorta aikuista tutkimassa tietokoneen ruutua. Osaamismerkkejä voi hyödyntää esimerkiksi opinnoissa ja työnhaussa.

Osaamismerkit tutuiksi | Osa 3

Osaamismerkit ovat hyödyllinen tapa hankkia ja saada tunnustusta järjestöissä hankitulle osaamiselle. Siviksen järjestötoiminnan osaamismerkit on tarkoitettu järjestöissä toimiville aikuisille, niin työntekijöille kuin vapaaehtoisille.

– Tiedämme, että järjestötoiminnassa syntyy hyvää ja arvokasta osaamista. Jos osaaminen syntyy toiminnassa, siihen on todella vähän tarjolla minkäänlaisia tunnustamisen tapoja. Mutta Siviksen järjestötoiminnan osaamismerkit toimivat niissä tilanteissa oikein hyvin, Siviksen asiantuntija Eeva Jeronen kertoo.

Järjestötoiminnan ohjaajat voivat kannustaa osaamismerkkien hakemiseen vaikka jokaisen kauden päätteeksi.

Osaamismerkit kannattaa ottaa osaksi järjestön arkista toimintaa. Ne voivat toimia positiivisena palautteena, kun esimerkiksi järjestöjen vapaaehtoisia kehotetaan hakemaan osaamismerkkejä. Merkeistä voi myös vinkata kaverille, kun huomaa, että hänen tietotaitonsa riittävät osaamisvaatimuksiin. Järjestötoiminnan ohjaajat taas voivat kannustaa merkkien hakemiseen vaikka jokaisen kauden päätteeksi.

– Tällä tavalla järjestötkin voivat nostaa esiin, mitä osaamista toimintaan osallistuvat vapaaehtoiset ja työntekijät saavat omasta työpanoksestaan. Se on samalla järjestön markkinointia!

Näin Siviksen osaamismerkit toimivat

Siviksen järjestötoiminnan merkkikokonaisuudessa on kolme kategoriaa:

  1. Digiosaamisen merkit
  2. Järjestöosaamisen merkit
  3. Koulutusosaamisen merkit

Osaamismerkkien edellytykset ovat osittain vaativiakin, mutta haettavissa on myös muutama matalamman kynnyksen merkki. Kriteerit auttavat luomaan vakuuttavan kuvauksen omasta osaamisestaan.

Kaikissa kolmessa merkkikategoriassa on sama idea: pääteeman sisällä on eri aihealueita, joissa kertynyttä osaamista kuvataan perustason toteuttajamerkeillä ja syvemmän tason kehittäjä-merkeillä.

– Omaa merkkisettiä voi kerätä esimerkiksi niin, että samalla syventää omaa osaamistaan. Eli hakee ensin vaikka koulutuksen suunnittelun toteuttaja-merkin. Sitten kun on muutaman vuoden tehnyt koulutussuunnittelua, voi hakea kehittäjä-merkkiä, Eeva Jeronen havainnollistaa.

Merkkejä voi kerätä myös yhden teeman eri aihealueilta. Hyvä kokonaisuus syntyy vaikkapa koulutuksen suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin osaamisista.

Näin järjestöosaamisen merkit toimivat

Miten osaamismerkkejä käytännössä haetaan ja mitä osaamista niihin vaaditaan? Tutkitaan esimerkkinä Siviksen järjestöosaamisen merkkejä. Niitä voi hakea, kun hallitsee vaikuttamista, hallintoa, johtamista tai viestintää järjestöissä.

Yhdistys yhteiskunnassa -osaamismerkki (perustaso).

Katsotaan tarkemmin perustason Yhdistys yhteiskunnassa -merkkiä. Sen saaja toimii yhdistyksessä ja edistää sen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Merkin saaja osaa:

  • soveltaa yhdistystoimintaan liittyviä lakeja ja yhdistyksen sääntöjä
  • organisoida yhdistyksen toimintaa
  • kertoa yhdistyksen toiminnan merkityksestä yhteiskunnassa
  • tuoda yhdistyksensä äänen esiin yhteiskunnassa

Sähköinen hakemuslomake täytetään verkossa. Omaa osaamistaan sanoitetaan vastaamalla näihin kysymyksiin:

  1. Mitä osaamisesi pitää sisällään ja miten se näkyy käytännössä?
  2. Missä ja miten olet hankkinut osaamisesi?
  3. Miten voisit kehittää osaamistasi?

Hakemukseen voi lisätä myös linkkejä, jotka avaavat lisätietoa omasta osaamisesta.

– Täyttämällä hakulomakkeen saa kyllä hyvin vakuuttavan ja painavan osaamismerkin! Analyyttiset kysymykset auttavat jäsentämään ja sanoittamaan omaa osaamistaan. Siviksen jäsenjärjestöissä on paljon osaajia, joilla on tällaiset taidot, Eeva Jeronen sanoo.

 

PSST! Kerro meille ideat, toiveet ja tarpeet osaamismerkkien helpompaan käyttöön:
Mikä auttaa innostumaan osaamismerkeistä? 

Katso video

VIDEO: Digitaaliset osaamismerkit auttavat osaamisen sanoittamisessa. Mistä on kysymys? Miten pääset alkuun? Opintokeskus Sivis opastaa!

Digitaaliset osaamismerkit

    • Osaamismerkin luojana ja myöntäjänä voi toimia esimerkiksi oppilaitos tai järjestö.
    • Osaamismerkin vastaanottaja ja näyttäjä voi olla esimerkiksi opiskelija, vapaaehtoinen tai luottamustoimija.
    • Opintokeskus Sivis käyttää merkkien luomiseen, myöntämiseen ja hallinnointiin Open Badge Factory-palvelua. Sivis on myös jäsen Badge Finland -verkostossa.
    Siviksen osaamismerkit

Lisätietoja